Koronavírusom sa v USA mohlo infikovať až osem percent obyvateľov

V Brazílii zaznamenali ďalší deň s počtom úmrtí na chorobu spôsobenú koronavírusom vyšším ako tisíc. Po USA sú pandémiou najviac postihnutou krajinou. Európska lieková agentúra schválila prvý liek na liečbu nového koronavírusu. Ide o remdesivir, ktorý v testoch preukázal, že vie urýchliť čas zotavenia pacientov z ochorenia COVID-19.

25.06.2020 06:00 , aktualizované: 22:35
dostihy, USA, koronavírus Foto: , ,
Dan Harrington hrá cez dieru v rúšku na dostihoch v americkom Auburne. Diváci prítomní neboli, ale stávky sa prijímali online a preteky boli streamované.
debata (25)

22:35 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že Izrael bude v boji proti pandémii koronavírusu spolupracovať so Spojenými arabskými emirátmi (SAE). Informovala o tom agentúra AFP. „Pôjde o spoluprácu v tých oblastiach výskumu, vývoja a technológií, ktoré prispejú k zvýšeniu ochrany zdravia v celej oblasti,“ uviedol vo vyhlásení Netanjahu bez toho, aby konkretizoval, o akú formu spolupráce pôjde. Dodal len, že dohoda o spolupráci medzi oboma krajinami „je výsledkom rozsiahlych a intenzívnych kontaktov“, ku ktorým medzi Izraelom a SAE v posledných mesiacoch došlo.

21:11 Polícia v okolí juhoanglického pobrežného mesta Bournemouth vo štvrtok vyzvala ľudí, aby nechodili na tamojšie pláže, ktoré počas aktuálnych horúčav doslova zaplavili masy kúpajúcich a slniacich sa Britov. Úrady v mestách Bournemouth, Christchurch and Poole uviedli, že sú zo situácie úplne zúfalé.

Ľudia ignorujúci pravidlá dodržiavania sociálnych odstupov sa hromadne vyrazili schladiť k moru v deň, ktorý meteorológovia označili za najteplejší v tomto roku. Ortuť teplomera sa na londýnskom letisku Heathrow vyšplhala až na 33,3 stupňa Celzia. Krajina stále registruje relatívne vysoké počty nových infekcií a úmrtí. Vo štvrtok vláda oznámila, že zomrelo ďalších 149 ľudí s pozitívnym testom na koronavírus. Celkový počet obetí sa tak v Británii vyšplhal na 43 230, čo je v Európe s odstupom najviac.

20:20 Koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Spojených štátoch podľa odhadov doposiaľ nakazilo až osem percent z takmer 330 miliónov obyvateľov tejto krajiny. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Odhady sú založené na reprezentatívnej vzorke testovania na protilátku proti SARS-CoV-2, čo znamená, že skutočný počet prípadov môže byť až desaťkrát vyšší, a teda, že koronavírusom sa mohlo nakaziť 16,5 až 26,4 milióna Američanov.

Spojené štáty podľa priebežnej bilancie Univerzity Johnsa Hopkinsa zaznamenali dosiaľ viac ako 2,4 milióna potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom a 123 751 úmrtí na chorobu Covid-19.

19:33 Irak zaznamenal vo štvrtok takmer 2 437 nových prípadov nákazy koronavírusom a viac ako 107 úmrtí v dôsledku COVID-19 v priebehu uplynulých 24 hodín. V oboch prípadoch ide o nové rekordy, píše agentúra AFP. Celkovo sa koronavírusom v Iraku nakazilo už viac ako 39 000 ľudí, zomrelo 1 437. Počet prípadov začal v Iraku rásť počas posvätného moslimského mesiaca ramadán po dlhom období relatívne pomalého šírenia.

18:51 Maďarská vláda objednala zo zahraničia dvojnásobok potrebného množstva prístrojov na pľúcnu ventiláciu, nadbytočné kusy ale ponúkne ďalším krajinám na predaj, povedal vo štvrtok vo verejnoprávnej televízii M1 hovorca rezortu maďarskej diplomacie Tamás Menczer.

„Maďarsko objednalo zo zahraničia tieto prístroje v hodnote vyše 300 miliárd forintov (853 miliónov eur), aby ich bolo dostatok na liečbu pacientov nakazených koronavírusom,“ spresnil hovorca, podľa ktorého chceli zabrániť scenáru západoeurópskych krajín, v ktorých lekári museli rozhodovať, ktorý pacient bude žiť a ktorý nie.

