Ze Skalice enem trdelníky. Z pece, ne z vysoké školy

Skalicu preslávili trdelníky, víno a Žigo Pálffy. A jeden Mgr. a jedna Bc. Tými poslednými sa Skaličania zrejme chváliť nebudú.

28.06.2020 08:45
Boris Kollár Foto: ,
Boris Kollár bez titulu Mgr. Stačilo preložiť papier. Kým budem v politike, nebudem magisterský titul používať, uviedol.
debata (128)

Na začiatku každej práce, bakalárskej či diplomovej, je čestné vyhlásenie. Napríklad takéto:

„Dobre. Priznám sa. Mojím cieľom je zrekvírovať niekoľko cudzích prác a potom kopírovať, plieniť a lúpiť, koľko si len moje hriešne hrdlo žiada.“

Takto by to napísal kapitán Jack Sparrow, pirát z Karibiku. A keby to bol plagiát, mal by recht – a pokojné pirátske svedomie.

Na začiatku je rozhodnutie, že si to uľahčím, ako sa len dá. Až za hranicu dobrých mravov a čestného vyhlásenia. A to pre predsedu parlamentu nie je najlepšia vizitka. V niektorých krajinách neprijateľná.

V prácach na Slovensku, aj tých, ktoré možno nazvať plagiátom, je však niečo iné. Toto tam má Boris Kollár:

„Čestne prehlasujem, že som predloženú magisterskú prácu vypracoval samostatne s využitím vlastných teoretických poznatkov a praktických skúseností získaných v priebehu štúdia s použitím uvedenej odbornej literatúry a ďalších informačných zdrojov“.

A potom kopíroval a plienil.

Boris Kollár má zrejme pravdu, že svoj titul získal podľa zákona. K tomu je potrebná vedomá či nevedomá spolupráca viacerých ľudí, od školiteľa cez oponenta až po komisiu. Ale na samotnom začiatku je osobné rozhodnutie, že si to uľahčím, ako sa len dá. Až za hranicu dobrých mravov a čestného vyhlásenia. A to pre funkciu predsedu parlamentu nie je najlepšia vizitka. V niektorých krajinách neprijateľná.

Pritom stačilo tak málo. Vzhľadom na tému a vzhľadom na to, že Kollár bol majiteľom viacerých lyžiarskych stredísk, mohol do takejto práce dať svoj originálny vklad, pretože či už on alebo zamestnanci v jeho firmách musia mať informácie z reálnej praxe, ktoré iní nemajú. Inými slovami, nebolo treba opisovať, stačilo opisovať to, čo reálne v jeho strediskách fungovalo. Na úrovni vylúpených regionálnych webov by to snáď zvládol.

Keď sa Kollárovi prepiekol jeden titul, tak prečo to nevyskúšať druhýkrát. Jeho blízka kolegyňa si V.I.P cestu k bakalárskemu diplomu zopakovala spôsobom, ktorý sa tomu prvému podobal ako vajce vajcu a práca Petry Krištúfkovej sa tiež ako vajce vajcu podobá iným prácam. Má len jedno šťastie – Boris Kollár je oveľa väčšia ryba, tak sa jej kopírovací problém odsunul do úzadia mimo hlavnej pozornosti.

Otázka je, načo potrebuje titul človek, ktorý ho nepotrebuje. Korene sú zrejme v tom, čo spomínal vo svojom emotívnom vyhlásení – má svoju minulosť. A jedným zo spôsobov, ako sa od nej odstrihnúť, mohol byť pre neho aj vysokoškolský titul. To by ho však nesmel získať spôsobom, akým to urobil. Namiesto honoru nakoniec bude žať výsmech. Aj od ľudí, ktorí ho majú v zuboch, aj od ľudí, ktorí ho inak zoči-voči potľapkávajú po chrbte.

Politika je však politika, počty sú počty, kreslá sú kreslá a na Slovensku, ako vidieť aj na prípade Andreja Danka, sa za takéto veci automaticky neodstupuje. Takže strany urobia bu-bu-bu, premiér vytiahne priehrštie svojich nereálnych nápadov, aby tému zahral do stratena („ak má byť potrestaný Boris Kollár, tak potom všetci, preveríme státisíce ľudí a ich práce“) a po mediálnej vlne sa situácia vráti do normálu. Či skôr do nenormálu.

Budúcnosťou Slovenska má byť znalostná ekonomika, aspoň tak si to kdekto predstavuje. Ak sa budú vyrábať diplomy podobným spôsobom ako v skalickej vysokej škole, bude to skôr žalostná ekonomika. Politici už dlho sľubujú urobiť poriadok v školstve, aj s jeho financovaním. Nie sú to len vysoké školy, ktoré by potrebovali podstatne viac peňazí, aby sa mohli prepracovať ku kvalite. Ide aj o stredné školy, kde sa výber premenil na nábor, veď každá hlava sa (v rozpočte školy) počíta. Otázkou je, či sa toto zmení, keď má byť novým trendom na základných školách zníženie množstva učiva – či menej vedomostí povedie k vyššej kvalite.

