Kollárove zásadné vyhlásenie: Nemám sa za čo ospravedlňovať

Predseda parlamentu Boris Kollár vyhlásil, že sa nemá za čo pri svojom titule ospravedlňovať, získal ho podľa zákona. O odstúpení z postu predsedu parlamentu nebolo ani reči. Novinári nemohli klásť otázky. Kým bude v politike, bude používať len meno Boris Kollár, bez uvádzania titulu.

25.06.2020 23:00 , aktualizované: 26.06.2020 17:46
debata (460)

VIDEO: Vyhlásenie Borisa Kollára.

Video

Boris Kollár vo vyhlásení spomínal na ťažké detstvo a hovoril o životných skúsenostiach, a o tom, že to ho neskôr viedlo, aby pomáhal ľuďom. Čítal stanovisko vysokej školy, kde robil svoju diplomovú prácu, že všetko bolo v súlade so zákonom. Kollár listoval vo svojej práci a ukazoval v nej citácie, čím argumentoval, že prevzaté veci zdrojoval. Ak neuviedol zdroj pri prebratí vecí od školiteľa, tak preto, že mal od neho súhlas, tvrdil. Na billboardoch som mal napísané Volím Borisa, nie Volím magistra, povedal Kollár a dodal, že je tu pre ľudí. „Všetci mi hovoria Boris, lebo som jeden z nich,“ povedal. Proti vláde sa podľa neho vedie štvavá kampaň. Titul počas pôsobenia v politike však nebude používať.

Hnutiu OĽaNO vyjadrenie nestačí

“Nakoľko aj po dnešnom tlačovom brífingu Borisa Kollára ostáva veľa nezodpovedaných otázok, pozvali sme si predsedu NR SR na rokovanie poslaneckého klubu hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO). Rokovanie sa uskutoční v pondelok 29.06.2020. Pos­lanci nášho hnutia zaujmú stanovisko po tomto stretnutí,” uviedlo hnutie.

SaS dáva Kollárovi žltú kartu

“Strana SaS berie na vedomie rozhodnutie Borisa Kollára nepoužívať magisterský titul. Zároveň je to však pre Borisa Kollára žltá karta od poslancov NR SR za SaS a preto zaraďuje predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová mimoriadny bod na rokovanie poslaneckého klubu, kde ho pozýva, aby zodpovedal všetky otázky poslancov SaS,” uviedla strana.

Prezidentka upozorňuje koalíciu

„Pre budovanie dôvery verejnosti v spravodlivosť a inštitúcie je potrebné, aby vládni politici dôsledne dodržiavali také isté princípy, aké z opozície žiadali od svojich oponentov,“ pripomenula koalícii v krátkom statuse prezidentka Zuzana Čaputová.

Titul sa odobrať nedá, Gröhling to chce zmeniť

Predsedovi Národnej rady Kollárovi sa titul odobrať podľa súčasnej legislatívy nedá. V piatok to uviedol minister školstva Branislav Gröhling (SaS), ktorý chce preto meniť do budúcna zákon. TASR o tom informovali z tlačového odboru Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR.

„Nemôže sa vzdať titulu ani mu nevie byť odobratý na základe súčasnej legislatívy, a preto ju chceme meniť,“ uviedol na margo podozrenia z plagiátorstva Kollára minister školstva. Zároveň však tvrdí, že odoberanie titulov je všeobecne veľmi náročná téma, a skôr si myslí, že by sa mala urobiť „veľmi výrazná čiara“, na základe ktorej by sa nastavili pravidlá do budúcna. Z politického hľadiska si Gröhling myslí, že je rozhodnutie momentálne na poslancoch a jednotlivých kluboch v parlamente.

O problematike diplomových prác a kontrole originality Gröhling tvrdí, že pri miere citácii nejde o jediné číslo, na základe ktorého sa má študent hodnotiť. Rezort školstva považuje Centrálny register záverečných a kvalifikačných prác (CRZP) za pomôcku, nie nástroj na overenie originality. Napriek tomu však chce Centrum vedecko-technických informácii SR rozšíriť jeho databázu.

V stanovisku rezort ďalej tvrdí, že percento zhody uvedené v CRZP značí mieru citácie, nie kopírovania. Úlohou školiteľa, oponenta a komisie je rozhodnúť, akú mieru využívania iných zdrojov pripustia, posúdiť dlhodobú prácu študenta a overiť, či je práca originálom alebo plagiátom. „Protokol o zhode v záverečnej práci teda slúži pre potreby vysokej školy a univerzity na to, aby bol daný študent pripustený, respektíve nepripustený k obhajobe záverečnej práce,“ vysvetľuje stanovisko rezortu.

Systém hodnotenia považuje Gröhling za prácu exministra školstva Eugena Jurzycu, s ktorým následne neurobilo nič päť ďalších ministrov. „My máme teraz ambíciu, aby sme ho rozširovali a nastavovali ďalšie kritériá,“ doplnil minister. Rezort zároveň avizuje uvedenie štandardov pre vysoké školy, v ktorých sa hodlajú problematike venovať. Ak postupy vysokých škôl nebudú následne podľa nových štandardov upravené, Gröhling hrozí odobratím akreditácie, čo by de facto danú vysokú školu zrušilo.

Matovičovi je prednejšia koalícia

Ešte v stredu vyhlásil premiér Igor Matovič (OĽaNO), že nebude vyzývať svojho najsilnejšieho koaličného partnera Borisa Kollára (Sme rodina) k abdikácii z postu šéfa parlamentu. Vo štvrtok sa s ním stretol a vydal status na sociálnej sieti, že stretnutie nebolo márne.

Vydrží alebo nevydrží Kollár verejný tlak, aby odstúpil z funkcie predsedu parlamentu? Aj ďalší koaliční partneri nie sú naklonení k držaniu šéfa Sme rodina na druhom najvyššom ústavnom poste. Richard Sulík (SaS) v debate v rádiu Expres povedal, že Kollár mal zvolať parlamentnú schôdzu, aby sa poslanci čo najskôr venovali ekonomickým opatreniam, ktoré vláda schválila tento týždeň. A na oplátku, SaS nemalo hlasovať za prípadne odvolanie predsedu zákonodárneho zbo­ru.

Nestalo sa, vo štvrtok Kollár držal bobríka mlčanlivosti a na piatok si naplánoval služobnú cestu na východe republiky.

Minulý rok vtedajšia koalícia išla po krku Andrejovi Dankovi (SNS), ktorý tiež nevedel vysvetliť vznik svojej rigoróznej práce. Danko tlak ustál a parlament doviedol až do volieb, ktorých výsledok ho poslal do politického dôchodku.

Kollárovi ešte politický dôchodok nehrozí, pretože Matovič veľmi jasne vysvetlil, že buď bude vo vláde plagiátor alebo mafia. S tým, že on je skôr za plagiátora.

Obyčajní na dosiahnutie parlamentnej väčšiny nepotrebujú kollárovcov, no v štvorkoalícii s hnutím Sme rodina, Za ľudí a SaS má ústavnú väčšinu, čo znamená, že dokáže prijímať zákony či prelomiť veto bez akýchkoľvek dohôd s opozíciou.

Z radov opozície zatiaľ iba Peter Pellegrini a jeho družina poslancov, ktorá opustila len pred niekoľkými dňami Smer, naznačil, že by boli ochotní postaviť otázku (ne)dôveryhodnosti šéfa parlamentu.

460 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #plagiátorstvo