Srbsko hlási najvyšší prírastok úmrtí od začiatku pandémie

Počet úmrtí v dôsledku koronavírusu presiahol v Európe 200-tisíc. Horné Rakúsko od štvrtka opäť zavádza povinnosť nosiť rúška. Brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara pozitívne testovali na koronavírus. Ten pandémiu od začiatku bagatelizoval a označil ju za "chrípočku".

07.07.2020 06:00 , aktualizované: 19:21
koronavírus brazília bolsonaro Foto: ,
Aktivistka drží nápis, "Genocída 60-tisíc úmrtí, Bolsonaro preč," počas protestu proti neefektívnosti vlády v boji s pandémio koronavírusu a prebiehajúcej policajnej brutalite pred národným kongresom v meste Brazíla.
debata (23)

19:20 V meste Mezőkövesd na severovýchode Maďarska zatvorili pre hrozbu šírenia nákazy koronavírusom základnú školu, informovala v utorok komerčná televízia RTL, podľa ktorej hrozba pochádza od jedného z učiteľov. Nemocnica Boršodsko-abovsko-zemplínskej župy v tejto súvislosti vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že minulý týždeň prijali troch pacientov nakazených koronavírusom.

Toto zdravotné zariadenie súčasne potvrdilo, že pri preverovaní kontaktov jedného z pacientov, učiteľa základnej školy, boli testy v 21 prípadoch pozitívne, pričom učiteľ sa mohol nakaziť na porade. Jeden z 21 infikovaných pochádza z Hevešskej a zvyšní z Boršodsko-abovsko-zemplínskej župy. Všetci nakazení sú izolovaní a sú pod epidemiologickým dohľadom, niektorí z nich sú v nemocničnom ošetrení.

18:58 Srbsko v utorok potvrdilo 13 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus. Ide o vôbec najvyšší denný nárast od vypuknutia koronavírusovej pandémie. Informovala o tom agentúra HINA s odvolaním sa na srbské ministerstvo zdravotníctva. Srbsko zaznamenalo celkovo 330 úmrtí na COVID-19. Za uplynulých 24 hodín v krajine zaevidovali aj 299 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o niečo menej ako predchádzajúce dni, keď úrady hlásili viac ako 300 prípadov za jediný deň. Celkovo je v krajine hospitalizovaných 2942 ľudí, z nich 110 je napojených na pľúcnu ventiláciu.

17:54 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro mal pozitívny test na koronavírus. V pondelok absolvoval už svoj štvrtý test po tom, čo sa u neho prejavili príznaky vrátane vysokej teploty. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Podľa jeho slov sa však cíti „úplne v poriadku“ a má iba mierne príznaky. Viac v tomto článku.

17:33 Spojené štáty na tom v súvislosti s pandémiou koronavírusu „naozaj nie sú dobre“, povedal v pondelok odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu koronavírus Anthony Fauci. Vyjadril sa tak v čase, keď viac ako desiatka amerických štátov zaznamenáva v súvislosti s nákazou rekordné denné nárasty prípadov, informovala v utorok agentúra DPA. USA sú podľa jeho slov pritom stále v prvej vlne nákazy.

Podľa Fauciho je potrebné, aby v súvislosti s nákazou boli obozretnejší mladí ľudia. V počte nakazených v USA totiž v ostatnom čase pribúda čoraz viac osôb mladších ako 40 rokov. Fauci upozornil, že mladosť pred chorobou nechráni a varoval, že práve títo ľudia môžu vírus ďalej rozširovať.

16:50 Už vyše 200 000 ľudí zomrelo v Európe na koronavírus, informovala v utorok popoludní tlačová agentúra AFP. Svoj výpočet založila na údajoch z oficiálnych zdrojov, platných k 15.10 h SELČ. Vyše dve tretiny z 200 005 zaz­namenaných mŕtvych pripadajú na štyri štáty – Britániu, Taliansko, Francúzsko a Španielsko. Celkovo sa koronavírusom nakazilo 2 751 606 ľudí po celej Európe vrátane uvedených mŕtvych. Práve Európa je pandémiou zatiaľ najviac postihnutým kontinentom, pričom nákaza usmrtila na celom svete 538 418 ľudí.

16:04 Horné Rakúsko ako prvá spolková krajina po výraznom náraste počtu nakazených koronavírusom od štvrtka opätovne zavedie všeobecnú povinnosť nosiť ochranné rúška v obchodoch, nákupných centrách, podnikoch či v službách, uviedol v utorok na tlačovej konferencii v Linzi tamojší hajtman Thomas Stelzer, píše agentúra DPA. Hostia v reštauračných zariadeniach budú na dobrovoľnej báze vyzvaní uviesť svoje kontaktné údaje. Rúška musia nosiť na ceste od stola k barovému pultu. Ich nosenie pri stole, kde môže naraz sedieť najviac desať ľudí, povinné nie je.

15:47 Chorvátsko zaznamenalo v priebehu uplynulých 24 hodín 52 nových prípadov nákazy koronavírusom. V súčasnosti je v krajine 930 nakazených, píše chorvátska agentúra HINA. Celkovo Chorvátsko od vypuknutia epidémie zaznamenalo 3272 prípadov infekcie a 113 úmrtí. Vyliečilo sa už 2229 pacientov. Z aktuálne nakazených je 89 pacientov v nemocnici. Počet prípadov začal v Chorvátsku opäť rásť v polovici júna

15:24 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro bol podľa správ miestnych médií pozitívne testovaný na koronavírus. Informoval o tom v utorok rakúsky denník Kurier. Bolsonaro momentálne po treťom testovaní v poradí očakáva ešte výsledky testu druhej vzorky, uviedol spravodajský portál Band. Brazílska vláda správy o tom, že Bolsonaro sa nakazil koronavírusom, zatiaľ nevyvrátila ani nepotvrdila.

Jair Bolsonaro, ktorý mal v marci 65 rokov, v pondelok uviedol, že má typické symptómy ochorenia COVID-19, napríklad horúčku. Dodal tiež, že užíva prípravok proti malárii hydroxychlorochín. Koronavírusovú pandémiu Bolsonaro od začiatku bagatelizoval a označil ju za „chrípočku“.

14:43 Viacero pohostinstiev v rôznych častiach Anglicka museli znovu uzavrieť po tom, ako sa medzi ich zákazníkmi objavil nový koronavírus. Stalo sa tak len niekoľko dní po ich opätovnom otvorení, ktoré bolo súčasťou uvoľňovania epidemiologických opatrení, informovala v utorok agentúra DPA. Krčma v meste Burnham-on-Sea v juhozápadnej časti Anglicka na Facebooku napísala, že zatvorila svoju prevádzku z dôvodu pozitívneho testu zákazníka na COVID-19. Obdobné rozhodnutia prijali z rovnakých dôvodov aj majitelia pubov v grófstve West Yorkshire a v juhoanglickom Gosporte. Bary a reštaurácie v Anglicku sa mohli v sobotu znovu otvoriť po viac než troch mesiacoch obmedzení súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu.

14:16 Irán zaznamenal za posledný deň v súvislosti s koronavírusom 200 nových úmrtí. Ide o najvyšší denný prírastok od februára, keď v tejto blízkovýchodnej krajine prepukla epidémia uvedeného vírusu SARS-CoV-2. Informuje o tom agentúra AFP. Predošlý najvyšší počet evidovali iránske úrady v nedeľu, keď hlásili 163 nových úmrtí.

13:10 Ochranné rúško zamedzujúce šíreniu nákazy koronavírusom by mali mimo domova nosiť všetci ľudia. Uviedol to predseda britskej Kráľovskej spoločnosti Venki Ramakrishnan, podľa ktorého existujú dôkazy, že rúško chráni toho, kto ho nosí, aj ľudí v jeho okolí. Informovala o tom spravodajská stanica BBC. Británia podľa predsedu britskej akadémie vied v nosení rúšok výrazne zaostáva za inými krajinami.

Vládna agentúra Public Health England (PHE) v minulosti napríklad uvádzala, že rúška nie je potrebné nosiť vo vonkajšom prostredí. Podľa niektorých odborníkov totiž nič nenasvedčuje tomu, že by ochranné masky v ázijských krajinách dokázali zamedziť napríklad šíreniu chrípky. Existujú preto obavy, že niektorým ľuďom môžu rúška dať falošný pocit bezpečnosti. Vedci sa však viac-menej zhodujú na tom, že rúška môžu znížiť riziko prenosu vírusu z nakazenej osoby na iného človeka.

