Šeliga: Nezaujatosť sudcu Trubana v kauze Dobytkár je otázna

Nezávislosť sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Michala Trubana, ktorý rozhodoval o väzbe Norberta Bödöra v kauze Dobytkár, je otázna. Skonštatoval to podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) na pondelkovej tlačovej konferencii.

06.07.2020 09:15 , aktualizované: 16:00
debata (90)

Pýta sa tiež, prečo prokurátor nepodal námietku zaujatosti voči sudcovi. Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Šeliga zaslal list, v ktorom upozorňuje na zmluvu dcéry sudcu s Poľnohospodárskou platobnou agentúrou (PPA).

Šeliga zdôraznil, že v zmysle judikatúry sa má sudca javiť ako nezaujatý a má byť nezaujatý. V súvislosti s osobou Trubana poukázal na zmluvu o poskytnutí nenávratného príspevku, ktorú podpísala jeho dcéra s PPA ako konateľka firmy sídliacej v dome Trubana, pričom prevádzkuje penzión, ktorý vlastní Truban. „A na druhej strane podpisoval za PPA túto zmluvu pán, ktorý je dnes vo väzbe, obvinený v kauze Dobytkár. Preto sa pýtam, či naozaj môže verejnosť vnímať pána Trubana ako nezávislého,“ podotkol.

Šeliga tvrdí, že prokurátor na súde nepodal námietku zaujatosti voči sudcovi Trubanovi, hoci mu to vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) navrhoval. Otázne je podľa neho aj to, prečo na súde nebol dozorujúci prokurátor z kauzy Dobytkár, ani neriešil návrh na väzobné stíhanie, ale robil to prokurátor, ktorý mal službu cez víkend a „nie je tak detailne oboznámený“ so spisom. Očakáva, že prokuratúra sa verejne vyjadrí a vysvetlí okolnosti. „Ak to bolo úmyselné, je to absolútny škandál a niekto za to musí niesť zodpovednosť,“ do­dal.

VIDEO: Prokurátor o rozhodnutí prepustenia z väzby.
Video

Sudca Truban sa k tvrdeniam Šeligu podľa vlastných slov nebude vyjadrovať. Jeho stanovisko TASR poskytla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. „V predmetnej trestnej veci boli vykonané relevantné procesné úkony, k obsahu ktorých sa v súčasnej dobe, vzhľadom na štádium trestného konania (prípravné konanie), nebude prokuratúra podrobnejšie vyjadrovať,“ reagovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Rovnako podľa jej slov nebude prokuratúra v živej trestnej veci žiadnym spôsobom reagovať na vyjadrenia predstaviteľov politickej moci a komentovať ich.

O väzobnom stíhaní Bödöra bude rozhodovať Najvyšší súd

Najvyšší súd SR (NS SR) bude rozhodovať o sťažnostiach v prípade nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra a spoluobvineného v kauze Dobytkár Petra Kubu na svojom zasadnutí vo štvrtok. Informovala o tom v pondelok hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) Katarína Kudjáková.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, nevzal v nedeľu Norberta Bödöra do väzby. Ako informoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), jeho návrhu na väzobné stíhanie súd vyhovel iba v prípade Petra Kubu. Sudca rozhodoval približne desať hodín.

VIDEO: Reakcia advokáta po prepustení z väzby.
Video

Prokurátor žiadal pre oboch mužov väzbu z dôvodu, aby nemohli pokračovať v trestnej činnosti či ovplyvňovať svedkov na slobode, prípadne inak mariť vyšetrovanie. Obvinení sú z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti v súvislosti s kauzou Dobytkár, v ktorej sú vyšetrované úplatky v Pôdohospodárskej platobnej agentúre za zatiaľ viac ako 10 miliónov eur.

Prokurátor ÚŠP v prípade Norberta Bödöra podal voči rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodne NS SR. Ten bude rozhodovať aj o sťažnosti Petra Kubu proti rozhodnutiu o vzatí do väzby. Norberta Bödöra zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v piatok (3. 7.) večer v rámci akcie Dobytkár.

Polícia v piatok informovala, že v rámci tejto akcie na celom území Slovenska NAKA vykonala zaisťovacie úkony a vzniesla obvinenie voči trom fyzickým osobám a dvom právnickým osobám za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Norbert Bödör #väzobné stíhanie