Ide o pravdu s Marošom Šefčovičom: Slovensko môže mať dva štátne rozpočty navyše

Slovensko má jedinečnú šancu zmeniť sa na modernú krajinu, k dispozícii môže mať peniaze vo výške dvoch ročných rozpočtov. Vyplynulo to z relácie Zuzany Martinákovej Ide o pravdu, v ktrorej bol hosťom eurokomisár Maroš Šefčovič.

26.06.2020 11:27
debata (58)

VIDEO: Pozrite si debatu Zuzany Martinákovej a Maroša Šefčoviča v relácii Ide o pravdu.

Video

Osem miliárd eur pre Slovensko by malo pritiecť z nového nástroja pomoci, určeného na obnovenie Európy po pandémii koronavírusu. „K tomu je možnosť čerpania ze veľmi výhodných podmienok päť miliárd eur a k tomu treba pripočítať to, čo očakávame z riadneho sedemročného rozpočtu,“ uviedol Šefčovič. Pre Slovensko to znamená v nadchádzajúcich siedmich rokoch takmer 19 miliárd investícií.

„Dostávame sa do situácie, ktorá bude veľkou výzou pre Slovensko aj pre vládu ako naštartovať mechanizmus krízového riadenia čerpania eurofondov, z toho dôvodu, že v časoch, keď nám to išlo najlepšie, sme boli schopní čerpať dve miliardy eur ročne,“ povedal eurokomisár. Teraz tie objemy môžu byť dvojnásobné, alebo až trojnásobné, dodal.

„Keby som to úplne zjednodušil, tak počas desiatich rokov ako keby vláda dostala k dispozícii dva štátne rozpočty, a tomu treba prispôsobiť aj spôsob ako budeme fondy čerpať a hlavne vypracovať veľmi kvalitné plány do budúcnosti, lebo ide o histotrickú príležitosť ako kompletne transformovať a zmodernizovať krajinu,“ povedal Šefčovič.

Európa musí byť odolná

Počas pandémie sa ukázalo, že existujú strategické tovary, ktoré sa v Európe vôbec nevyrábajú a Európska únia je závislá na ich dovoze z iných krajín. Nemecké predsedníctvo, ktoré preberie šéfovanie EÚ od januára, chce v tejto oblasti urobiť nápravu.

Podľa Šefčoviča je to jedna z oblastí, ktorej sa EÚ venuje v rámci strategického výhľadu. Európska komisia pripravuje podrobnú analýzu, kde je EÚ zraniteľná. „Sú to globálne dodávateľské reťazce, ktoré možno niekedy boli príliš dlhé. Mnohé z nich končili v ďalej Ázii, dokonca v jednej krajine alebo jednej firme,“ hovorí Šefčovič. Ako príklad uviedol liek paracetamol, takmer všetok, ktorý sa v Európe používa, sa vyrába v Indii. Preto sa chce EÚ zamerať na to, aby sa posilnila odolnosť európskej ekonomiky.

Budúcnosť EÚ má byť zelená, viac digitálna a teraz sa všade pridáva aj to, že má byť odolná, povedal Šefčovič. Plány obnovy by mali obsahovať aj to, že musí sa posilniť odolnosť jednotlivých ekonomík.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu