Samuel Vlčan končí ako štátny tajomník agrorezortu

Druhý štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Samuel Vlčan požiadal ministra Jána Mičovského (OĽaNO) o uvoľnenie z funkcie.

01.07.2020 10:10
Ministerstvo pôdohospodárstva Foto: ,
Ministerstvo pôdohospodárstva.
debata (8)

Po dohode sa tak stane 15. júla 2020. Informovala o tom Anežka Hrdá, hovorkyňa MPRV SR. Nový štátny tajomník podľa nej zatiaľ nie je známy.

„Je to jeho rozhodnutie, ktoré rešpektujem. Ďakujem mu za jeho vykonanú prácu a želám mu na ďalších pracoviskách veľa úspechov,“ povedal minister Mičovský.

Menovanie Vlčana za štátneho tajomníka bolo pre poľnohospodárske a potravinárske samosprávy sklamaním. „Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR (RPPS) je sklamaná z menovania druhého štátneho tajomníka MPRV, ktorým sa stal Samuel Vlčan. Rada rešpektuje výsledky parlamentných volieb, no je pre ňu veľkým odborným sklamaním, že ani na druhú najdôležitejšiu pozíciu ministerstva sa nedostal človek, ktorý je odborníkom v oblasti agropotravinár­stva,“ uviedol koncom apríla tohto roka predsedajúci RPPS SR a zároveň predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

„Je nám veľmi ľúto, že menovaním druhého štátneho tajomníka nemajú poľnohospodári a potravinári žiadneho zástupcu vo vedení ministerstva, ktorý by mal reálnu skúsenosť s prácou v poľnohospodárskej alebo potravinárskej výrobe. Pán Vlčan je určite výborným bankárom a manažérom s bohatými skúsenosťami a vedomosťami získanými aj zahraničnými štúdiami. Súčasná krízová doba si však žiada na túto pozíciu človeka, ktorý je nielen výborným manažérom, ale aj uznávaným odborníkom na agropotravinárstvo. Dnes potrebujeme zvyšovať potravinovú sebestačnosť s ľuďmi, ktorí poznajú problematiku a majú skúsenosti z reálneho života. Nemáme čas na experimenty a nepremyslené kroky, ktoré v poslednom období evidujeme v našom rezorte," dodal koncom apríla Emil Macho.

Vlčana vymenovala vláda SR za štátneho tajomníka 19. apríla 2020. V jeho gescii boli sekcie rezortnej politiky pôdohospodárstva, legislatívy, analýz a výkazníctva, poľnohospodárstva, programov cezhraničnej spolupráce, potravinárstva a obchodu a Inštitút pôdohospodárskej politiky.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo pôdohospodárstva