12:40 Poľsko zaznamenalo viac ako 36 000 prípadov nákazy, z čoho približne 6 500 sú baníci. V krajine s takmer 38 miliónmi obyvateľov je podľa AP 80 000 baníkov. Lokálne ohniská nákazy, ktoré sa vyskytli najmä v poľskej časti Sliezska na juhozápade krajiny, podľa AP ochromili banský priemysel, ktorý už aj tak čelil ťažkostiam. Mnohí ľudia museli zostať doma a viacero baní bolo dočasne uzavretých. Koronavírusová pandémia negatívne ovplyvnila uhoľný priemysel na celom svete, píše AP a pripomína, že toto odvetvie v mnohých častiach sveta upadá v dôsledku dostupnosti obnoviteľných a iných zdrojov energie.

11:30 V Maďarsku sa ešte neskončila prvá vlna epidémie koronavírusu, keďže sa stále objavujú nové prípady nákazy. Uviedol to v utorok primár Ústavu hematológie a infektológie Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik. Prípadov úmrtí súvisiacich s koronavírusom je podľa neho čoraz menej, avšak nie je možné vylúčiť vznik nových ohnísk nákazy v ktorejkoľvek časti krajiny. Vytvorenie takýchto ohnísk by však neznamenalo začiatok druhej vlny, pretože by bolo možné udržať ich pod kontrolou.

„Zdá sa, že koronavírus nezmizne, pretože sa ukazuje, že jeho šírenie neovplyvňujú teplotné pomery. Najlepším riešením bude vyvinutie vakcíny,“ povedal Szlávik v rozhovore pre verejnoprávnu televíznu stanicu M1.

11:05 Nákazu novým druhom koronavírusu v Maďarsku potvrdili laboratórne testy za uplynulý deň v 16 prípadoch, čím celkový počet infikovaných stúpol na 4 205. Podobne vysoký počet nakazených zaznamenali naposledy 7. júna, keď bolo potvrdených 18 nových infekcií. Ochoreniu COVID-19 za posledný deň nepodľahol nikto, vyplýva z údajov vládneho informačného servera koroanvirus.gov.hu zverejnených v utorok. Pandémia si v Maďarsku vyžiadala celkovo už 589 obetí, pričom z ochorenia sa vyliečilo už 2 874 ľudí.

10:34 Severotaliansky región Benátsko sprísnil opatrenia týkajúce sa osôb nakazených novým koronavírusom, ktoré nedodržiavajú nariadenia lekárov. Ľuďom, ktorí porušia karanténu a domácu izoláciu, hrozí pokuta až 1000 eur, informovala v utorok agentúra APA. V dokumente obsahujúcom opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu, ktorý predstavil šéf regionálnej vlády Luca Zaia, sa spomína aj nútený prevoz do nemocnice, v prípade, ak pacient odmietne konať v súlade s odporúčaním lekára.

9:31 Španielsko má stále ešte veľmi ďaleko k dosiahnutiu kolektívnej imunity voči novému koronavírusu. Najlepšou ochranou preto zostáva udržiavanie fyzického odstupu od iných ľudí. Vyplýva to z rozsiahlej španielskej štúdie, o ktorej v utorok informovala agentúra DPA.

Podľa štúdie, ktorú čiastočne financovalo španielske ministerstvo zdravotníctva a publikoval odborný časopis The Lancet, si protilátky voči novému koronavírusu vytvorilo len približne päť percent z celkového počtu 61 000 sledovaných ľudí. Štúdia tiež odhalila, že približne jedna tretina z monitorovaných osôb, ktoré sa vírusom nakazili, nevykazovala žiadne príznaky infekcie. „Kolektívna imunita je v súčasnosti ťažko dosiahnuteľná bez prijatia toho, že dôjde k stratám v podobe mnohých úmrtí v rizikových skupinách obyvateľstva a k preťaženiu systému zdravotníctva,“ uvádzajú autori štúdie.

9:31 V pondelok pribudli na Slovensku dva nové prípady koronavírusu. Urobili 873 testov. (Viac tu)

8:25 Svet zažíva nárast počtu ochorení spôsobených vírusmi, ktoré sa preniesli na ľudí zo zvierat, a koronavírusové ochorenie Covid-19 je len jedným z nich. Uviedli to v pondelok experti z Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) a Medzinárodného výskumného ústavu pre hospodárske zvieratá (ILRI), ktorých citovala agentúra DPA.

„Kým mnohých ľudí vo svete prekvapila nákaza ochorenia Covid-19, tí z nás, čo sa v práci zaoberajú zvieracími chorobami, prekvapení neboli. Toto bola vysoko predvídateľná pandémia,“ uviedla Delia Randolphová, veterinárna epidemiologička ILRI a hlavná autorka spomínanej správy. Randolphová upozornila na „veľmi jasný trend“ badateľný od 30. rokov 20. storočia, v rámci ktorého až 75 percent ľudských chorôb pochádza z voľne žijúcich zvierat. Ochorenie Covid-19, vyvolávané novým typom koronavírusu, má napríklad s najväčšou pravdepodobnosťou pôvod u netopierov, dodali UNEP a ILRI.

7:40 Na Novom Zélande začali od utorka platiť obmedzenia pre Novozélanďanov vracajúcich sa v dôsledku pandémie nového koronavírusu späť do vlasti. Tí musia po príchode ísť na 14 dní do karantény, ktorá má zabrániť šíreniu ochorenia Covid-19, kapacita karanténnych zariadení je však obmedzená, uviedla agentúra AFP.

Vláda premiérky Jacindy Ardernovej preto uzavrela s národnou leteckou spoločnosťou Air New Zealand na obdobie troch týždňov dohodu o obmedzení počtu miest, ktoré sú k dispozícii pre navrátilcov zo zahraničia. Okrem toho sa bude snažiť zosúladiť denný počet prichádzajúcich s voľnou kapacitou v 28 existujúcich karanténnych zariadeniach. Vláda tiež rokuje s ďalšími aerolíniami o možnom obmedzení počtu prepravených cestujúcich. V týchto zariadeniach je v súčasnosti v povinnej karanténe takmer 6000 Novozélanďanov a ďalších zhruba 3500 tam má byť umiestnených tento týždeň.

Podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa na Novom Zélande evidujú od začiatku pandémie 1536 prípadov nákazy a 22 úmrtí na ochorenia Covid-19 alebo komplikácie s ním spojené. Od 26. marca podstúpilo karanténu a samoizoláciu takmer 27-tisíc ľudí. Na Nový Zéland sa momentálne cudzinci nedostanú.

6:39 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro vykazuje príznaky ochorenia Covid-19. Informovala o tom televízia CNN Brasil s tým, že hlava štátu čaká na výsledky testu. Bolsonaro, ktorý mal v marci 65 rokov, uviedol, že má teplotu 38 stupňov a užíva prípravok proti malárii hydroxychlorochín. Urobili mu aj vyšetrenie pľúc magnetickou rezonanciou (MRI), ktoré nezistilo žiadne problémy. Prezidenta najnovšie testovali na Covid-19 vo vojenskej nemocnici v hlavnom meste Brazília. Výsledok testu by mal byť známy v utorok okolo poludnia miestneho času.

6:00 Zahraniční študenti budú musieť opustiť Spojené štáty, ak sa na jeseň výučba na ich školách pre koronavírus úplne presunie na internet. Pokiaľ budú chcieť v krajine zostať, musia prejsť na inú vzdelávaciu inštitúciu s prezenčnou dochádzkou. V pondelok to oznámil americký Úrad pre imigráciu a clá (ICE), napísala agentúra Reuters.

Zatiaľ nie je jasné, koľkých ľudí sa študentskými vízami sa opatrenia dotkne. Týkať sa to ale bude držiteľov akademickej kategórie víz F-1 a neakademickej M-1. Z dostupných údajov vyplýva, že vo fiškálnom roku 2019, ktorý skončil vlani v septembri, udelilo americké ministerstvo zahraničia takmer 390.000 víz kategórie F a 9500 kategórie M.

ICE uviedol, že ak študujúci cudzinci dobrovoľne neodíde, alebo neprestúpi na inú školu, bude im hroziť deportácia. V prípade, že univerzita potvrdí, že sa výučba cudzincov neodohráva úplne v digitálnom prostredí, nebude mať obmedzenie na týchto študentov vplyv. Reuters poznamenal, že zahraniční študenti sú pre americké školy dôležitým zdrojom financií, lebo za vzdelanie často platia plné školné.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

23 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus