Premiér odkázal v rozhlase Šeligovi, aby Kollárovi neposielal odkazy cez médiá

Premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) mrzí, že koaličná strana Za ľudí posiela odkazy predsedovi Národnej rady (NR) SR Borisovi Kollárovi (Sme rodina) prostredníctvom médií namiesto osobného stretnutia.

27.06.2020 14:11
debata (122)

V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy tak predseda vlády reagoval na výzvu podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (Za ľudí). Ten Kollára v sobotu vyzval, aby pre kauzu diplomovej práce odstúpil z postu.

Matovič chce, aby šéf parlamentu „veľmi rýchlo“ osobne podal poslanecký návrh, ktorý by podobný problém riešil. Zdôraznil, že nechce robiť sudcu. Kollárovu prácu považuje za problematickú po etickej stránke. Premiér podotkol, že nechce rozbiť koalíciu. Poukázal na príklad rozpadu vlády v otázke eurovalu.

„Keď si strana Za ľudí vyhodnotí, že vie vysvetliť svojim vlastným voličom, že jedna diplomová práca stojí nad všetkými sľubmi, ktoré dali svojim vlastným voličom pred voľbami, a povedia, že preto odchádzajú z koalície, bude to iba ich rozhodnutie a budú si niesť dôsledky tohto rozhodnutia pred svojimi voličmi,“ povedal.

Chybu podľa jeho slov urobil školiteľ a tiež štátny systém. Navrhuje preto zmeniť systém. „Poďme zmeniť zákon, aby sme boli na všetkých rovnako tvrdí,“ komentoval. Dodal tiež, že nechce robiť rozdiel medzi Borisom Kollárom a nejakým úradníkom v štátnej správe. Myslí si, že ak by sa na takýto problém pozreli retrospektívne, museli by odňať titul desiatkam tisíc ľudí.

VIDEO: Strana Za ľudí trvá na Kollárovom odstúpení z postu predsedu parlamentu.

Video

Dáša Macaríková z mediálneho tímu OĽaNO pre TASR v sobotu uviedla, že poslanci NR SR sa budú Borisa Kollára pýtať na jeho prácu v pondelok. Rovnako tak budúci týždeň urobí koaličná strana SaS.

Podľa medializovaných informácií mal šéf parlamentu vo svojej záverečnej práci skopírovať niekoľko strán z publikácie svojho školiteľa, pod ktorého vedením diplomovku písal. Titul Kollárovi podľa súčasného zákona nemožno odobrať, čo potvrdil aj minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Ten chce preto do budúcna meniť zákon.

VIDEO: Matovič a Kollárova diplomovka: Neurobím nič, čo by ohrozilo koalíciu.

Video
122 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Boris Kollár #Za ľudí