Vírus prekonal ďalšiu métu, objavili ho už u 10 miliónov ľudí

Za jeden týždeň opäť pribudol jeden milión ľudí, u kotých bola potvrdená nákaza koronavírusom. Celkovo je ich 10 miliónov.

28.06.2020 07:55 , aktualizované: 13:24
koronavírus, Rumunsko Foto: ,
Dve rumunské ženy, jedna s rúškom, sledujú vystúpenie folklórneho súboru.
debata (24)

13:24 Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa počas víkendu zapojila do celosvetovej kampane s Global Goal Unite zameranej na liečbu a vývoj vakcíny na ochorenie COVID-19. Pridala sa k svetovým politikom ako Angela Merkelová či generálny tajomník OSN António Guterres a populárnym osobnostiam ako Justin Bieber či Shakira. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. „Cieľom kampane je podporiť vývoj vakcíny a liečby na COVID-19 tak, aby bola dostupná pre každého na svete,“ vysvetlil Strižinec s tým, že hlava štátu vystupovala aj v upútavke na koncert, ktorý vysielali mnohé svetové stanice.

12:10 Dovedna už takmer 400-tisíc pacientov sa v Rusku vyliečilo z ochorenia COVID-19; z toho len v priebehu niekoľkých uplynulých dní ich bolo 5 735, oznámilo v nedeľu podľa agentúry TASS ruské protikoronavírusové centrum. Presný počet uzdravených je 399 087, čo je niečo nad 63 percent z celkového množstva infikovaných osôb v Ruskej federácii.

11:34 Iránsky prezident Hasan Rúhání v nedeľu vyhlásil, že od budúceho týždňa bude v niektorých častiach krajiny povinné nosenie ochranných rúšok a že provinciám, ktoré sú zasiahnuté koronavírusom, povoľuje zaviesť patričné bezpečnostné opatrenia. Píše o tom agentúra AFP. Iránska islamská republika doposiaľ úplné karanténne opatrenia na zastavenie šírenia choroby COVID-19 oficiálnymi nariadeniami nezavádzala a vo väčšine oblastí bolo doteraz aj používanie rúšok či tvárových masiek dobrovoľné.

11:07 Potvrdených prípadov nákazy novým typom koronavírusu v Nemecku za posledný deň pribudlo 256 na celkových 193 499, oznámil dnes Inštitút Roberta Kocha (RKI). Počet ohlásených úmrtí sa potom znížil na tri, celkovo ich je 8 957. O deň skôr pribudlo 687 prípadov koronavirusovej nákazy a šesť úmrtí. Inštitút odhaduje, že z infekcie už sa zotavilo približne 177 700 pacientov. To je o dve stovky viac ako predchádzajúci deň.

10:03 Počet ľudí nakazených novým druhom koronavírusu v Českej republike rýchle rastie – za sobotu ich pribudlo 260, bilancuje spravodajský server televízie Nova. K nedeľnému ránu evidovali české úrady dovedna 11 298 prípadov nákazy uvedeným koronavírusom SARS-CoV-2. Z toho sa 7682 pacientom podarilo už uzdraviť. Chorobe COVID-19, ktorú tento koronavírus spôsobuje, podľahlo v ČR zatiaľ celkovo 347 ľudí, sumarizuje ďalej webová stránka tn.nova.cz na základe oficiálnych údajov ministerstva zdravotníctva.

Prvé tri prípady uvedeného ochorenia sa v Česku objavili začiatkom marca. Odvtedy počty nakazených každým dňom narastajú. Hospitalizovaných je aktuálne 122 pacientov. V piatok a sobotu pribudlo za deň najviac infikovaných za posledné tri mesiace. Celkovo je najviac obetí vo veku 75–84 rokov, ale zomierajú aj mladší: Česko eviduje jednu obeť vo veku 25–34 rokov a štyri ďalšie do 44 rokov, píše TV Nova.

7:55 Koronavírus sa celosvetovo potvrdil už u viac ako 10 miliónov ľudí. S odvolaním sa na vlastné štatistiky to napísala agentúra Reuters. Univerzita Johnsa Hopkinsa (jk), ktorá šírenie nákazy tiež monitoruje, uvádza spolu 9,95 milióna pozitívnych nálezov SARS-CoV-2 vo všetkých štátoch. Viac ako 2,5 milióna infikovaných majú najhoršie zasiahnuté Spojené štáty, asi o polovicu menej Brazília. Posledný milión nakazených opäť pribudol za menej ako týždeň.

Pozitívnych nálezov na koronavírus je tak za tento rok zhruba dvakrát toľko, než koľko ľudí sa ročne nakazí ťažkou formou chrípky. Svet pritom už veľmi skoro očakáva prekročenie ďalšieho smutného míľnika, keď počet úmrtí po komplikáciách spojených s COVIDOM-19 prekročí pol milióna. Podľa jk už teraz zomrelo 498 217 osôb. Približne polovica zo všetkých infikovaných sa však už z nákazy zotavila.

Pokorenie hranice desiatich miliónov pozitívnych prípadov prichádza v čase, keď veľa silne zasiahnutých štátov uvoľňuje ochranné opatrenia a snažia sa nájsť spôsob, ako čo najlepšie pokračovať v normálnom živote a zároveň chrániť zdravie svojich obyvateľov. Odborníci varujú, že mimoriadny ekonomický a spoločenský režim zrejme bude musieť na niektorých miestach zostať v platnosti rok, ale aj dlhšie, kým sa neobjaví účinná vakcína proti COVIDU-19.

Európa, Severná a Latinská Amerika registrujú každá asi štvrtinu celkového počtu prípadov. Približne 11 percent potvrdených nálezov koronavírusy sa nachádza v Ázii, na Blízkom východe je to deväť percent z celkového počtu.

Prvý nález SARS-CoV-2 sa preukázal 10. januára v Číne, ktorá bola pôvodným ohniskom nákazy. Ťažisko pandémie sa následne presunulo do Európy, potom do USA a do Ruska. V súčasnosti je za epicentrum šírenia choroby považovaná Latinská Amerika. Brazília denne zaznamenáva desiatky tisíc novo nakazených, podobné počty však hlási aj India. Asi tretina zo všetkých infikovaných z posledného týždňa pochádza práve z týchto dvoch krajín.

Experti naďalej varujú, že kvôli nedostatočným testovacím kapacitám v mnohých krajinách sú skutočné počty nakazených výrazne vyššie.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

24 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus