Nové trestné činy: Prikrmovanie a ohýbanie práva. Podľa Kolíkovej iní to už majú

Majetok, ktorý orgány činné v trestnom konaní zaistia stíhaným osobám, by mal spravovať nový Úrad pre správu zaisteného majetku. Ako dnes na tlačovej besede uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), úrad spadajúci pod rezort spravodlivosti by mohol fungovať od budúceho leta.

25.06.2020 13:23 , aktualizované: 15:46
debata (93)

VIDEO: Kolíková o novom úrade a zákone pre zaisťovanie majetku pri trestných činoch, ako aj o „ohýbaní práva“ a „prikrmovaní“.

Video

„Cieľom je, aby trestná činnosť nebola spôsobom získavania príjmov alebo majetku,“ povedala ministerka. Dodala, že po novom by malo byť možné zaistiť aj nehnuteľnosti stíhaných osôb. Úrad bude majetok spravovať až do momentu prípadného odsúdenia daných osôb.

Rezort spravodlivosti tiež navrhuje zaviesť dve nové skutkové podstaty trestných činov. Prvou je takzvané „ohýbanie práva“. Podľa ministerky v tomto prípade pôjde o evidentne svojvoľné rozhodnutie zo strany sudcu. „Svojvôľa znamená, že je to úplne mimo zákona,“ povedala Kolíková s tým, že trestná sadzba za takýto skutok by mala byť jeden až päť rokov väzenia. V prípade, že by u sudcu bolo skonštatované ohýbanie práva, podľa ministerky by tento fakt mohol zakladať dôvod na žiadosť o obnovu konania vo veci, v ktorej sudca problematicky rozhodol.

Druhým novým trestným činom by malo byť takzvané prikrmovanie. V tomto prípade podľa ministerky pôjde o prijatie a poskytnutie nenáležitej výhody. „Nebude potrebné preukázať bezprostrednú súvislosť s porušením povinností,“ uviedla Kolíková. Nenáležitá výhoda by podľa návrhu mala prevyšovať hodnotu 100 eur, prípadne spočívať v zvýhodnení, ktoré nie je možné vyjadriť v peniazoch.

Podľa ministerky zavedením nových právnych inštitútov Slovensko len „dobieha ostatné krajiny“, ktoré ich už majú. „Keby sme ich neprijali, môžeme byť zle hodnotení napríklad výborom Moneywall Rady Európy,“ povedala. Dodala, že návrh zákona, ktorý je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, by mal nadobudnúť účinnosť od januára budúceho roku.

Pellegrini: Pozrieme sa, čo predloží

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) si chce čo najskôr splniť úlohy z vládneho programu, pretože asi cíti, že vláda Igora Matoviča (OĽaNO) asi štyri roky nevydrží. Myslí si to expremiér a podpredseda Národnej rady SR Peter Pellegrini, ktorý to predložil ako hypotézu na štvrtkovej tlačovej konferencii. Jej zmeny počas prvých 100 dní vo funkcii nepovažuje za zásadné.

V súvislosti so zákonmi, ktoré predkladalo v skrátenom legislatívnom konaní počas prvých 100 dní ministerstvo spravodlivosti do parlamentu, uviedol expremiér, že boli medzi nimi aj také, ktoré nemali absolútne žiaden súvis s koronakrízou. „Neviem, aký súvis s koronakrízou mala byť možnosť, aby sa konkrétny pán Mazák, ktorý bol po návrate zo zahraničia v karanténe, mohol telekonferenčne zúčastniť zasadnutia Súdnej rady,“ pripomenul Pellegrini.

Na margo legislatívneho návrhu o nových trestných činoch ohýbania práva a prikrmovania, ktoré do medzirezortného pripomienkového konania Kolíková predložila, Pellegrini uviedol, že nevie, aké bude mať ohýbanie práva parametre.

„Musíme si dávať veľký pozor na to, aby sa nám nestalo, že sa sudcovia začnú obávať, že niekto začne spochybňovať ich rozhodovanie a rozsudky,“ myslí si. Pellegrini sa obáva, že to môže mať vážny vplyv na fungovanie súdnictva, keď sudcovia prestanú nachádzať odvahu prijímať rozsudky zo strachu z trestného stíhania. V tej súvislosti si expremiér nie je istý, či vôbec dokáže existovať mechanizmus, ktorý by odlíšil dobré rozhodnutie od zlého. „Budeme veľmi citlivo pozerať, že čo to pani Kolíková ide predložiť,“ doplnil.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Mária Kolíková