Koronavírus už zabil viac ako pol milióna ľudí

Vo svete zomrelo už viac ako pol milióna ľudí na koronavírus. Pozitívne testy malo viac ako desať miliónov ľudí. Austrália hlási najvyšší denný počet ochorení Covid-19 za posledné dva mesiace, India od začiatku pandémie.

29.06.2020 06:00 , aktualizované: 23:31
debata (85)

23:30 Irán za uplynulých 24 hodín zaznamenal rekordný nárast úmrtí ľudí nakazených koronavírusom, píše agentúra Reuters. Dnes tamojšie ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že s ochorením Covid-19 v islamskej republike zomrelo ďalších 162 osôb, čo je o štyri viac ako doterajšia najtragickejšia bilancia, ktorú krajina hlásila 4. apríla.

Doteraz sa ochorenie Covid-19 v Iráne potvrdilo u 225 205 ľudí, 186 180 sa zotavilo a 10 670 nakazených zomrelo, uviedla hovorkyňa iránskeho ministerstva zdravotníctva vo vyhlásení v štátnej televízii.

23:07 Britská vláda nariadila v pondelok v stredoanglickom meste Leicester pre výrazný nárast v počte nakazených koronavírusom zatvorenie škôl a obchodov, ktoré nepredávajú tovar nevyhnutný pre život a ľudí zároveň vyzvala, aby zostali doma. Informovala o tom agentúra AFP.

V Leicesteri evidujú desať percent zo všetkých pozitívne testovaných v Spojenom kráľovstve. Koronavírusom sa tam infikovalo 135 osôb na 100 000 obyvateľov. Opatrenia sa znova prehodnotia po dvoch týždňoch s tým, že nebudú v platnosti „dlhšie než je to nevyhnutné“, uviedol britský minister zdravotníctva Matt Hancock. Okrem samotného Leicesteru sa budú vzťahovať aj na priľahlé oblasti.

22:18 Pri požiari v nemocnici v egyptskom pobrežnom meste Alexandria zahynulo v pondelok sedem pacientov infikovaných novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP. Príčinou požiaru bola pravdepodobne porucha klimatizácie v časti nemocnice určenej na izoláciu pacientov s ochorením Covid-19. Okrem siedmich mŕtvych si požiar vyžiadal aj sedem zranených.

Egypt doposiaľ zaznamenal 65 188 prípadov a 2789 úmrtí v dôsledku ochorenia Covid-19. Zdravotnícke zariadenia v Egypte sú tak ako v mnohých iných krajinách v poslednej dobe zaťažené rastúcim počtom infikovaných, ktorých od konca mája denne pribúda viac ako 1000.

21:52 Nemecká kancelárka Angela Merkelová a Emmanuel Macron počas pondelkového stretnutia spoločne vyzvali členské krajiny EÚ na prijatie „silného“ a „efektívneho“ plánu obnovy európskeho hospodárstva postihnutého pandémiou koronavírusu. Podľa nich je potrebné dosiahnuť dohodu o pláne už v priebehu júla, informovala agentúra AFP.

20:32 V Belehrade je znovu povinné nosenie ochranných rúšok vo všetkých uzavretých priestoroch. Srbské úrady tak rozhodli v reakcii na opätovný nárast počtu prípadov koronavírusu. Krízový tím v pondelok uviedol, že nariadenie platí pre nákupné centrá, kaviarne, reštaurácie, nočné kluby, salóny krásy, posilňovne a ďalšie verejné priestory. V prípade nedodržania hrozí porušovateľom pokuta.

Okrem hlavného mesta zaviedli mimoriadne opatrenia aj viaceré iné srbské mestá. Krajina informovala v pondelok o 242 nových prípadoch nákazy a štyroch úmrtiach za posledných 24 hodín.

19:54 Pandémia Covidu-19 nie je ešte ani zďaleka na konci, šírenie koronavírusu sa naopak ďalej zrýchľuje. Na pravidelnej tlačovej konferencii to dnes povedal šéf svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Zároveň oznámil, že WHO budúci týždeň vyšle do Číny svoj tím, ktorého úlohou bude zistiť pôvod vírusu SARS-CoV-2. „Všetci chceme, aby to už bolo za nami. Všetci chceme normálne žiť. Skutočnosťou ale je, že (pandémia) nie je ani zďaleka na konci,“ uviedol Tedros Adhanom Ghebreyesus. Niektoré krajiny sveta podľa neho urobili v boji s šírením koronavírusu pokrok. „Pandémia sa ale v skutočnosti zrýchľuje,“ dodal.

19:35 V indickom hlavnom meste Naí Dillí postavili len za desať dní jednu z najväčších nemocníc na svete pre pacientov trpiacich koronavírusom. Zariadenie má kapacitu 10 000 lôžok, ktoré sú vyrobené z kartónu. V pondelok o tom informovala agentúra DPA.

Nová nemocnica, ktorá údajne dosahuje veľkosť 22 futbalových ihrísk, bude plne funkčná od 5. júla. Do zariadenia budú prijímaní iba ľudia s miernym priebehom ochorenia Covid-19, ktoré koronavírus spôsobuje. Prevádzkovať ju bude polovojenská pohraničná polícia, ktorá hliadkuje na hraniciach Indie s Čínou.

13:24 Rusko sa už pripravuje na dodanie svojej vakcíny proti novému koronavírusu na svetový trh a ruská armáda v pondelok oznámila, že testy vakcíny medzi vojakmi – dobrovoľníkmi boli úspešné. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA. „Neboli pozorované žiadne komplikácie ani vedľajšie účinky,“ napísali noviny ruskej armády Červená hviezda (Krasnaja zvezda). Rusko plánuje ukončiť tieto klinické testy do konca budúceho mesiaca.

12:03 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Poľsku stúpol od nedele o 247 a dosiahol 34 154. V pondelok dopoludnia to oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Zomrelo ďalších šesť ľudí, takže celkový počet úmrtí stúpol na 1 444. Informácie priniesla poľská tlačová agentúra PAP. Ministerstvo tiež uviedlo, že celkovo je hospitalizovaných 1 797 ľudí s podozrením na nákazu koronavírusom, 83 460 osôb sa nachádza v karanténe a 14 469 je pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Z infekcie sa v Poľsku zatiaľ celkovo vyliečilo 20 897 ľudí.

10:55 Česko potvrdilo v pondelok 305 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu uplynulých 24 hodín. Ide o najvyšší denný nárast od začiatku apríla. Epidemiológovia však ubezpečujú, že nejde o druhú vlnu. Informovala o tom spravodajská stanica ČT24. Celkovo Česko hlási 11 604 nakazených. Nárast počtu prípadov choroby je najmä dôsledkom intenzívneho testovania v okrese Karviná, ktorá je najviac postihnutým regiónom v Česku.

10:26 Ochoreniu COVID-19 podľahli v Maďarsku za uplynulých 24 hodín štyria starší pacienti trpiaci chronickými chorobami. Nákazu koronavírusom potvrdili u troch ľudí, informoval v pondelok vládny server koronavirus.gov.hu. Počet úmrtí stúpol na 585 a nakazených na 4 145. Z ochorenia sa vyliečilo 2 685 pacientov.

10:00 Austrálsky druhý najľudnatejší štát Viktória v pondelok oznámil, že uvažuje o znovuzavedení obmedzení sociálneho kontaktu, pretože ostrovná krajina hlásila svoj najvyšší jednodňový nárast počtu infekcií koronavírusom za vyše dva mesiace. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. Štát Viktória hlásil za posledných 24 hodín 75 nových prípadov ochorenia COVID-19 a Austrália celkovo 85, čo je najvyšší denný nárast od 11. apríla.

Austrálii sa pandémiu koronavírusu darilo zvládať lepšie než mnohým iným krajinám, keď zaznamenala 7 800 infekcií a 104 úmrtí, ale najnovší výskyt prípadov vyvoláva obavy z druhej vlny.

9:50 India v pondelok oznámila takmer 20 000 nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19, čo je najvyšší denný nárast v krajine od začiatku pandémie. V dôsledku rastúceho počtu prípadov niekoľko štátov znovu zavádza karanténne opatrenia, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva. Za posledný týždeň India zaznamenala takmer 100 000 nových infekcií, celkový počet potvrdených prípadov nákazy sa tak v krajine zvýšil na 548.318. Najmenej 16.475 ľudí ochoreniu podľahlo.

8:57 Slováci môžu do Chorvátska cestovať s platným slovenským cestovným pasom alebo občianskym preukazom na dobu 90 dní bez víz. Vziať si so sebou môžu aj domáce zviera, nutné je však, aby malo cestovný pas, v ktorom sú zaznamenané potrebné vakcinácie. Na sociálnej sieti to pripomenula Polícia SR.

8:22 Južná Kórea hlásila v pondelok 42 nových ochorení COVID-19, pričom prípady plynulo pribúdajú v širšej metropolitnej oblasti hlavného mesta Soul. Úrady to núti uvažovať o zavedení prísnejších obmedzení pohybu ľudí, informovala tlačová agentúra AP. Údaje oznámené Kórejským centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) ukazujú, že celkový počet infekcií v krajine stúpol na 12 757 vrátane 282 úmrtí.

7:49 Nemecko potvrdilo za posledný deň 262 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo sa tak v krajine ochorením Covid-19 infikovalo 193 761 osôb. Vyplýva to z dnešnej správy nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Počet úmrtí pacientov s Covidom-19 stúpol o štyri na 8961 osôb. RKI tiež odhaduje, že z choroby sa uzdravilo 178 100 ľudí. To je o 400 viac, ako predchádzajúci deň.

7:02 Takmer pol milióna ľudí, ktorí žijú v okrese An-sin ležiacom v provincii Che-pej približne 150 kilometrov južne od čínskej metropoly Peking, je z dôvodu zistenia nových prípadov nákazy koronavírusom SARS CoV-2 v „riadenej karanténe“. Informoval o tom v nedeľu denník South China Morning Post (SCMP).

K tomuto prísnemu opatreniu, podobnému uzavretiu veľkomesta Wu-chan, pristúpili miestne úrady po tom, čo sa tam objavilo 13 prípadov nákazy súvisiacich s novým ohniskom v pekinskej tržnici Sin-fa-ti. Obyvatelia uzatvorenej oblasti musia zostať doma a svoje domovy môžu opustiť len v prípade, že musia ísť do nemocnice alebo sa podieľajú na karanténnych opatreniach.

6:12 V Brazílii pribudlo za uplynulých 24 hodín 30 476 nových prípadov nákazy koronavírusom a ďalších 552 úmrtí. Uviedlo to v nedeľu tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Epicentrom epidémie v Brazílii zostáva štát Sao Paulo (271 737 prípadov infekcie a 14 338 úmrtí) vrátane svojho rovnomenného hlavného mesta, v ktorom žije viac ako 21 miliónov ľudí. Krátko po tom, čo úrady oznámili postupné uvoľňovanie obmedzení súvisiacich s koronavírusom, začal narastať počet nových prípadov a karanténne opatrenia museli byť opäť sprísnené. Veľké ohniská epidémie boli hlásené aj v susednom štáte Rio de Janeiro (111 298 nakazených a 9 819 úmrtí) a v regióne Seara na severovýchode (107 568 nakazených a 5 999 úmrtí).

6:00 Počet ľudí, ktorí zomreli v súvislosti s chorobou COVID-19, už vo svete presiahol hranicu pol milióna. Vyplýva to z údajov, ktoré v nedeľu na svojom webe zverejnila americká Univerzita Johnsa Hopkinsa (jk). Univerzita aktuálne uvádza, že chorobe vyvolávanej koronavírusom SARS-CoV-2 už podľahlo 500 108 pacientov. Najviac úmrtí naďalej evidujú Spojené štáty – 125 747. Druhý najväčší počet obetí choroby, 57 070, má Brazília. Na treťom mieste je Británia, kde pre chorobu zomrelo 43 634 ľudí.

Podľa jk počet potvrdených prípadov nákazy vo svete doteraz celkovo stúpol na 10 063 319. Najviac infikovaných registrujú v USA, kde pozitívne testy od počiatku pandémie malo 2 539 544 ľudí. Druhá Brazília ich zaznamenala 1 313 667 a tretie Rusko 633 542.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

85 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus