Kollárov školiteľ môže dostať aj pätnásť rokov

Bývalý riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Jozef Minďáš, ktorý je obžalovaný zo zločinu porušenia povinnosti pri správe cudzej veci, opäť stál pred Okresným súdom v Banskej Bystrici. Súd by mal rozhodnúť v utorok.

29.06.2020 15:51
debata (50)

VIDEO: Jozef Minďáš pri pondelňajšom odchode z pojednávacej miestnosti Okresného súdu v Banskej Bystrici.

Video

Nevýhodné zmluvy s prenájmom poľovných revírov sa v štátnom podniku mali uzatvárať počas Minďášovho šéfovania ešte za prvej vlády Roberta Fica. Škoda, ktorú exriaditeľ Lesov SR spôsobil, je odhadovaná na 195-tisíc eur. Hrozí mu desať až pätnásť rokov za mrežami.

Na rozkrádanie podniku upozornili jeho vtedajší podriadení. Jedným z nich bol aj súčasný minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. Vyšetrovanie začalo v roku 2009, prvé súdne pojednávanie sa konalo o osem rokov neskôr.

Proces, ktorý sa ťahá od roku 2017, sa blíži ku koncu. V pondelok odzneli záverečné reči prokurátora, aj obhajoby. Slovo si zobral tiež obžalovaný. „Necítim žiadnu zodpovednosť, nie som si vedomý konania, že by malo dôjsť ku škodám, ktoré sa tu vyčísľujú. Neporušil som žiadny legislatívny predpis. Cítim sa byť nevinný,“ povedal obžalovaný.

V pondelok zo súdu odchádzal bez slova, na otázky novinárov nereagoval. Nekomentoval ani kauzu plagiátorstva, ktorej čelí predseda parlamentu Boris Kollár. Ten, bez uvedenia zdroja, použil vo svojej diplomovke práve prácu svojho školiteľa, ktorý je momentálne rektorom skalickej vysokej školy.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Lesy SR