WHO hlási rekordný denný nárast počtu prípadov koronavírusu

Najvýraznejší nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom aj úmrtí v jeho dôsledku Svetová zdravotnícka organizácia za posledných 24 hodín zaznamenala na americkom kontinente. Vo svete sa infikovalo ochorením Covid-19 už najmenej 11 miliónov ľudí.

04.07.2020 06:15 , aktualizované: 22:26
koronavírus, Kalifornia Foto:
Rúška v obchode na Venice Beach v americkom Los Angeles. Úrady v Kalifornii odporúčajú nosenie rúšok a zrušenie rodinných stretnutí pri príležitosti amerického sviatku Dňa nezávislosti. Počet prípadov nákazy koronavírusom po poklese v Kalifornii opäť rastie.
debata (60)

22:26 Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-Cov-2 v Afrike dosiahol v sobotu takmer 445 000. Nákaze podľahlo za posledných 24 hodín 224 ľudí, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 10 847. Informovala o tom tamojšia pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Regionálny úrad WHO pre Afriku (AFRO) podľa agentúry TASS uviedol, že z choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, sa zotavilo v Afrike už 214 000 pacientov.

21:50 Celosvetový počet prípadov koronavírusu sa za posledných 24 hodín zvýšil o rekordných 212 326, pribudlo tiež 5 134 úmrtí. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes večer zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Predchádzajúci rekord z 28. júna predstavoval 189 077 nových prípadov nákazy, napísala agentúra Reuters.

Celkový počet zachytených prípadov podľa údajov WHO zatiaľ dosiahol zhruba 10 922 milióna. Agentúra Reuters však už v piatok s odvolaním sa na svoje vlastné prepočty informovala, že počet prípadov nákazy prekonal 11 miliónov. Počet úmrtí podľa WHO dosiahol zhruba 523 000. Najvý­raznejší nárast počtu prípadov nákazy aj úmrtia organizácie za posledných 24 hodín zaznamenala na americkom kontinente. V Európe sa podľa jej čísiel počet prípadov zvýšil o takmer 20 000 na približne 2,76 milióna, zatiaľ čo počet úmrtí stúpol o 565 na 199 510.

21:05 Počet infikovaných ochorením COVID-19 sa v Bielorusku za posledných 24 hodín zvýšil o 273. Šesť ľudí v dôsledku tejto nákazy zomrelo. V sobotu o tom informovala agentúra TASS. Od vypuknutia koronavírusovej pandémie sa tak v Bielorusku doposiaľ nakazilo 63 270 ľudí a 418 tomuto ochoreniu podľahlo.

19:13 Srbsko oznámilo v sobotu 325 nových prípadov koronavírusu a osem súvisiacich úmrtí, informovala agentúra HINA. Celkovo je v krajine hospitalizovaných 2347 ľudí, z nich 86 je napojených na pľúcnu ventiláciu. V piatok zaznamenali v krajine najvyšší denný počet úmrtí, a to 11. Zmienených osem úmrtí za posledných 24 hodín predstavuje tretí najvyšší počet úmrtí.

18:47 Parížsky Louvre, najnavštevovanejšie múzeum na svete, v pondelok opäť otvorí svoje brány, budú však stále platiť koronavírusové opatrenia a niektoré časti múzejného komplexu zostanú neprístupné. Viac tu.

18:22 Anglicko, ktoré spoločne s ďalšími časťami Spojeného kráľovstva patrilo k najviac postihnutým na svete, znovu otvorilo krčmy, reštaurácie, kaderníctva, či hotely a múzeá. Kritici varujú, že otvorenie krčiem povedie po viac ako troch mesiacoch uzávery k nekontrolovaným pitkám, ktoré sa odrazia v šírení koronavírusu. Vláda preto národ nabáda k zodpovednosti. Británia chce v budúcnosti podľa premiéra Borisa Johnsona ísť cestou lokálnych obmedzení, ku ktorým pristupujú aj ďalšie štáty.

17:52 Ikonická bazilika Sagrada Família v španielskom meste Barcelona v sobotu po takmer štyroch mesiacoch znova otvorila svoje brány pre limitovaný počet návštevníkov, ktorých však zatiaľ tvoria exkluzívne zdravotnícki pracovníci. Bazilika, ktorej projektantom je španielsky architekt Antoni Gaudí, privíta ďalšie skupiny ľudí v nedeľu a 11.-12. júla počas fázy opätovného otvárania. Podľa predstaviteľov chrámu ide o „poctu“ lekárom, zdravotným sestrám a iným zdravotníckym pracovníkom, ako aj policajtom za ich obetavú prácu počas pandémie, informovala tlačová agentúra AP.

Ďalšia fáza bezplatného sprístupňovania pamiatky bude určená iba obyvateľom Barcelony. Kedy budú môcť baziliku znova navštíviť aj ľudia, ktorí nežijú priamo v Barcelone, zatiaľ nie je známe.

17:17 Iránsky prezident Hasan Rúhání oznámil ďalšie opatrenia v snahe spomaliť šírenie koronavírusu. Vyhlásil, že Iránci, ktorí nebudú mať na tvárach rúška, nebudú obslúžení zamestnancami štátnych úradov. Rúhaní zároveň oznámil, že pracoviská, kde sa hygienické opatrenia nebudú dodržiavať, budú na týždeň zatvorené. Nosenie masiek bude od nedele povinné v uzatvorených verejných priestoroch, povedal Rúhaní vo vysielaní štátnej televízie. „Nenosenie rúška je de facto porušením práv iných ľudí,“ dodal.

16:12 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 914. Podľa nich ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované zmieneným novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 15 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1227. Úrady potvrdili dosiaľ 47 677 prípadov nákazy, z ktorej sa uzdravilo 21 115 ľudí.

15:04 Čína informovala o výskyte pľúcnej choroby vo Wu-chan až po dvoch žiadostiach vznesených Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Vyplýva to z aktualizovanej správy, v ktorej WHO podala tento týždeň presnejší sled udalostí týkajúcich sa zverejnenia informácií šírenia koronavírusu. Ako uviedla agentúra DPA, z pôvodnej, aprílovej, verzie správy WHO o vývoji pandémie sa dalo usúdiť, že čínske úrady o výskyte nákazy informovali už vlani 31. decembra. Z aktualizácie je ale zrejmé, že ten deň zverejnili tlačovú správu wuchanské zdravotnícke úrady, nie Peking.

Aktualizovaná chronológia WHO uvádza, že sekcia WHO pôsobiaci v Číne upozornila 31. decembra na prípady „vírusového zápalu pľúc“, keď o tom našli jej pracovníci oznámenie na webovej stránke wuchanskej zdravotnej komisie. V ten istý deň sa k informačnej službe WHO dostalo tlačové oznámenie medzinárodnej epidemiologickej siete Promed, ktorá má sídlo v USA. Aj v ňom sa hovorilo o prípadoch „zápalu pľúc neznámeho pôvodu“ vo Wu-chan. WHO potom dvakrát po sebe – 1. a 2. januára požiadala o informácie čínske úrady, ktoré odpovedali 3. januára.

14:15 Úrady v španielskom regióne Katalánsko v súvislosti s nárastom počtu prípadov nákazy koronavírusom uzavreli oblasť vrátane mesta Lleida, kde žije približne 200 000 obyva­teľov. K opatreniu prichádza v čase, keď sa v Španielsku začali letné prázdniny a krajina znovu prijíma návštevníkov z 12 nečlenských krajín Európskej únie, informuje agentúra AFP. Počet prípadov nákazy za posledný deň stúpol v zmienenom okrese o 60, celkový počet infikovaných tak dosiahol 4 030, píše agentúra DPA.

12:24 Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu COVID-19 168 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie stúpol na 10 027. V sobotu to oznámilo protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS. Počet prípadov nákazy za posledný deň stúpol v krajine o 6 632, celkový počet nakazených tak dosiahol 674 515. Denný nárast počtu nakazených pacientov sa už deväť dní drží pod 7 000.

11:47 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro zmiernil zákon, ktorý vyžaduje od obyvateľstva rozsiahle nosenie tvárových rúšok so zámerom obmedziť šírenie koronavírusového ochorenia Covid-19. Bolsonaro odobril legislatívu o nosení ochranných masiek na verejnosti, ale zjemnil ju tým, že zamietol požiadavku, aby si obyvatelia zakrývali tvár na miestach, ako sú školy, obchody či kostoly.

