Lučanský končí vo funkcii policajného prezidenta

Prezident Policajného zboru Milan Lučanský odstupuje z funkcie. Požiadal o uvoľnenie zo služobného pomeru k 31. augustu. Informoval o tom v utorok na sociálnej sieti.

30.06.2020 12:34 , aktualizované: 17:48
Milan Lučanský Foto:
Prezident Policajného zboru Milan Lučanský počas tlačovej konferencie v Bratislave v utorok 30. júna 2020
debata (463)

Ako uviedol, nemá dôveru súčasného vedenia ministerstva vnútra a ono zase nemá tú jeho. Spolupráca podľa slov Lučanského musí byť založená na vzájomnom rešpekte. „Uznávam, že vnímam Romana Mikulca ako korektného človeka, ale neuznávam ho ako ministra vnútra,“ povedal s tým, že ich pohľady na ďalší chod polície sú rozdielne a ich názory na viacero tém sú odlišné.

Video: Milan Lučanský o odchode z funkcie.

Video

„Nechcem niesť zodpovednosť za to, že vedenie ministerstva vnútra politizuje políciu. Je to veľký krok späť. Zvážil som všetky možnosti, ktoré mi zákon ponúka. Premyslel som si svoj krok zo všetkých strán,“ doplnil.

Video: Minister vnútra Roman Mikulec reaguje na odstúpenie Milana Lučanského

Video

Ako pracuje polícia v čase pandémie, stíhajú policajti vykonávať všetky svoje štandardné povinnosti popri nápore súvisiacom so strážením hraníc, s kontrolovaním nakazených a ďalších povinnostiach, ktoré im v posledných týždňoch pribudli? „Môžem garantovať, že ak niekto zavolá na 158, hliadka príde,“ ubezpečuje policajný prezident Milan Lučanský.

Video: Milan Žitný o odchode Lučanského.

Video

Saková: Prácu Lučanského považujem za profesionálnu, hovoria zaňho jeho výsledky

Za Milana Lučanského hovoria výsledky, ktoré dosiahol Policajný zbor pod jeho vedením, aj výsledky celého jeho pôsobenia v polícii. Pre TASR to uviedla exministerka vnútra Denisa Saková v reakcii na jeho odchod z vedenia polície.

„Ja osobne považujem jeho prácu za vysoko profesionálnu a spoľahlivú a touto cestou sa mu chcem poďakovať. Som zvedavá na posun polície po odchode Milana Lučanského, najmä v období potenciálneho návratu druhej vlny koronakrízy,“ skonštatovala Saková.

Exministerka doplnila, že svoje kvality Lučanský ukázal aj počas koronakrízy pri koordinácii policajných zložiek pri hraničných kontrolách, karanténe osád a podobne.

Blanár: Odchod Lučanského je ohrozením nezávislosti polície

Podpredseda opozičného Smeru Juraj Blanár dôrazne odmieta snahy vládnej koalície o politizáciu Policajného zboru (PZ) SR. Reagoval tak na odchod Milana Lučanského z postu šéfa PZ. Dodal, že ide o ohrozenie nezávislosti polície.

„Ministerstvo vnútra už teraz siahlo na právomoci šéfa polície, čím z neho chce spraviť bábku vo svojich rukách. Takéto snahy nie sú demokratické, ale len prispievajú k vnášaniu Matovičových praktík do radov polície,“ povedal pre TASR Blanár. Ide podľa neho o vážne ohrozenie nezávislosti polície, „čo v rukách súčasného premiéra (Igora Matoviča) považujeme za reálne nebezpečenstvo, že bude zneužívaná polícia proti občanom a na politické ciele“.

Obavy Smeru o nezávislosť a odbornosť pri výkone svojej činnosti potvrdil podľa Blanára Lučanský. „Aj napriek tomu, že sme za našej vlády nastavili nové pravidlá voľby šéfa policajtov, tak sa Matovičov minister vnútra (Roman Mikulec – pozn. TASR) neustále snažil spochybňovať úspechy polície i jej samotnú činnosť,“ dodal. Logickým vyústením je podľa neho utorkové odstúpenie policajného prezidenta, ktorý odmieta niesť zodpovednosť za to, „že vedenie ministerstva vnútra politizuje políciu“.

„Lučanský, za ktorého vedenia sa Policajnému zboru SR podarilo mnoho úspechov v boji s organizovaným zločinom i pri odkrývaní zneužívania právomocí viacerých činiteľov, nechce ‚niesť zodpovednosť za začínajúci úpadok dobre vybudovaného Policajného zboru‘, ktorý nedokáže ovplyvniť,“ skonštatoval podpredseda Smeru-SD.

Zemanová: Policajný prezident má mať dôveru ministra vnútra

Odchádzajúci policajný prezident Milan Lučanský zrejme nemal dôveru ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), pričom táto dôvera je do budúcna základom. Povedala to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Podpredseda Národnej rady (NR) SR a strany Za ľudí Juraj Šeliga podotkol, že Lučanský nemal ani jeho dôveru. Zemanová dodala, že o mene nového šéfa polície ešte v koalícii nehovorili. Jeho výber má byť v kompetencii hnutia OĽaNO.

„Zjavne pán Lučanský nemá dôveru ministra vnútra a to je základ, aby tam tá dôvera bola. Keď pán Lučanský odíde, je dôležité, aby sa policajným prezidentom stal človek, ktorý bude mať dôveru ministra vnútra, ale aj človek, ktorý bude odvolateľný v prípade, že nebude konať tak, ako má, nebude konať pre spoločnosť,“ skonštatovala Zemanová. O menách kandidátov na post šéfa polície v koalícii podľa jej slov zatiaľ nehovorili. Zdôraznila, že je to plne v kompetencii hnutia OĽaNO.

Šipoš: Odchod Lučanského je začiatok očisty Policajného zboru

Rozhodnutie Milana Lučanského považuje hnutie OĽaNO za začiatok očisty Policajného zboru. Uviedol to predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. „Lučanský je človek pevne prepojený so štruktúrami bývalej vládnej garnitúry. Ide o človeka Roberta Kaliňáka a Denisy Sakovej,“ tvrdí Šipoš.

Hnutie OĽaNO podľa slov Šipoša bojuje za očistu polície, prokuratúry a súdnictva. „Naším cieľom je zabezpečiť spravodlivosť pre všetkých a rovnosť pred zákonom. Preto rozhodnutie pána Lučanského považujeme za začiatok očisty Policajného zboru a koniec ochrany tzv. našich ľudí,“ uviedol.

Video: Milan Lučanský v relácii Ide o pravdu 24. 6. 2020.

Video

***

Prečítajte si rozhovor Pravdy s Milanom Lučanským zo začiatku apríla

Lučanský: Nemáme limit na stíhanie politikov

463 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Milan Lučanský