Česko ožíva, nakazených pribúda. Česi sa lúčili s koronakrízou hostinou

Karlov most bol svedkom udalosti, akú nepochybne nezažil, odkedy ho v roku 1402 dokončili. Na najstaršom premostení Vltavy si Pražania posedeli pri stoloch, ktoré vytvorili rad dlhý až pol kilometra.

02.07.2020 08:00
koronavírus, Praha Foto: ,
Obyvatelia Prahy si užívali uvoľnenie opatrení proti šíreniu koronavírusu na stredovekom Karlovom moste. Vytvorili dlhý rad stolov, pri ktorých si pochutili na jedle a nápojoch, ktoré si doniesli so sebou.
debata (15)

Usporiadatelia hostiny spojenej s vystúpeniami umelcov pripravili dvetisíc miest na sedenie. „Bola to podľa nich symbolická rozlúčka s koronakrízou," napísal server iDNES.

Hostinu organizoval český spolok Piána spolu s historickou mestskou časťou a s podporou magistrátu, ozrejmila agentúra TASR. „Chceme vyslať signál, že sa tu opäť žije, a tešíme sa na všetkých slušných návštevníkov Prahy, ktorí prídu za jej krásami," povedal starosta Prahy 1 Petr Hejma pre portál Novinky.

Akcia sa začala večer o šiestej hodine a trvala štyri hodiny. K stolom si mohli sadnúť ľudia, ktorí sa vopred registrovali. „Most poslúžil podľa Ondřeja Kobzu zo spolku Piána na ulici ako symbol prepojenia i obnovenia vzájomnej dôvery medzi ľuďmi," uviedla TASR.

Podmienkou účasti bolo niečo priniesť na jedenie alebo na pitie. „Niekto napríklad upečie bábovku, koláče či hus. Iný hosť pripraví chuťovky. Ďalší donesie kvety do vázy. Alebo len hroznové víno. Alebo vezme gitaru a zaspievame si," poznamenal Kobza pred začiatkom veselice. „Táto akcia bude len jedenkrát, pretože organizovať sa dá len vďaka výnimočnej situácii, keď je Karlov most prázdny. Niečo podobné možno nikdy nezažijeme," podotkol Hejma v súvislosti s výrazne nižšou návštevnosťou Prahy v čase koronakrízy.

Obyvatelia Prahy si užívali uvoľnenie opatrení... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
koronavírus, Praha, Karlov most Obyvatelia Prahy si užívali uvoľnenie opatrení proti šíreniu koronavírusu na stredovekom Karlovom moste. Vytvorili dlhý rad stolov, pri ktorých si pochutili na jedle a nápojoch, ktoré si doniesli so sebou.

Zábava sa slávnom moste zo stredoveku sa konala v predvečer zmäkčenia viacerých opatrení proti šíreniu infekcie. Od 1. júla vyzerá život v Česku zase voľnejší. „Úderom polnoci sa skončila väčšina zostávajúcich obmedzení, ktoré zaviedla vláda pre koronavírus. Ľudia môžu po štvrť roku odložiť rúška, povinné zostávajú len v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach. Krčmy, bary alebo diskotéky už nemajú nariadené zatváracie hodiny. Výnimky však platia v niektorých okresoch a v Prahe," iDNES zhrnul hlavné zmeny.

Rúška treba naďalej nosiť v pražskom metre. Dôvodom je obava zo šírenia koronavírusu prostredníctvom klimatizácie.

Napriek tomu, že na Karlovom moste to vyzeralo, ako keby všetko zlé už pominulo, Česko musí zostať ostražité. V nedeľu krajina hlásila 305 nových prípadov nákazy, v pondelok o 103 menej. Najnovší údaj za posledných 24 hodín je z utorka, keď testy odhalili 149 ďalších infikovaných. Denný trojciferný prírastok môže vyvolávať obavy. „Najviac postihnutým je okres Karviná, za posledných sedem dní tam na 100-tisíc obyvateľov pripadá 270 nakazených," upozornila TASR. Doteraz sa v Česku od začiatku pandémie infikovalo takmer 12-tisíc ľudí, z nich 349 zomrelo.

„Denný prírastok nakazených je v porovnaní s májom a s väčšinou júna veľmi vysoký, za čo môže predovšetkým cielené testovanie v ohniskách infekcie, zvlášť v okrese Karviná," napísali Lidové noviny.

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch však nevidí dôvod panikáriť. Ubezpečil, že nejde o druhú vlnu epidémie. „Nasmerovali sme všetky sily hygienikov do Moravskosliezskeho kraja, hlavne do Karvinej. Posledné skokové nárasty pozitívnych prípadov sa opäť týkajú tohto lokálneho ohniska. Sú dané najmä masívnym testovaním kontaktov baníkov a bohužiaľ aj nezodpovednosťou občanov," citovali ho Lidové noviny.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #koronavírus