O prípadnom väzobnom stíhaní Bödöra bude súd rozhodovať v nedeľu

Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica bude o prípadnom väzobnom stíhaní nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra rozhodovať v nedeľu predpoludním.

03.07.2020 14:41 , aktualizované: 04.07.2020 12:22
Bödör norbert naka Foto: ,
Na snímke nitriansky podnikateľ Norbert Bödör prichádza vypovedať v kauze Pôdohospodárskej platobnej agentúry na NAKA v Bratislave 3. júla 2020.
debata (448)

„Sudca pre prípravné konanie, pracovisko Banská Bystrica bude o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na vzatie do väzby dvoch osôb P.K. a N.B., ktoré sú obvinené z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti, rozhodovať v nedeľu (5.7.) od 10.00 h na ŠTS v Banskej Bystrici,“ uviedla v sobotu hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Či prokurátor ÚŠP v prípade obvinených navrhuje všetky tri dôvody väzby – útekovú, preventívnu a možné pokračovanie v trestnej činnosti, nie je známe. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nebudeme poskytovať informácie k danej veci,“ poznamenala v sobotu pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Bödöra zadržali v rámci akcie Dobytkár

Nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra po návrate na Slovensko v piatok neskorých nočných hodinách zadržala polícia. O návrat do vlasti ho požiadala kvôli kauze Dobytkár súvisiacej s korupciou v prostredí Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Pre denník Pravda to potvrdil jeho advokát Adrián Kucek.

O zadržaní Norberta Bödöra informovala polícia na sociálnej sieti. Kauza Dobytkár dostala nečakaný zvrat, alebo sa skôr blíži k vyvrcholeniu. Po zadržaní 19 osôb vrátane bývalého riaditeľa agentúry Juraja Kožucha a bývalého finančníka skupiny Slavia Capital Martina Kvietika sa Národnej kriminálnej agentúre podarilo obviniť troch ďalších ľudí, ktorí mali viac ako 10 miliónov eur z úplatkov prepierať.

„V rámci akcie ‚Dobytkár‘ na celom území Slovenskej republiky vykonala zaisťovacie úkony a vzniesla obvinenie trom fyzickým osobám a dvom právnickým osobám za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti,“ informovalo policajné prezídium na sociálnej sieti. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie však v tejto chvíli polícia bližšie informácie nechce poskytnúť. Na fotografii priloženej k policajnému príspevku sa uvádza, že úplatky mali dosiahnuť až 10 400 400 eur.

Podľa portálu aktuality.sk má byť medzi obvinenými aj známy trestne stíhaného podnikateľa Mariana Kočnera Norbert Bödör. Jeho advokát Adrián Kucek však túto informáciu odmietol potvrdiť. „Čítal som o tom, ale nemôžem vám to potvrdiť, lebo som žiadne také vyrozumenie nedostal,“ reagoval pre Pravdu Kucek.

Zdržiaval sa aj v Dubaji

Bödör sa údajne od februára zdržiaval v Dubaji, kde si mal kúpiť luxusnú rezidenciu len krátko po obvinení Mariana Kočnera z vraždy novinára Jána Kuciaka. V Spojených arabských emirátoch si mal dokonca zriadiť aj trvalý pobyt.

Kucek potvrdil, že Bödör sa tam naozaj zdržiaval, ale už pred dvoma týždňami sa na Slovensko vrátil. „Po konci školského roku klient odišiel s rodinou na dovolenku k moru a v súčasnosti sa už vracia na Slovensko, pretože bol v súvislosti s kauzou Dobytkár včera vyrozumený políciou, že má byť k dispozícii,“ povedal Pravde Kucek v piatok.

O pochybnom vyplácaní poľnohospodárskych dotácií písal vo svojom poslednom článku aj novinár Ján Kuciak. V rámci vyšetrovania jeho vraždy patrilo prepojenie talianskej mafie na východe Slovenska na vtedajšie vedeniu úradu vlády okolo premiéra Roberta Fica medzi najhorúcejšie sto­py.

Aj keď sa tento smer vyšetrovania v súvislosti s vraždou nepotvrdil ako určujúci, trestné prípady týkajúce sa osôb a firiem z Kuciakovho článku boli opätovne preverené generálnou prokuratúrou, ktorá v mnohých prípadoch našla viaceré nezrovnalosti.

Po necelých dvoch rokoch NAKA rozbehla naplno a začiatkom mája polícia informovala, že v kauze Dobytkár eviduje spolu 19 obvinených fyzických osôb a päť obvinených právnických osôb s tým, že celková suma úplatkov je vo výške 1,5 milióna eur. V utorok počet obvinených vzrástol na 22 osôb a sedem právnických osôb a po týchto najčerstvejších zásahoch kriminálnej agentúry sa zdá, že prípad dospel do štádia, kedy môžu obvinenia pribúdať aj v najvyšších kruhoch.

© Autorské práva vyhradené

448 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Poľnohospodárska platobná agentúra #Norbert Bödör #Dobytkár