Matovičov fond pomoci chradne, politikom sa nechce prispievať

Fond vzájomnej pomoci mal byť náhradou za to, že si poslanci v období koronakrízy neznížili platy. Aj premiér Igor Matovič dal poslať do fondu svoju prvú výplatu. Bola zároveň posledná. Poslanci OĽaNO, ktorí fond zastrešili, stále viac vynechávajú platby, ktoré sľúbili posielať.

07.07.2020 08:55
debata (48)

Fond má za sebou tri kalendárne mesiace fungovania. Začiatkom apríla bol zriadený transparentný účet v Štátnej pokladnici a 7. apríla na neho dorazil prvý 100-eurový príspevok. Apríl bol zároveň najúspešnejší mesiac pri prijímaní vkladov. Pritieklo naň 616 522,75 eura. V máji to bolo 34 703,82 eura. V júni už len 13 414,20 eura. Klesajú vklady od politikov, ktorí sľubovali, že fond budú napĺňať, ale aj od bežných občanov. Ak by Matovičovi poslanci dodržali, čo si predsavzali, tak len z ich príspevkov by na účet fondu malo prichádzať 26 500 eur mesačne.

Apríl bol výnimočný mesiac aj pre výnimočné vklady. Štart fondu podporila výrazná propagácia zo strany Igora Matoviča aj Borisa Kollára a klubu poslancov OĽaNO. Najväčší príspevok poslal podnikateľ Milan Fiľo. Jeho pol milióna eur doteraz tvorí základ fondu, v ktorom je podľa stavu k 3. 7. 2020 až 665 145,88 eura. Paradoxom je, že fond iniciovaný Igorom Matovičom je tak naplnený najmä peniazmi podnikateľa, o ktorom dnešný premiér ako opozičný politik v roku 2017 tvrdil, že sa podieľal na najväčšom korupčnom podvode na Slovensku pri prevode akcií SCP Ružomberok a odkazoval vtedajšiemu premiérovi Robertovi Ficovi, že mu na to dodá overené dôkazy.

Najväčší prispievatelia do fondu (apríl-jún)
darca suma odkaz pre prijímateľa
Milan Fiľo 500 000 eur MILAN FILO PODPORA OBCANOV SRPOSTIHNUTYCH PANDEMIOUCOVID-19
ÚMČP na Slovensku 26 000 eur Prispevok Cinanov zijucich na slovensku na pomoc v boji proti covid-19
Ladislav Packa 20 000 eur Fond Vzájomnej pomoci
Nodari Giorgadze 5 000 eur Dr. Nodari Giorgadze, Honorarny konsul Gruzinska. Nakazit sa da aj DOBROM
Filip Hlubocký 4 540 eur  
Karol Martinček 3 999 eur  
Branislav Gröhling 3 698,6 eura Fond vzajomnej pomoci
Radoslav Štefánek 3 501 eur  
Pavlína Matovi­čová 3 000 eur Drzime palce_ matoviciatka ;)

Nadšenie ochladlo

„Vzdávam sa celého môjho premiérskeho platu a budem ho odvzdávať do tohto fondu, dokedy boj s koronou nevyhráme,“ prisľúbil Matovič pri štarte fondu. Prostredníctvom manželky poslal v apríli 1491,20 eura za marec a potom už nič. Je otázne, čo považuje za vyhratý boj s koronou. Núdzový stav sa skončil až 13. júna 2020 a mimoriadny stav trvá dodnes.

Nadšenie napĺňať fond však dlho nevydržalo ani poslancom OĽaNO, ktorí sľúbili dotovať fond 500 eurami mesačne zo svojho platu. V apríli neprispeli iba šiesti, v máji neposlali peniaze alebo sa na transparentnom účte nedali identifikovať platby od 24 poslancov OĽaNO. K 6. júlu z 53 členov poslaneckého klubu OĽaNO naplnilo svoj sľub v súčte za trojmesačné obdobie iba 18.

Boris Kollár, ktorý o fonde hovoril ako o priestore, kde „každý jeden človek uvidí tú osobnú mieru solidarity s ľuďmi, akým spôsobom je ten poslanec alebo prípadne člen vlády ochotný pomôcť obyčajným bežným ľuďom, lebo bude vedieť, akou sumou prispel“, to v júni tiež vzdal. V apríli a máji poslal po 1000 eur, jún už vynechal. Rovnako postupoval aj jeho politický kolega zo Sme rodina Milan Krajniak.

Prispievať však už neláka ani darcov mimo politiky. Za júl 2020 (stav k 6. 7.) na účet fondu prišlo okrem 500-eurového príspevku jedného z poslancov za OĽaNO od bežných darcov len 5 eur a 11 centov.

Možno je to aj tým, že fond, určený pre pomoc ľuďom, zatiaľ nevyplatil ani cent. Úrad vlády, ktorý dostal na starosť zabezpečiť využívanie peňazí z fondu, finišuje s prípravou na ich rozdeľovanie. Peniaze by sa mali dostať k ľuďom, ktorí o príspevok požiadajú, prostredníctvom neziskovej organizácie a špeciálneho webového portálu.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Fond vzájomnej pomoci