Klauzula, ktorá sa zmieňuje o „ďalších uzavretých miestach, kde sa môžu ľudia zhromažďovať“, by podľa vyjadrenia prezidentského paláca mohla viesť k porušeniu práv Brazílčanov. Bolsonaro v tejto súvislosti argumentuje, že predmetný zákon vo svojej pôvodnej podobe by mohol viesť k pokutovaniu ľudí za nenosenie rúška v ich vlastných domovoch.

11:02 Nemeckí ochrancovia zvierat protestujú pred bitúnkom spojeným s veľkým koronavírusovým klasterom a pokúšajú sa doň zablokovať prístup. Polícia v meste Bielefeld potvrdila, že pred vchodom do zariadenia protestuje asi 20 ľudí. Členovia organizácie Gemeinsam gegen die Tierindustrie (Spolu proti živočíšnemu priemyslu, pozn. red.) požadujú zatvorenie prevádzky. Bitúnok, ktorý patrí spoločnosti Tönnies Group, spájajú s vyše tisíckou potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v regióne. Ochrancovia zvierat aj odborári kritizujú podmienky pre zvieratá i ľudí v zariadení, ktoré patrí medzi najväčšie v krajine.

9:50 Juhoafrická republika zaznamenala rekordný počet nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom – 9 064. Tridsať percent z vyše 177-tisíc juhoafrických prípadov je pritom v provincii Gauteng, kde sa nachádzajú Johannesburg aj hlavné mesto Pretória. Ochoreniu COVID-19 v krajine podľahlo viac ako 2 900 ľudí. Africký kontinent celkovo hlási vyše 433-tisíc prípadov nákazy.

8:35 Koronavírusom sa infikovala aj priateľka najstaršieho syna prezidenta USA Donalda Trumpa Kimberly Guilfoyleová. Informovala o tom v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na Trumpov volebný štáb. Ihneď, ako bol známy výsledok jej testu, sa odobrala do izolácie a zrušila verejné podujatia, uviedol predstaviteľ Trumpovej kampane Sergio Gor, ktorého citovala agentúra AP. U Guilfoyleovej sa podľa neho neprejavujú žiadne symptómy choroby, takže u nej vykonajú ešte ďalší test. Jej zdravotný stav je v súčasnosti dobrý.

Donald Trump junior mal výsledok testu negatívny, ale preventívne sa aj on sám odobral do izolácie a zrušil verejné podujatia. Pár sa momentálne nachádza v Južnej Dakote v rámci získavania financií pre kampaň zameranú na znovuzvolenie súčasného šéfa Bieleho domu. Napriek zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii v USA je aktuálne v Južnej Dakote aj prezident Trump, ktorý sa tam zúčastňuje na oslavách Dňa nezávislosti.

7:55 Cyprus revidoval svoj zoznam krajín vzhľadom na pandémiu. Na cyperskom zozname A sú Rakúsko, Nemecko, Dánsko, Grécko, Estónsko, Írsko, Lotyšsko, Litva, Malta, Maďarsko, Poľsko, Slovensko, Slovinsko, Fínsko, Švajčiarsko, Island, Lichtenštajnsko, Nórsko, Austrália, Japonsko, Kanada, Nový Zéland a Južná Kórea. Ľudia z týchto štátov nepotrebujú mať negatívny test na koronavírus. Ľudia, ktorí pricestujú z krajín kategórie B, kde je stále podľa Cypru relatívne nízke riziko, ale dôvod k väčšej opatrnosti, musí najneskôr 72 hodín pred odletom na Cyprus podstúpiť test na koronavírus a predložiť jeho negatívny výsledok. Sem preradil Cyprus aj Česko.

7:35 Brazília za posledný deň zaznamenala 42 223 prípadov nákazy a 1290 úmrtí spájaných s chorobou COVID-19. Oficiálne štatistika nakazených sa dostala na takmer 1,54 milióna, zatiaľ čo bilancia obetí stúpla na 63 174. V Brazílii už niekoľko týždňov oficiálna bilancia úmrtí rastie tempom približne 1000 prípadov denne. Novo oznámený prírastok je druhým najvyšším denným súčtom od konca prvého júnového týždňa.

Napriek negatívnemu vývoju mohli vo štvrtok obnoviť prevádzku bary v mnohomiliónovom meste Rio de Janeiro. Miestne bezpečnostné zložky informovali, že už v prvý deň voľnejšieho režimu nariadili niektorým prevádzkovateľom ich podniky zatvoriť, a to kvôli davom, ktoré sa tvorili v uliciach. „Väčšina ľudí v uliciach nedodržiavala pravidlá sociálneho dištancovanie a povinné nosenie rúšok,“ povedal televízii CNN spolumajiteľ baru vo štvrti Leblon Flavio Sarahyba.

6:25 Koronavírus sa celosvetovo potvrdil už u viac ako 11 miliónov ľudí. Pozitívnych nálezov na koronavírus je tak za tento rok zhruba dvakrát toľko, než koľko ľudí sa ročne nakazí ťažkou formou chrípky. Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa (jk) v súvislosti s koronavírusom zatiaľ zomrelo viac ako 524-tisíc osôb. Približne polovica zo všetkých infikovaných sa však už z nákazy zotavila. Odborníci varujú, že mimoriadny ekonomický a spoločenský režim zrejme bude musieť na niektorých miestach zostať v platnosti rok aj dlhšie, kým sa neobjaví účinná vakcína proti COVIDU-19.

6:15 Úrady v Spojených štátoch počas piatku nahlásili viac ako 53 000 nových prípadov nákazy koronavírusom, uvádza agentúra Reuters. Tá o deň skôr napočítala rekordných 55 405 oznámených infekcií, piatkový súčet by ale ešte mohol narásť, pretože údaj 53 483 prípadov bol platný vo chvíli, keď na západnom pobreží USA do polnoci zostávalo ešte viac ako šesť hodín. Univerzita Johnsa Hopkinsa (jk) takmer v rovnakú chvíľu uviedla, že za posledných 24 hodín zaznamenala 57 683 novo potvrdených nákaz. Sedem amerických štátov podľa Reuters v piatok ohlásilo rekordne vysoké denné bilancie, a to Alabama, Aljaška, Idaho, Južná Karolína, Mississippi, Severná Karolína a Tennessee. Kalifornské Los Angeles dočasne uzavrie všetky pláže a tiež plážové promenády vrátane priľahlých cyklotrás, za porušenie vstupu bude hroziť pokuta až 1000 dolárov. Mesto tak chce zabrániť tomu, že ľudia budú víkend s oslavou Dňa nezávislosti tráviť na preplnených plážach. Podobný postup volia aj niektoré ďalšie americké štáty. Miami, najväčšie mesto na Floride, vyhlásilo nočný zákaz vychádzania.

Počet ľudí pozitívne testovaných na vírus SARS-CoV-2 od začiatku jeho šírenie sa v piatok v USA blížil 2,8 miliónom. Posledný týždeň v krajine registrovaní nakazení pribúdajú výrazne rýchlejšie ako pri jarnom vrchole epidémie a viac než dvojnásobným tempom oproti prelomu mája a júna. Nákaza je podľa médií na vzostupe vo viac ako 35 štátoch.

Denné počty hlásených obetí COVIDU –19 sa však v USA držia výrazne pod úrovňou z apríla a začiatku mája. Jk za 24 hodín do piatkového večera evidovala 728 nových úmrtí spájaných s chorobou z koronavírusu, čo súhrnnú bilanciu americkej epidémie posunulo na 129 405 mŕtvych.

„Zdá sa, že vírus zabíja menšiu časť ľudí, ktorí sa ním nakazia. V apríli a máji spôsoboval COVID-19 až 3000 úmrtí denne a pripravoval o život približne sedem až osem percent Američanov, u ktorých bola nákaza odhalená,“ uvádza denník The New York Times (NYT).

Odborníci údajne klesajúci trend úmrtnosti vysvetľujú tromi kľúčovými faktormi. Jednak zvýšeným počtom vykonávaných testov na SARS-CoV-2, vďaka čomu sa odhaľuje oveľa viac prípadov nákazy s miernymi alebo žiadnymi príznakmi. NYT napísal, že v USA sa aktuálne denne vykonáva viac ako 600 000 testov, teda niekoľkonásobne viac ako na začiatku jari.

Ďalším faktorom je rastúca efektivita liečby COVIDU-19 a tým tretím potom zmena v „populácii pacientov“. Medzi novými prípadmi nákazy koronavírusom je teraz podľa všetkého menší podiel seniorov, pri ktorých je vyššia šanca ťažkého priebehu ochorenia. Napríklad na Floride stredná hodnota veku pozitívne testovaných obyvateľov klesla zo 65 na 35 rokov, píše NYT.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

60 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus