Kollárovho školiteľa Minďáša súd oslobodil

Exriaditeľovi štátneho podniku Lesy SR Jozefovi Minďášovi hrozilo za obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku desať až pätnásť rokov väzenia. Z Okresného súdu v Banskej Bystrici však odišiel spokojný. Sudkyňa ho spod obžaloby oslobodila v plnom rozsahu.

30.06.2020 18:00
debata (44)

VIDEO: Súd oslobodil Jozefa Miňďáša v plnom rozsahu.

Video

Počas Minďášovho šéfovania, ešte za prvej vlády Roberta Fica, sa v štátnom podniku mali uzatvárať nevýhodné zmluvy s prenájmom poľovných revírov. Škodu, ktorú mal bývalý riaditeľ spôsobiť, odhadli na 196-tisíc eur. Na rozkrádanie podniku upozornili jeho vtedajší podriadení, medzi nimi aj súčasný minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. Vyšetrovanie sa začalo v roku 2009, prípad sa dostal na súd až o osem rokov neskôr.

Obžaloba bola podaná v apríli 2017, hlavný proces začal v januári 2018. „Necítim žiadnu zodpovednosť, nie som si vedomý konania, že by malo dôjsť ku škodám, ktoré sa tu vyčísľujú. Neporušil som žiadny legislatívny predpis. Cítim sa byť nevinný,“ povedal Minďáš po tom, ako ešte v pondelok odzneli záverečné reči prokurátora a obhajoby.

V utorok konečne padol na banskobystrickom súde verdikt. „Skutok nie je trestným činom. Poškodená Slovenská republika, v zastúpení štátnym podnikom Lesy SR, sa so svojím nárokom náhrady škody odkazuje na civilný proces,“ povedala sudkyňa.

Objasnila, že takéto trestné činy sú oveľa zložitejšie a komplikovanejšie v dokazovaní ako tie, ktoré nemajú ekonomický charakter. Poukázala na to, že s podobným prípadom sa už v minulosti stretla, pričom rozhodla podobne.

„Keďže nebola preukázaná objektívna ani subjektívna stránka žalovaného trestného činu, súd musel v zmysle zásady obžalovaného v plnom rozsahu oslobodiť s tým, že skutok nie je trestným činom. Súd má v takomto prípade povinnosť vždy poškodenú stranu, s jej nárokom na škodu, odkázať na civilný proces,“ vysvetlila sudkyňa.

Zároveň pripomenula, že vo veci bolo uskutočnených viac ako desať hlavných pojednávaní. Osobne vypočuli štrnásť svedkov, pričom niektorých mali problém zohnať. Nevedeli napríklad zabezpečiť prítomnosť bývalého ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu. Výpovede ďalších takmer troch desiatok svedkov čítali zo zápisnice, predložené boli viaceré znalecké posudky.

Po verdikte odišiel Minďáš bez slova, odmietol sa baviť aj na tému plagiátorstva predsedu parlamentu Borisa Kollára, ktorého bol školiteľom. Ten vo svojej diplomovke použil, bez uvedenia zdroja, práve prácu Minďáša, ktorý je aktuálne rektorom skalickej vysokej školy. Rozhodnutie súdu stručne komentovala obhajkyňa exriaditeľa Lesov SR Andrea Slezáková. „Je to správne a spravodlivé. Od začiatku sme hovorili to, čo pani sudkyňa, teda že nejde o trestný čin, čo podľa mňa vyplynulo z dokazovania,“ povedala Slezáková.

Prokurátor tvrdí, že verdikt ho neprekvapil. „Súhlasím so súdom, že v aplikačnej praxi sa tento trestný čin, zo strany orgánov činných v trestnom konaní, ťažko preukazuje. Som však presvedčený, že obžalobu som podal správne a dôvodne a takto budem aj ďalej postupovať,“ reagoval prokurátor. Vzápätí upozornil, že trestné konanie ešte nekončí. „Využil som právo podať odvolanie a teším sa na ďalšiu časť trestného konania,“ doplnil.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Lesy SR