Začali sa prázdniny. Na vysvedčeniach chýbali známky

Ruže, kytice aj darčekové tašky. Žiaci prvého až deviateho ročníka Základnej školy s materskou školou Kalinčiakova v Bratislave si v utorok od skorého ráno preberali vysvedčenia. Školský rok bol tentoraz trochu iný. Pre koronavírus strávili deti aj učitelia tri mesiace pred obrazovkami počítača on-line vyučovaním.

01.07.2020 07:00
debata

VIDEO: Koniec školského roka na ZŠ Kalinčiakova v Bratislave.

Video

„Už sme druháci,“ nadšene kričalo štrnásť prvákov s vysvedčeniami v rukách. Okrem vysvedčenia dostali aj certifikát športových kompetencií či odznak za úspešné zvládnutie roka. „Za prvý polrok mali známky, teraz však majú slovné hodnotenie ,absolvoval/a' a komentár od triednej učiteľky, v ktorom zhodnotila ich prácu,“ priblížil riaditeľ školy Dušan Noga.

Dôvodom bolo dlhodobejšie vyučovanie cez internet pre koronakrízu. „Bol to hektický rok, hlavne pre učiteľov zo začiatku, kým sa naučili pracovať cez aplikácie, a dva týždne trvalo, kým sme rozbehli normálne vyučovanie on-line,“ zhodnotil Noga.

Ten zároveň povzbudil deviatakov do ďalšieho štúdia na stredných školách. „Zamakajte najmä v prvom polroku. Ako sa na novej škole zapíšete, tak sa to s vami bude vliecť celé štúdium,“ upozornil pubertiakov Noga.

Pre zanedbané povinnosti počas on-line vyučovania 12 žiakov prejde v auguste preskúšaním. „Často to však bola chyba rodičov, ktorí nereagovali ani na alternatívne možnosti, ako si dieťa môže splniť úlohy. Ponúkali sme im zapožičanie počítačov či možnosť zobrať si úlohy zo školy – bolo to bez odozvy,“ skonštatoval riaditeľ. Školu počas prázdnin čakajú viaceré údržbárske práce a opravy.

Svoje hodnotenie si v utorok prevzalo viac ako 680-tisíc žiakov 3 224 základných a stredných škôl. Podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) školy výnimočnú situáciu zvládli. Rezort podľa neho zváži možnosť poskytnúť školám digitálny príspevok na nákup laptopov pre učiteľov, pokúsi sa zefektívniť spôsob pripojenia škôl na internet a do tretice pripraví plán pre prípad druhej vlny koronavírusu. „Ak príde druhá vlna, nechceme zatvárať školy celoplošne, ale na základe konzultácií s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva,“ spresnil Gröhling.

Ak to epidemiologická situácia umožní, do škôl sa žiaci opäť vrátia 2. septembra. <Pf> (iš)

debata chyba
Viac na túto tému: #škola