Pribudli dva prípady Covidu-19, testovali takmer 800 ľudí

V pondelok pribudli na Slovensku dva prípady infekcie koronavírusom. Celkovo krajina doteraz eviduje 1 667 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na stránke covid-19.nczisk.sk.

30.06.2020 09:44 , aktualizované: 19:09
debata (35)

VIDEO: Krajčí: Koronavírus máme pod kontrolou, všetko pozorne sledujeme.

Video

Uplynulý deň urobili laboratóriá 784 testov, spolu otestovali už takmer 210-tisíc vzoriek. Dlhodobo nepribudlo žiadne úmrtie. Počet ľudí, ktorí prekonali koronavírus, zostáva 1 464.

Ako informoval portál, aktuálne je stále hospitalizovaných 19 pacientov. U piatich z nich bolo ochorenie Covid-19 potvrdené. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú traja pacienti, na umelú pľúcnu ventiláciu nie je napojený nikto. Kĺzavý medián ostáva na hodnote 13. V pondelok zachytené prípady boli z Bratislavského a Trenčianskeho kra­ja.

Korčok: O krajinách, ktorým sa SR otvorí, sa bude rozhodovať doma

O tom, ktorým tretím krajinám zo zoznamu Európskej únie sa SR otvorí, sa bude rozhodovať na Slovensku na základe odporúčaní ústredného krízového štábu a epidemiológov. Po utorkovom schválení zoznamu to uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). Doplnil, že príslušné cestovné odporúčanie potom upraví Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. TASR o tom informoval tlačový odbor ministerstva.

Slovensko považuje koordináciu členských štátov Európskej únie za dôležitý predpoklad na zvládnutie pandémie COVID-19, a to nielen z hľadiska obnovy fungovania schengenského priestoru a rušenia cestovných obmedzení v rámci EÚ, ale aj ochrany zdravia našich občanov, komentoval Korčok.

Európska únia v utorok v súvislosti s cestovnými obmedzeniami zavedenými počas koronakrízy predstavila zoznam 14 štátov, ktorých občania budú môcť od stredy 1. júla slobodne vstúpiť na územie 31 európskych krajín. Konkrétne pôjde o občanov Alžírska, Austrálie, Čiernej Hory, Gruzínska, Japonska, Južnej Kórey, Kanady, Maroka, Nového Zélandu, Rwandy, Srbska, Thajska, Tuniska a Uruguaja. Povolenie dostali tiež občania tzv. európskych mikroštátov, ako Andorra, Monako, Vatikán a San Maríno.

Únia od týchto krajín považovaných za bezpečné očakáva, že taktiež zrušia svoje zákazy pre európskych cestujúcich.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus