USA majú vážny problém. Koronavírus útočí na juhu

Epidemiológ Anthony Fauci považuje šírenie koronavírusu v niektorých štátoch USA za vážny problém a vyzval najmä mladých, aby boli zodpovední.

27.06.2020 07:00 , aktualizované: 20:19
APTOPIX Russia Scarlet Sails Foto: ,
Loď so šarlátovými plachtami počas skúšobnej plavby. Koncom júna v sobotu sa tradične v Petrohrade koná festival Šarlátové plachty, na ktorom tisíce mladých oslavujú koniec školy. Tentoraz nebude v centre mesta, ale loď bude plávať vo Fínskom zálive - bez divákov, ale s prenosom v televízii.
debata (63)

20:19 Sumu 6,15 miliardy eur sa podarilo vyzbierať počas sobotňajšieho darcovského summitu s cieľom získať financie na vývoj vakcín proti novému druhu koronavírusu SARS-CoV-2 a zdravotnícku starostlivosť. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že len EÚ a Nemecko prispeli dokopy sumou 5,3 miliardy eur. Vysokými finančnými čiastkami prispeli napríklad aj Spojené štáty či Kanada.

18:55 Novým druhom koronavírusu sa nakazili viacerí politici vládnucej Srbskej pokrokovej strany (SNS) vrátane ministra obrany Aleksandara Vulina či predsedníčky parlamentu Maji Gojkovičovej. Informovala o tom v sobotu rakúska spravodajská stanica ORF. Gojkovičovú podľa srbskej tlačovej agentúry Tanjug previezli do nemocnice so zápalom pľúc, jej zdravotný stav je však dobrý. Vulin sa nachádza v domácej izolácii, nemá však žiadne symptómy ochorenia COVID-19 a cíti sa dobre, uviedol v sobotu rezort obrany

16:18 Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú v sobotu opäť testovali na prítomnosť nového koronavírusu. Výsledky boli negatívne. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. „Ochorenie sa pri opakovanom teste nepotvrdilo ani u zamestnanca Kancelárie prezidenta SR, ktorý bol predtým v kontakte s infikovanou osobou,“ doplnil. Prezidentka by tak mala pokračovať vo svojom programe.

12:56 Tunisko v sobotu po viac než troch mesiacoch znovu otvorilo svoje pozemné, morské a vzdušné hranice po tom, čo oznámilo, že sa mu podarilo dostať koronavírusovú pandémiu pod kontrolu. Informovala o tom agentúra Reuters. Vláda zrušila všetky obmedzenia pohybu i podnikania po tom, čo tuniský premiér Iljás Fachfách 14. júna ohlásil, že krajina vyhrala boj proti šíreniu nákazy koronavírusu SARS-CoV-2.

12:18 Rusko dnes druhý deň po sebe oznámilo menej ako 7 000 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Naďalej relatívne vysoký je denný prírastok obetí choroby covid-19, spôsobovanej koronavírusom, ktorých za piatok pribudlo 188. Informoval o tom dnes dopoludnia ruský krízový štáb.

10:59 Česko potvrdilo za uplynulých 24 hodín 168 nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19, čo je najvyšší denný nárast prípadov v krajine za jediný deň od 11. apríla. V sobotu to uviedlo české ministerstvo zdravotníctva, na ktoré sa odvolala agentúra DPA. Denný nárast prípadov nákazy v posledných dňoch kolísal, keďže krajina vykonáva cielené testovanie na územiach, kde v minulosti zaznamenali najvyšší počet prípadov.

9:20 India má už vyše 500-tisíc potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, informovala v sobotu agentúra AFP na základe najnovších oficiálnych údajov s tým, že za posledných 24 hodín pribudlo rekordných 18 500 nových infekcií. Celkový počet úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19, spôsobovaného uvedeným novým druhom koronavírusu, dosiahol v Indii 15 685 po tom, čo v priebehu posledného dňa zomrelo 385 ľudí, uvádzajú vládne štatistiky.

8:23 Čína oznámila v sobotu 21 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, informovala agentúra DPA. Podľa úradov sa 17 ľudí nakazilo v metropole Peking. Zvyšok sú prípady dovezené zo zahraničia v provinciách Kuang-tung, Kan-su a v Šanghaji.

8:21 Južná Kórea informovala v sobotu o 51 nových prípadoch nákazy novým koronavírusom. Podľa agentúry Jonhap ide o pokračujúci nárast potvrdených prípadov uprostred zjavnej druhej vlny pandémie. Ako uviedlo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC), 31 ľudí sa nakazilo v komunite, zatiaľ čo 20 prípadov bolo dovezených. Celkový počet nakazených v krajine tak stúpol na 12 653. Nákaze podľahlo 282 ľudí.

7:30 Brazília potvrdila 46 860 nových prípadov nákazy koronavírusom a 990 obetí. Kým nárast počtu nakazených chorobou COVID-19 je vyšší ako predchádzajúci deň, počet úmrtí je nižší. Dohromady 210-miliónová krajina zaznamenala 1 274 974 prípadov nákazy a 55 961 súvisiacich úmrtí. Latinská Amerika je teraz celosvetovým epicentrom pandémie a niektoré krajiny regiónu ako Kostarika alebo Honduras dokonca obnovujú reštrikcie alebo odkladajú ich uvoľňovanie.

7:00 Rýchlo rastúce počty nových prípadov nákazy koronavírusom na juhu Spojených štátov predstavujú vážny problém. Na prvej tlačovej konferencii, ktorú po mnohých týždňoch usporiadal krízový štáb Bieleho domu, to v piatok vyhlásil uznávaný epidemiológ Anthony Fauci. Viceprezident Mike Pence, ktorý je hlavným koordinátorom boja proti pandémii, verejnosť uisťoval, že terajšia situácia nie je taká vážna, ako tá, v ktorej sa pred niekoľkými mesiacmi nachádzal predovšetkým severovýchod USA.

V niektorých oblastiach máme vážny problém,“ povedal Fauci a vyzval predovšetkým mladých ľudí, aby sa správali zodpovedne. Podľa amerických úradov je totiž asi polovica z novo nakazených mladších ako 35 rokov. U veľkej časti z nich sa potom nemusia objavovať žiadne príznaky choroby COVID-19, a môžu tak nevedomky nákazu ďalej šíriť.

Viceprezident Pence znel vo svojom vystúpení optimistickejšie. Poznamenal, že 34 štátov hlási stabilné čísla a nárast denného počtu novo nakazených prichádza len zo 16 štátov, v ktorých sa navyše vírus šíri v koncentrovaných ohniskách.

„S tým, ako vidíme rast nových prípadov, ktoré veľmi pozorne trasujeme, by sa Američania mohli domnievať, že sme sa ocitli v rovnakom bode, v ktorom sme boli pred dvoma mesiacmi. Že sme sa znovu ocitli v čase veľkých strát a veľkého utrpenia pre americký ľud. V skutočnosti sme na tom však oveľa lepšie, "povedal viceprezident. "Pravda je taká, že sa nám šírenie (vírusu) podarilo spomaliť,“ dodal Pence a vyzval Američanov, aby dodržiavali potrebný odstup od ostatných a potrebné hygienické návyky. Nespomenul však nič o nosení rúšok.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

63 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus