EÚ sa otvára 15 krajinám

Počet prípadov koronavírusu sa počas júna zdvojnásobil v 14 štátoch USA, vrátane Kalifornie, Floridy či Texasu. Do členských krajín Európskej únie môžu oddnes cestovať občania z pätnástich krajín, na ktorých sa v utorok zhodli štáty únie. Spojené štáty, Brazília či Rusko na zozname chýbajú.

01.07.2020 06:00 , aktualizované: 22:59
debata (17)

22:58 Egypt v stredu po troch mesiacoch obnovil medzinárodné lety a sprístupnil hlavné turistické atrakcie vrátane Cheopsovej pyramídy v Gíze, ktoré boli zatvorené pre koronavírusovú pandémiu. Informovala o tom agentúra Reuters. Egyptské medzinárodné letiská a historické pamiatky uzavreli v polovici marca v rámci boja proti šíreniu koronavírusu.

V Egypte evidujú podľa údajov ministerstva zdravotníctva 68 311 nakazených a 2953 úmrtí na ochorenie Covid-19.

22:45 Až do 17. júla budú v karanténe zamestnanci bitúnku v okrese Gütersloh v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, v ktorom sa pred dvoma týždňami masovo rozšíril nový koronavírus. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Karanténa sa týka všetkých zamestnancov, ktorí pracovali v závode alebo sa nachádzali vo firemných ubytovacích priestoroch v čase medzi 3. a 17. júnom. Opatrenia sa netýkajú tých, ktorí sa už novým koronavírusom nakazili a medzičasom vyzdraveli.

21:58 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu oznámila, že za posledný týždeň bolo vo svete denne hlásených viac ako 160-tisíc nových prípadov ochorenia Covid-19. Uviedla tiež, že v mesiaci jún bola zaznamenaná viac ako polovica všetkých prípadov nákazy evidovaných od vypuknutia pandémie spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2.

21:21 Ak štát očakáva aj v druhej fáze šírenia koronavírusu disciplínu občanov, musí ukázať svoju pripravenosť. Pridať musí minimálne v oblasti zvyšovania kapacít a prehodnotení testovaných cieľových skupín. Problémom je tiež stále absentujúci nadrezortný riadiaci orgán. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová po stredajšom stretnutí s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽaNO), lekármi, epidemiológmi a ďalšími odborníkmi.

20:45 Bezpečnostná rada OSN v stredu jednohlasne prijala rezolúciu, ktorá vyzýva na globálne prímerie v záujme boja proti pandémii koronavírusu. Informovala o tom agentúra AP. Prijatý dokument požaduje „okamžité zastavenie bojov“ vo vojnách a ozbrojených konfliktoch po celom svete, a to minimálne na 90 dní bez prerušenia.

20:23 Počet prípadov koronavírusu sa počas júna zdvojnásobil v 14 štátoch USA, vrátane Kalifornie, Floridy či Texasu. Najmenší prírastok má naopak New York, ktorý bol dlho hlavným ohniskom nákazy v krajine. Vyplýva to z analýzy agentúry Reuters. Kvôli nepriaznivému vývoju už podľa televízie CNN viac ako tretina štátov pozastavila rušenia karanténnych opatrení. Aj dnes niektoré oblasti hlásili mimoriadne vysoké počty nových nákaz a úmrtí pripisovaných ochoreniu Covid-19.

V USA v posledných dňoch štatistika známych prípadov infekcie narastá tempom okolo 40-tisíc prípadov denne, teda rýchlejšie ako pri prvom vrchole epidémie na začiatku apríla. Podľa denníka The New York Times (NYT) v utorok pribudlo rekordných 48 365 nakazených, Univerzita Johnsa Hopkinsa (UJH) avšak v súvislosti s posledným dňom uvádza číslo o niekoľko tisícok nižšie.

19:41 Zdravotnícki experti v stredu skritizovali Spojené štáty americké za to, že sa rozhodli kúpiť takmer všetky svetové zásoby remdesiviru, ktorý je zatiaľ jediným liekom povoleným na liečbu ochorenia Covid-19. Odborníci varujú, že takéto sebecké správanie sa predstavuje nebezpečný precedens pre pokusy o delenie sa s nedostatkovými spôsobmi liečby počas pandémie.

Americká vláda v utorok oznámila, že prezident Donald Trump dosiahol „úžasnú dohodu“ o kúpe remdesiviru, ktorý vyrába Gilead Sciences. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že Trump zabezpečil pre Američanov do septembra 500-tisíc dávok lieku, čo predstavuje 100% júlovej výrobnej kapacity Gileadu a 90% výrobnej kapacity v auguste a septembri.

18:39 Cestujúci v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy vo Švajčiarsku budú musieť od 6. júla nosiť ochranné rúška. Oznámila to v pondelok tamojšia vláda s tým, že v krajine zavedú aj povinnú desaťdňovú karanténu pre všetky osoby prichádzajúce z regiónov s vysokým rizikom nákazy novým koronavírusom. Vláda zareagovala na stúpajúci počet nakazených ľudí, ako aj požiadavky jednotlivých švajčiarskych kantónov, informoval spravodajský server swissinfo.ch. „Po tom, čo sa uvoľnili opatrenia v boji proti koronavírusovej pandémii, používa verejnú dopravu viac ľudí,“ uvádza sa v stredajšom vyhlásení vlády. „V mnohých prípadoch nie je možné zachovať odporúčaný odstup,“ dodala vláda.

18:17 Kazašská vláda sa rozhodla opätovne zaviesť karanténne opatrenia, aby tak zastavila šírenie nákazy koronavírusom. Opätovné zavedenie tzv. lockdownu oznámil v stredu na Twitteri kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev. Podľa jeho slov bude 14-dňová karanténa platiť od 5. júla. Kazachstan eviduje za ostatný mesiac takmer štvornásobný nárast počtu infikovaných, píše AFP.

Kazachstan zaznamenal v súvislosti s koronavírusom od začiatku pandémie už vyše 41 000 prípadov nákazy a 188 úmrtí, uvádza AFP. Z ochorenia Covid-19 sa tam dosiaľ vyliečilo vyše 13 000 ľudí. Do začiatku júna pritom v Kazachstane evidovali len niečo vyše 11 000 prípadov infekcie, z ktorých približne polovica sa vyliečila. Obmedzenia pohybu v tejto krajine platili približne dva mesiace, zrušili ich v máji.

18:04 Prvá zo štyroch vakcín proti ochoreniu Covid-19, ktoré testujú spoločnosti Pfizer a BioNTech, má „povzbudivé výsledky“. Zástupcovia firiem v stredu uviedli, že vakcínu testovali na 45 osobách, ktorým podali malú alebo strednú dávku, a to dvakrát s mesačným odstupom. Zaznamenali u nich imunitnú reakciu v rozsahu, ktorý považujú za „ochranný“. (Viac tu)

14:46 Počet prípadov nákazy novým typom koronavírusu v Afrike prekročil v stredu hranicu 400-tisíc. Nákaze podľahlo už vyše 10-tisíc ľudí. Vyplýva to z najnovších údajov afrického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), uviedla agentúra AP. Potvrdených prípadov choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, je v 54 afrických krajinách už nad 404-tisíc. Niektoré krajiny na kontinente však už uvoľňujú karanténne opatrenia a dokonca otvárajú letiská pre medzinárodné lety.

13:35 Rakúska vláda vydala v stredu varovanie pred cestovaním do šiestich balkánskych krajín po tom, čo úrady vystopovali pôvod nových rakúskych zhlukov koronavírusu práve v tomto regióne. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Opatrenie nepriaznivo postihne veľkú rakúsku komunitu ľudí s balkánskymi koreňmi, ktorí často trávia letné dovolenky na návšteve rodiny v krajinách svojho pôvodu. Varovanie pred cestovaním sa týka nečlenských krajín Európskej únie Albánska, Bosny a Hercegoviny (BaH), Kosova, Severného Macedónska a Srbska, ale nevzťahuje sa na členov EÚ Slovinsko a Chorvátsko.

12:50 Regionálne letiská po celom Grécku, vrátane najobľúbenejších turistických destinácií na ostrovoch ako Korfu, Rhodos či Kréta, začali v stredu znovu prijímať prvé medzinárodné lety. Informovala o tom podľa TASR tlačová agentúra AP. Zahraniční pasažieri mohli letecky pricestovať do Grécka už od 15. júna, ale iba do Atén alebo severogréckeho mesta Solún (Thessaloniki). Od stredy 1. júla môžu turisti letieť priamo aj na grécke ostrovy a ďalšie letiská na pevnine. Okrem cestujúcich z 27-člennej Európskej únie povoľuje Grécko vstup aj tým ľuďom, ktorí sú obyvateľmi 14 nečlenských štátov EÚ, označených samotnou Úniou z hľadiska šírenia nového koronavírusu ako bezpečné. Krajina povoľuje vstup aj všetkým gréckym občanom alebo zahraničným Grékom bez ohľadu na to, odkiaľ prilietajú, takisto občanom tretích krajín, ktorí majú trvalé bydlisko v Grécku alebo sú príbuzní európskych občanov, a tiež širokému zoznamu ľudí pokladaných za nevyhnutných pracovníkov. Grécko sa snaží zachrániť aspoň časť turistickej sezóny, ktorá je pre jeho ekonomiku životne dôležitá, pripomenula agentúra AFP.

12:02 Počet úmrtí na nový druh koronavírusu v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 216 a celkový počet mŕtvych tak dosiahol 9 536. V stredu to oznámilo protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS. Celkový počet úmrtí na chorobu COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, tvorí 1,46 percenta zo všetkých prípadov nákazy v Rusku. Počet prípadov nákazy za posledný deň stúpol v Rusku o 6 556, celkový počet nakazených tak dosiahol 654 405. Denný nárast počtu nakazených pacientov sa už šiesty deň po sebe drží pod 7 000. Za posledné dva dni denný prírastok neprekročil jedno percento.

10:30 V budapeštianskom Korányiho celoštátnom pneumologickom ústave sú hospitalizovaní dvaja mladí ľudia s ochorením COVID-19, ktorých stav je kritický a ktorí sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Podľa internetovej stránky maďarskej komerčnej televízie ATV o tom v stredu hovoril primár oddelenia intenzívnej starostlivosti Celoštátneho onkologického centra Jenő Elek, ktorý dodal, že pacienti s ochorením koronavírusu boli hospitalizovaní v podobnom stave už aj predtým a zotavili sa z neho.

Počet nakazených koronavírusom stúpol v Maďarsku do stredy o dvoch na 4 157, pričom zomrel jeden chronicky chorý starší pacient. Počet obetí koronavírusu tak stúpol na 586.

10:13 Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín 1 199 úmrtí na koronavírus. Krajina zažíva obdobie, keď počty mŕtvych začali znovu stúpať. Údaj platný v stredu k 02.30 h SELČ (v utorok miestneho času) oznámila americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP. Počet denných úmrtí v USA nepresiahol 1000 od 10. júna.

USA nahlásili za posledných 24 hodín takisto 42 528 nových prípadov infekcie. Z dôvodu zvýšeného počtu mŕtvych a nakazených muselo mnoho štátov USA, predovšetkým na juhu a západe, zastaviť svoj proces znovuotvárania.

9:10 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Česku klesol v utorok na 149, uviedlo po utorkovej polnoci ministerstvo zdravotníctva. Je to najmenej za päť dní, ale číslo stále prekračuje stovku. Pribudla jedna obeť. Informácie priniesol spravodajský portál Novinky.cz. V pondelok napríklad hlásilo Česko až 202 nových prípadov infekcie, v nedeľu 305. Médiá napísali, že denný nárast infikovaných sa v posledných dňoch zrýchľuje. Väčšinu najnovších nakazených zistili opäť v Moravskosliezskom kraji, kde je ohnisko nákazy a cielene sa tam testuje

7:39 V pevninskej Číne počas utorka pribudli tri nové prípady koronavírusu, o deň skôr ich bolo 19. S odvolaním sa na zdravotnícke úrady o tom dnes informovala agentúra Reuters. Všetky tri nové prípady boli zistené v hlavnom meste Pekingu, pričom za pondelok ich bolo sedem. Úrady takisto oznámili, že za posledných 24 hodín nikto s Covidom-19 nezomrel. Krajina s bezmála 1,4 miliardy obyvateľov taktiež ohlásila tri nové asymptomatické prípady, kedy je koronavírus zistený, ale ľudia nevykazujú žiadne príznaky. O deň skôr boli štyri.

7:27 Od stredy je možné usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy v počte do 1 000 osôb. Organizátori však musia vykonávať častú dezinfekciu priestorov, hlavne dotykových plôch, kľučiek, podláh a predmetov. Na podujatí bude platiť povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty. Viac TU.

6:55 Na pražskom Karlovom moste sa v utorok večer konala veľkolepá hostina, ktorá mala byť podľa jej organizátorov akousi symbolickou rozlúčkou s koronakrízou, informoval portál iDNES.cz. Za približne polkilometrový stôl si tam od 18.00 do 22.00 h večer mohli sadnúť Pražania i turisti, ktorí si priniesli vlastné občerstvenie. Miest na sedenie bolo približne 2 000.

Hostinu zorganizoval český spolok Piána na ulici spoločne s mestskou časťou Praha 1. Jej konanie podporilo tiež vedenie pražského magistrátu. „Chceme vyslať signál, že sa tu opäť žije, a tešíme sa na všetkých slušných návštevníkov Prahy, ktorí prídu za jej krásami,“ povedal podľa servera Novinky.cz na margo slávnosti ešte pred jej začiatkom starosta Prahy 1 Petr Hejma.

6:00 Do členských krajín Európskej únie môžu od stredy cestovať občania z pätnástich krajín, na ktorých sa v utorok zhodli štáty únie. Medzi nimi sú Austrália, Nový Zéland, Kanada, Japonsko, Kórea, Srbsko, Thajsko alebo Čierna Hora. Ďalšími sú Alžírsko, Gruzínsko, Maroko, Rwanda, Tunisko a Uruguaj. Podmienečne na zozname figuruje aj Čína, ktorá musí najprv povoliť vstup občanov únijných štátov na svoje územie. Obmedzenia by sa mali zrušiť aj pre štvoricu európskych mikroštátov – Andorra, Monako, San Maríno a Vatikán.

V júni sa až na výnimky postupne zrušili kontroly na vnútorných hraniciach medzi únijnými štátmi, od júla potom EÚ chce postupne povoľovať vstup aj ľuďom z mimoúnijných krajín, pričom kontrola hraníc je výlučne v rukách členských štátov.

5:50 V Brazílii za posledný deň pribudlo 33 846 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 1 280 úmrtí s chorobou COVID-19. Oba ukazovatele sú výrazne vyššie oproti pondelku, keď krajina zaznamenala viac ako 24 000 infikovaných a takmer 700 úmrtí. Brazíliu pandémia zasiahla po Spojených štátoch najviac na svete. Spolu najväčšia latinskoamerická krajina registruje už 1 402 041 prípadov nákazy, z ktorých 59 594 komplikáciám sprevádzajúcim COVID-19 podľahlo.

Zdravotnícki odborníci ostro kritizujú pravicového prezidenta Jaira Bolsonara za jeho prístup ku kríze. COVID-19 označil za „chrípčičku“ a voči narastajúcemu počtu mŕtvych sa stavia ľahostajne. Krízový expert Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Michael Ryan v pondelok vyzval brazílskych predstaviteľov, aby lepšie uplatňovali opatrenia proti koronavírusu prijaté na rôznych úrovniach federatívneho štá­tu.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus