Matovič nevyzve Kollára, aby pre plagiátorstvo odstúpil

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) nebude vyzývať predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina) k odstúpeniu v súvislosti s podozrením na plagiátorstvo diplomovej práce. Prioritou je pre neho fungovanie súčasnej vlády. Premiér to oznámil na stredajšom tlačovom brífingu.

24.06.2020 11:26 , aktualizované: 16:19
debata (1086)

Matovič na brífingu uviedol, že plagiátorstvo Borisa Kollára bolo „veľkým kopancom do zadku celej vlády“. Zároveň však dodal, že Kollárove plagiátorstvo mu nestojí za rozpad vládnej koalície.

Video: Premiér Matovič k plagiátorstvu predsedu parlamentu Borisa Kollára.

Video

Premiér svoj postup zdôvodnil tým, že nechce ohroziť pád vlády a návrat „mafie“ do čela štátu. „Chcem splniť to, čo som ľuďom sľúbil, očistiť Slovensko od mafie. Vzhľadom na túto zodpovednosť neurobím nič, čo by ohrozilo stabilitu tejto koalície,“ zdôraznil Matovič.

„Ak si mám dať na misku váh jednu diplomovku a stabilitu vládnej koalície, určite bude mojou prioritou udržať vládnu koalíciu,“ zopakoval. Poukázal na to, že jeho rozhodnutie determinuje i situácia Slovenska po predchádzajúcom vládnutí Smeru i pandémia koronavírusu. Šéf parlamentu je podľa neho dostatočne svojprávny, aby vyvodil zodpovednosť v celej situácii.

Matovič na tlačovom brífingu zároveň avizoval veľkú reformu školstva. Matovič chce zákonne umožniť, aby ľuďom, ktorí získali titul nezákonne, ho bolo možné odobrať. Premiér ďalej uviedol, že by malo dôjsť k zrušeniu viacerých vysokých škôl na Slovensku, vrátane Stredoeurópskej vysokej školy (SEVSS) v Skalici, kde Kollár získal titul magister.

„Tým myslím, že zrušíme bez hanby polovicu vysokých škôl, umelo vytvorené školy v Skalici, Sládkovičove a podobné bludy, ktoré deformujú systém,“ zdôraznil Matovič.

Študenti vyzvali Kollára, aby odstúpil

Študenti a absolventi vysokých škôl dnes vyzvali Borisa Kollára, aby odstúpil. Spísali v tejto súvislosti petíciu s tým, že nesúhlasia, aby post predsedu parlamentu zastával človek, ktorý svoj magisterský titul získal vďaka plagiátu. Viacero členov koalície dnes vyzvalo Kollára, aby medializované informácie o plagiátorstve vysvetlil a vyvodil za ne zodpovednosť.

Predseda mimoparlamentnej strany Spolu-občianska demokracia Juraj Hipš v utorok informoval, že Kollár mal svoj titul magistra na Stredoeurópskej vysokej škole (SEVSS) v Skalici získať po tom, ako do svojej diplomovej práce okopíroval celé strany. Kollár tieto tvrdenia odmietol.

Video: Je to plagiát, hovorí strana Spolu o diplomovke Borisa Kollára.

Video

„Podľa nášho názoru, by mal druhý najvyšší ústavný činiteľ spĺňať predovšetkým prísne morálne predpoklady. Diplomová práca Borisa Kollára je však podľa analýzy zverejnenej v médiách plagiátom. Viac ako polovica práce je od slova do slova odpísaná z rôznych zdrojov,” uvádzajú v petícii členovia Komunity Zastavme korupciu a ďalší študenti a absolventi vysokých škôl. Dodávajú, že ak človek, ktorý svoj titul získal vďaka krádeži, zastáva v štáte taký vysoký post, pôsobí to demotivačne a demoralizujúco na všetkých študentov.

Hipš v utorok informoval, že Kollár mal svoj titul magistra získať po tom, ako do svojej diplomovej práce okopíroval celé strany. Najviac strán mal skopírovať od svojho školiteľa Jozefa Minďaša. Ten je rektorom SEVSS v Skalici a v roku 2019 viedol aj bakalársku prácu poslankyne NR SR Petry Krištúfkovej (Sme rodina), ktorá mala taktiež svoju prácu kompletne okopírovať. Upozornil na to ekonóm a bývalý predseda strany Spolu Miroslav Beblavý.

Kollár obvinenia odmietol. „Zo strany Spolu som bol obvinený, že moja diplomovka je plagiát a som rovnaký ako Danko (bývalý predseda parlamentu Andrej Danko), čo absolútne odmietam. Pri teste originality vyskočila zhoda mojej diplomovej práce 24,45 percenta s inými prácami. Do 30 percent je to bežná prax, ktorá sa uznáva,“ povedal. Zároveň vyhlásil, že kopírovaním textov z internetu si len zľahčil písanie práce ako každý študent. „Predseda NR SR robí týmto vyjadrením z plagiátorstva a nečestného štúdia normu, voči čomu sa ohradzujeme," uvádzajú študenti.

Signatári petície pripomínajú, že sám Kollár kritizoval svojho predchodcu Andreja Danka (SNS) za rovnaký problém. Rovnako ako súčasný premiér Igor Matovič (OĽaNO), ktorého vyzývajú, že ak predseda parlamentu nebude schopný voči sebe vyvodiť zodpovednosť sám, mal by ho k tomu vyzvať premiér.

Video: Kollár: Žiadny plagiát, splnil som, čo som mal. Uľahčil som si to, priznal.

Video

Proti plagiátorstvu predsedu NR SR vystúpila aj Študentská rada vysokých škôl. „Nadobudnutie titulov musí byť podmienené poctivou prácou, nie známosťami, peniazmi a podvodmi,“ uviedli na sociálnej sieti. Zároveň vyzvala vládu, aby pripravila novelu zákona, ktorá umožní odoberať podvodne získané tituly.

Výzvy na odstúpenie a vyvodenie zodpovednosti

Opozičný poslanec parlamentu Richard Raši očakáva reakciu vládnej koalície i premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) na medializované informácie o plagiátorstve pri diplomovej práci Borisa Kollára.

Verí, že sa premiér vyjadrí čím skôr. Dodal, že podľa zverejnených informácií je nespochybniteľné, že došlo k plagiátorstvu. Nepovedal, či bude s opozičnými kolegami žiadať o odchod Kollára z funkcie šéfa parlamentu. Poukázal na to, že ide o obrovský škandál.

„Čakáme, aká bude reakcia, pretože líder koalície, premiér Matovič má vystúpiť so zásadným nekompromisným postojom, ktorý deklaroval celú svoju predvolebnú kampaň,“ povedal v stredu novinárom Raši s tým, že hnutie Sme rodina sa v minulom volebnom období podpísalo pod návrh na odvolanie Andreja Danka z postu predsedu parlamentu pre jeho rigoróznu prácu. „Čakáme na vyjadrenia, ale v každom prípade je to obrovský škandál,“ dodal Raši.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO) dnes uviedol, že Boris Kollár by mal odstúpiť z funkcie predsedu parlamentu. Podľa ministra by totiž Kollár mal vyvodiť politickú zodpovednosť, pretože takýto problém nie je možné prejsť mlčaním.

Výzvu na odstúpenie z postu predsedu parlamentu adresoval dnes Kollárovi aj koaličný poslanec parlamentu Ondrej Dostál (SaS). Ten na sociálnej sieti uviedol, že druhým najvyšším ústavným činiteľom by nemal byť človek, ktorý svoj vysokoškolský titul získal vďaka diplomovej práci, ktorá je plagiátom.

Ak Boris Kollár v krátkom čase dôveryhodne nevysvetlí medializované informácie o plagiátorstve pri svojej diplomovej práci, jeho koaličný partner strana Za ľudí bude trvať na vyvodení politickej zodpovednosti. Informovalo o tom tlačové oddelenie strany. Za ľudí zároveň vyzýva ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), aby pripravil kroky na predchádzanie takýmto prípadom už v procese tvorby akademických prác.

Strana kritizuje plagiátorstvo a podvádzanie pri záverečných prácach. „Strana Za ľudí nikdy nebude takéto konanie tolerovať. Tak ako v prípade rigoróznej práce bývalého predsedu NR SR Andreja Danka, tak aj v prípade diplomovej práce Borisa Kollára, ak sa v krátkom čase nepodarí predsedovi národnej rady dôveryhodne vysvetliť, ako je možné, že veľká časť jeho práce je odkopírovaná z iných prác, bude trvať na vyvodení politickej zodpovednosti,“ uviedla strana.

Ministri chcú vysvetlenie

V prípade podozrenia na plagiátorstvo pri diplomovej práci Borisa Kollára si ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) počká na to, ako sa k celej kauze napokon postaví šéf parlamentu. Po rokovaní vlády priznala, ho nebude vyzývať k odstúpeniu, apeluje na to, aby k riešeniu a výstupu nedochádzalo pod tlakom emócií.

Zároveň upozornila, že Kollárov prípad nie je ojedinelý. „Je to aj o situácii v našom školstve, ktoré je na kolenách. V tejto súvislosti musím povedať, že pán minister školstva Branislav Gröhling (SaS) má najlepšiu vôľu a nasadenie veci meniť,“ povedal ministerka.

Bližšie sa k celej záležitosti a miere politickej zodpovednosti Kollára nechcel vyjadrovať ani minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Odkázal pritom na absenciu bližších informácií. „Ak sa však medializované podozrenia preukážu, mal by vyvodiť zodpovednosť,“ povedal na margo Kollára.

Zdržanlivý je pri vyjadrovaní sa k záležitosti aj minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO). „Počkám si na dnešné stretnutie pána premiéra s pánom Kollárom, potom sa vyjadrím,“ uviedol po rokovaní kabinetu.

Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) si myslí, že sám Kollár by mal vedieť, ako by sa mal v tejto chvíli zachovať. Podľa Kolíkovej ide o principiálnu otázku pre spoločnosť i študentov. „Je dôležité, aby sami študenti dostali jasný signál o tom, aké je dôležité zodpovedne pristupovať k publikačným činnostiam a prácam, ktorými ašpirujú na akademický titul,“ upozornila.

Opačný názor zastáva minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak, ktorý je zároveň podpredsedom hnutia Sme rodina. Podľa jeho slov totiž Kollár v utorok 23. júna dostatočne preukázal, že jeho diplomová práca je v poriadku.

Kontrola v Skalici

Boris Kollár je podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) „rovný človek, ktorý sa k veciam vie postaviť čelom“. Minister si preto myslí, že rovnako Kollár zareaguje aj v súvislosti s pochybnosťami okolo jeho diplomovej práce.

„Verím, že tak ako je u neho zvykom, vysvetlí dané veci a vyvodí zodpovednosť,“ povedal Gröhling. Na viaceré konkrétne otázky novinárov týkajúce sa Kollárovho postupu nechcel minister vyhlasovať jednoznačné stanoviská, chce si počkať na ďalšie vysvetlenia a verifikácie podozrení. „Máme dohodnuté stretnutie s pánom Kollárom, budeme sa o tom rozprávať, chcem sa oboznámiť bližšie s prípadom,“ povedal.

Prízvukoval zároveň, že na Stredoeurópsku vysokú školu v Skalici, na ktorej Kollár robil diplomovú prácu, poslal kontrolu. Deklaroval tiež, že vysokoškolský titul musí „znovuzískať vážnosť“, k čomu majú smerovať kroky a opatrenia ministerstva školstva, implementované aj do nového vysokoškolského zákona, ktorý by i v takýchto situáciách dával rezortu väčšie právomoci.

Parazitovanie na akademickom systéme

Združenie vedeckých a technicky orientovaných univerzít (V7) a Slovenská akadémia vied (SAV) odsudzujú zľahčovanie plagiátorstva. Informovala o tom Martina Mášiková, vedúca Rektorátu Univerzity Komenského v Bratislave (UK). Plagiátorstvo je podľa nich parazitovaním na akademickom systéme a odsudzujú vyjadrenia predsedu Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Borisa Kollára (Sme rodina), ktoré sa snažia problém plagiátorstva bagatelizovať. Ten na obvinenia, že jeho práca je plagiát reagoval aj tým, že študenti si snažia uľahčiť prácu.

„Plagiátorstvo je parazitovaním na akademickom systéme. Zástupcovia Združenia výskumne a technicky orientovaných univerzít (V7) a predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) sa dištancujú od akýchkoľvek plagiátorských praktík a odsudzujú vyjadrenia predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Borisa Kollára, ktoré sa snažia problém plagiátorstva bagatelizovať,“ uvádza sa v ich spoločnom vyhlásení.

Podľa nich je tvrdenie, že každý študent si svoje štúdium zľahčuje urážkou tisícov študentov, ktorí v týchto dňoch na univerzitách obhajujú svoje poctivo napísané kvalifikačné práce. „Zároveň dehonestuje prácu školiteľov, ktorí sa snažia svojich študentov viesť k postupnému osvojovaniu si základných princípov vedy; oponentov, ktorí trávia hodiny podrobným štúdiom prác a písaním posudkov; a komisií, ktoré komplexne posudzujú spôsobilosť študentov,“ zdôrazňujú.

Podľa nich by akademický titul nemal byť ozdobou, ktorou si politici či podnikatelia zvyšujú svoj sociálny status, ale výsledkom poctivej výskumníckej práce. „Mal by byť deklaráciou odhodlania zasvätiť svoj život disciplinovanému mysleniu. Mal by byť znakom ochoty uprednostniť poctivé rozlišovanie empiricky overiteľných faktov od poloprávd, hoaxov či konšpirácií,“ píše sa vo vyhlásení.

Dodávajú, že plagiátorstvo je problém starý rovnako ako akadémia samotná, a vyskytuje sa aj na tých najkvalitnejších svetových univerzitách. Signatári si myslia, že najlepším spôsobom ako plagiátorstvo minimalizovať je dôsledne a trpezlivo vysvetľovať princípy akademickej práce.

„Spolu s tým potrebujeme zaujímať nekompromisný prístup k presadzovaniu akademickej etiky už na úrovni seminárnych prác a študentov viesť tak, aby písanie kvalifikačných prác nebolo len formalitou,“ dodávajú.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #petícia #Boris Kollár #plagiátorstvo