Kým sa to stane, ak sa to vôbec stane, je jediná cesta vykročiť inak, než vykročili Boris a Petra – urobiť v práci veci aj vlastnou hlavou a zachovať sa podľa vyhlásenia, ktoré je v úvode každej práce.

Verte mi, môže to fungovať. Čestné pirátske.


Pozrite si TOP 10 videí týždňa TV Pravda.

***

Video

1.

Eurokomisár Maroš Šefčovič priniesol informácie o priehrští peňazí, ktoré nám môže nasypať v priebehu desaťročia Brusel a naplniť tak špajzu na prasknutie. Miliardy eur sa môžu vyšplhať až na dvojnásobok ročného rozpočtu Slovenska, povedal v relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu. Žiadna vláda nemala v rukách také množstvo prostriedkov na investície ako súčasná, otázka je, či ich dokáže zmysluplne využiť. Alebo skôr – či ich dokáže vôbec využiť.

***

Video

2.

Nemám sa za čo ospravedlňovať, svoj titul mám v súlade so zákonom – tak znelo vyhlásenie Borisa Kollára, ktoré označil ako zásadné. Reagoval ním na obvinenia, že jeho diplomová práca je plagiát. Odstúpiť nemieni a berie to ako útok nielen proti svojej osobe, ale aj proti vládnej koalícii. Ukázal nielen svoju „protivládnu“ prácu, ale aj stanovisko skalickej vysokej školy, že všetko prebehlo tak, ako podľa zákona malo. O etike či iných kategóriách reč nebola.

***

Video

3.

Zachovanie vládnej koalície je pre mňa dôležitejšie ako problémy s diplomovou prácou Borisa Kollára, vyhlásil premiér Igor Matovič a vymenoval, čo všetko jeho koalícia musí urobiť, aby dobre bolo.

***

Video

4.

Mimoriadne aktívny Peter Pellegrini, ktorý medzitým už stihol vystúpiť z pôvodne materskej strany Smer, si premiéra Matoviča za podržanie Borisa Kollára poriadne podal a vyhlásil, že Matovičova morálka sa končí pred dverami jeho vládnej limuzíny.

***

Video

5.

Policajný prezident Milan Lučanský zostal tajuplný a nepovedal, či odstúpi z postu, alebo bude chcieť vo funkcii pokračovať ďalej. Povedal, že to povie na konci mesiaca. Ak však zostane, tak sa pustí s ministrom vnútra Romanom Mikulcom do ostrého sporu, uviedol v relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu. Čo je pre neho také dôležité, aby vyvolal konflikt s ministrom?

***

Video

6.

Veľká pocta pre slovenského hokejového útočníka Mariána Hossu. Prvýkrát bol medzi kandidátmi do Siene slávy NHL a hneď sa do nej aj dostal. Aj keď formálne je ešte stále hráčom klubu NHL, pre zdravotné problémy svoju kariéru ukončil. Odborníci ho oceňujú ako jedného z najkomplexnejších hráčov hokejovej histórie s vynikajúcimi štatistikami. Čo na to hovorí on sám?

***

Video

7.

Pre poľnohospodárov môžu byť časté dažde, ktoré sme zažili v júni, mimoriadne vítané, ale tam, kde spadne priveľa vody, nemôže byť spokojný nikto. Prívalové dažde zdevastovali viaceré obce na Slovensku, takto to vyzeralo na východe v obciach Pichne a Zubné.

***

Video

8.

Vláda sa dohodla s bankami a zrušila bankový odvod. Ako sa to prejaví na peňaženkách zákazníkov? Znížia sa poplatky, ktoré sa v poslednom období zvyšovali? Odpovede nájdete v relácii Mariana Nitona Ide o peniaze, ktorý debatuje s Marošom Ovčarikom z portálu FinančnýKompas.sk

***

Video

9.

Rozvod nie je nič príjemné. Nielen v emocionálnej rovine, ale aj právnej. Keď vaše manželstvo prestalo fungovať, môže sa skončiť rozvodom Ako postupovať, koľko to trvá a čo to stojí sa dozviete v relácii Zuzany Hlavačkovej Ide o právo od advokátky Jany Alušíkovej z právnickej kancelárie MPH.

***

Video

10.

Ako sa stať superhviezdou? Poradí vám víťazka tohtoročnej súťaže Superstar Barbora Piešová. Prežila to na vlastnej koži.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #top 10 videí týždňa #TOP 10 videí týždňa TV Pravda