Viliama Mišenku, odsúdeného na 23 rokov za vraždu, zatkli v Rakúsku

Odsúdeného Viliama Mišenku zatkli vo štvrtok v Rakúsku na základe európskeho zatýkacieho rozkazu. Na úteku bol od marca 2018, keď ho Najvyšší súd SR poslal do výkonu trestu na 23 rokov za úkladnú vraždu v štádiu pokusu formou účastníctva ako objednávateľ. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

02.07.2020 21:29 , aktualizované: 23:14
SR B.Bystrica ŠTS súd Viliam M. pojednávanie BBX Foto:
Viliam Mišenka
debata (21)

„V najbližších dňoch ho bude čakať extradičné konanie, po ktorom nastúpi na 23-ročný trest odňatia slobody,“ uvádza polícia. K zatknutiu došlo po informáciách od slovenských policajtov, Mišenka sa ukrýval u svojej príbuznej. „Zákrokom rakúskej polície bol prekvapený, nečakal ho, pravdepodobne sa spoliehal na fiktívny útlm policajných zložiek v čase koronakrízy,“ doplnili policajti.

Mišenku v marci 2018 senát Najvyššieho súdu odsúdil na 23 rokov odňatia slobody v kauze výbuchu v topoľčianskej firme Euromont, ku ktorému došlo v lete 2009. Pri výbuchu zahynula jedna osoba a ďalšie utrpeli vážne a ľahšie zranenia. Rozsudok si Mišenka neprišiel na NS vypočuť. Polícia následne oznámila, že je opätovne na úteku a pátra po ňom.

Polícia po Mišenkovi pátrala po druhý raz. Na úteku už raz bol; v roku 2013 ho vypátrali vo Venezuele a eskortovali na Slovensko, kde strávil takmer dva roky vo väzbe.

Pátračom na sociálnej sieti poďakoval aj dosluhujúci policajný prezident Milan Lúčanský. Pripomenul, že Mišenka bol na úteku už po druhý raz.

„Akonáhle to bolo možné, naši cieľoví pátrači začali pracovať na jeho zatknutí. Bola to náročná a mravčia policajná robota, ktorá sa úspešne skončila po viac ako dvoch rokoch. Nepochybujem, že na rade sú ďalší nebezpeční páchatelia, ktorých máme v merku. Život na úteku v strachu z vypátrania je nezávidiahodný,“ dodal Lúčanský.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #zadržanie #Viliam Mišenka