17:45 Francúzsko oznámilo vo štvrtok spustenie „rozsiahleho“ testovania na koronavírus v snahe identifikovať „spiace“ ohniská nákazy, informovala agentúra AFP. Poukážku na test dostane okolo 1,3 milióna obyvateľov regiónu Ile-de-France, ktorého súčasťou je aj hlavné mesto Paríž, uviedol pre denník Le Monde minister zdravotníctva Olivier Véran.

Poukážku dostanú aj tí, ktorí nevykazujú nijaké symptómy. Cieľom budú najmä ľudia žijúci v blízkosti už známych ohnísk. Testy zistia, či ja daná osoba v súčasnosti nakazená, nie či vírus už prekonala. Okrem Ile-de-France sa testovanie týka aj ďalších troch regiónov s najvyšším počtom pacientov, ktorých liečba si vyžadovala intenzívnu zdravotnú starostlivosť.

16:32 Holandská vláda dáva mimoriadny príplatok 1000 eur každému pracovníkovi v oblasti zdravotnej starostlivosti, ktorý pomáhal krajine bojovať s výskytom koronavírusu. Vo štvrtok o tom podľa TASR informovala tlačová agentúra AP. Holandské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že táto suma je spôsob, akým parlament a koaličná vláda vyjadrujú vďaku pracovníkom, ako sú aj zdravotné sestry, upratovačky a ďalší pomocný personál v zdravotníctve. Minister zdravotníctva Hugo de Jonge vyhlásil, že „profesionálni zdravotníci počas koronavírusovej krízy pracovali neúnavne, vo dne v noci, a pomáhali ostatným ľuďom. A to za okolností, aké nemali obdobu. Holandsko sa na nich mohlo spoľahnúť“.

15:07 Európska lieková agentúra podmienečne schválila prípravok remdesivir na liečbu ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom. Informovala o tom podľa TASR agentúra AFP. Liek remdesivir skracuje u hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 čas vyliečenia o 31 percent, čiže v priemere približne o štyri dni. Remdesivir sa používal na liečbu eboly.

13:21 V Paríži vo štvrtok opätovne pre verejnosť otvorili Eiffelovu vežu, ktorá bola od 13. marca uzavretá v dôsledku obmedzení pohybu obyvateľstva zavedených v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Informovala o tom podľa TASR agentúra AFP. Počet návštevníkov Eiffelovky však bude nateraz obmedzený, pričom uzatvorené naďalej zostanú časti veže nachádzajúce sa nad druhým podlažím, uviedla spravodajská stanica BBC. Výstup na vežu bude zároveň až do začiatku júla možný len po schodoch. Výťahy dovtedy nebudú premávať z hygienických dôvodov. Výstavbu Eiffelovej veže dokončili v roku 1889. Ročne ju navštívi okolo sedem miliónov ľudí, z ktorých približne tri štvrtiny sú zahraniční turisti. Od 6. júla otvoria v Paríži pre verejnosť aj múzeum Louvre, navštíviť ho však bude možne len s rezerváciou.

10:20 Izraelské ministerstvo zdravotníctva eviduje v krajine za posledných 24 hodín ďalších 532 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ako informoval spravodajský portál The Times of Israel, k tomuto skokovému nárastu počtu nových infikovaných došlo v situácii, keď epidemiológovia varovali vládu, že krajina sa blíži k „strate kontroly“ nad obnoveným ohniskami nákazy. Denný prírastok počtu nakazených je najvyšší za dva mesiace, konštatoval server Ynetnews.

Nárast počtu nových prípadov viedol zdravotné úrady k varovaniu, že v najbližších dňoch treba očakávať prudký nárast počtu infikovaných – podľa televízneho kanála Rešet 13 sa predpokladá, že do piatich dní môže denne pribudnúť do 1000 nových prípadov.

9:15 Austrálska armáda vo štvrtok oznámila, že do mesta Melbourne vyšle 1000 vojakov s cieľom pomôcť zabrániť šíreniu nákazy koronavírusu SARS-CoV-2 z jediného významnejšieho ohniska v krajine. Informovala o tom agentúra AFP. V austrálskom štáte Viktória zaznamenali za posledný týždeň takmer 150 nových prípadov nákazy v súvislosti s novými výskytmi infekcie v Melbourne, ktoré leží na juhu tohto štátu. Austrálska ministerka obrany Linda Reynoldsová povedala, že v najbližších dňoch bude do Melbourne vyslaných 1000 vojakov.

7:49 Nemecký Inštitút Roberta Kocha (RKI) dnes hlási ďalších 630 prípadov koronavírusovej infekcie, viac ako v stredu, keď bolo nakazených 587. Spolu inštitút eviduje 192 079 prípadov nákazy a 8 927 mŕtvych, čo je oproti stredajšej bilancii o 13 viac.

6:35 Čína oznámila vo štvrtok 19 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v čase hromadného testovania v metropole Peking, kde sa zdá, že zdravotnícke úrady dostali nedávne rozšírenie infekcie pod kontrolu. Informovala o tom agentúra AP. Z nových prípadov z uplynulého dňa hlásili 13 z Pekingu a jeden zo susednej provincie Che-pej. Nákazu potvrdili aj u piatich čínskych občanov, ktorí pricestovali späť do vlasti zo zahraničia. Nové úmrtia neboli hlásené, vyplýva zo zverejnených údajov zdravotníckych úradov.

6:10 Spojené štáty zaznamenali za uplynulých 24 hodín najvyšší denný nárast prípadov nákazy novým koronavírusom od konca apríla. V utorok v krajine potvrdili okolo 34 700 ďalších infikovaných, čo je tiež tretí najvyšší počet od začiatku pandémie, vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa. Informovala o tom podľa TASR agentúra DPA s tým, že na porovnanie bol 1. júna denný prírastok počtu nakazených približne 17 400 a dosiaľ najvyšší počet (36 400) zaregistrovali v USA 24. apríla. Po ďalších štátoch USA zaevidoval svoj vôbec najvyšší denný nárast aj najľudnatejší štát Kalifornia. V utorok tam hlásili 7149 nových prípadov, oznámil v stredu guvernér Gavin Newsom. Obsadenosť kalifornských nemocníc za dva týždne stúpla o takmer 30 percent. Newsom vyzval takmer 40 miliónov obyvateľov štátu, aby zostali doma, ak to je možné, zachovávali odstup a nosili ochranu tváre.

USA medzičasom vykonávajú výrazne viac testov než pred niekoľkými mesiacmi, čo prezident Donald Trump opakovane uviedol ako dôvod vysokého počtu potvrdených prípadov. Rastúci počet hospitalizovaných je však považovaný za ukazovateľ toho, že sa situácia znova vyhrocuje. Znepokojenie vyvoláva u expertov najmä vývoj v štátoch Florida, Texas a Arizona, píše DPA. Spojené štáty podľa priebežnej bilancie Univerzity Johnsa Hopkinsa zaznamenali dosiaľ viac ako 2,37 milióna potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom a 121 870 úmrtí na chorobu Covid-19, ktorú tento vírus spôsobuje. V oboch ukazovateľoch sú to najvyššie počty spomedzi všetkých krajín sveta. Celkovo 647.548 ľudí sa už v USA uzdravilo.

6:00 Brazília zaznamenala 42 725 nových prípadov koronavírusovej nákazy a 1 185 úmrtí ľudí s COVIDOM-19. Informovalo o tom v stredu podľa agentúry Reuters brazílskej ministerstvo zdravotníctva. Mexiko za posledný deň hlási 947 ďalších úmrtí v súvislosti s koronavírusom a 5 437 nových prípadov. Od začiatku pandémie Brazília, piata najľudnatejšia krajina sveta, eviduje takmer 1,2 milióna ľudí, u ktorých sa potvrdil koronavírus SARS-CoV-2, a 53 830 úmrtí ľudí s infekciou. Brazília je po Spojených štátoch druhou najhoršie zasiahnutou krajinou čo do počtu ľudí s koronavírusom aj počomu úmrtí a čísla prudko narastajú.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pritom v pondelok pripomenula, že brazílske štatistiky sú nižšie než skutočnosť, pretože krajina vykonáva málo testov. Vrchol epidémie experti v Brazílii, ktorá je s 210 miliónmi obyvateľov najväčšou krajinou Latinskej Ameriky, očakávajú až v júli.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro chorobu COVID-19 od začiatku pandémie zľahčuje a odmieta obmedzenie pohybu ľudí či uzatvorenie obchodov a reštaurácií pre koronavírus, ktoré zaviedli jednotlivé štáty tejto federácie.

Mexiko doteraz zaznamenalo 196 847 prípadov nákazy a 24 324 súvisiacich úmrtí, čo je druhý najvyšší počet v Latinskej Amerike.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

25 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus