Kollár zostáva predsedom parlamentu

Boris Kollár (Sme rodina) ostáva predsedom Národnej rady (NR) SR. Poslanci ho v utorkovom tajnom hlasovaní neodvolali, výsledky oznámili v pléne po sčítaní hlasov. Na hlasovaní sa zúčastnilo 76 poslancov, platných bolo 71 hlasov. Za odvolanie bolo päť poslancov, proti bolo 46 a zdržalo sa 20 poslancov. Na Kollárovo odvolanie bola potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, teda aspoň 76 hlasov.

07.07.2020 09:03 , aktualizované: 18:21
kollár krajniak grendel Foto: ,
Na snímke sprava predseda parlamentu SR Boris Kollár, gratuluje mu minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (obaja SME RODINA) a vľavo podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OľaNO) počas 9. schôdze NR SR 7. júla 2020,
debata (1333)
VIDEO: V parlamente pri odvolávaní sa ostro do seba pustili Juraj Šeliga (Za ľudí) a Boris Kollár (Sme rodina).
Video
Na hlasovaní sa nezúčastnili poslanci za SaS a Za ľudí, ktorí vopred vyzývali Kollára na vyvodenie politickej zodpovednosti. Chceli, aby Kollár sám odišiel z funkcie. To, že Kollár podal návrh na svoje odvolanie, považovali tieto strany za hádzanie zodpovednosti na nich. OĽaNO Kollárov odchod nežiadalo, avizovalo, že poslanci z hnutia budú mať pri hlasovaní voľnú ruku.

VIDEO: Vyhlásenie Borisa Kollára po hlasovaní.

Predseda NR SR Boris Kollár podľa vlastných slov návrhom na svoje odvolanie urobil posledný krok, ktorý mohol. Povedal to po vyhlásení výsledkov hlasovania o jeho odvolaní v pléne parlamentu. „Budeme držať ďalej líniu, budeme držať túto koalíciu,“ deklaroval do budúcna Kollár.

Kollár podotkol, že nechcel byť ako členovia predchádzajúcich vládnych koalícií a bojkotovať prípadné odvolávanie. Odmieta tvrdenia, že by vydieral koaličných partnerom odchodom z koalície a pádom vlády. Počty podľa neho jasne hovoria, že po odchode Sme rodina z koalície by vláda mohla pokračovať s väčšinou v parlamente.

Pripomenul, že partneri ho najskôr vyzvali sa ospravedlniť, čo urobil, následne prišli s ďalšími návrhmi, aby aspoň nepoužíval titul, že potom to pre nich bude uzavreté. Ani to im však podľa jeho slov nestačilo. Dodal, že sa stotožňuje so slovami premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), že niektorí koaliční partneri iné konajú a iné hovoria.

VIDEO: Výsledky hlasovania.

Návrh na odvolávanie z funkcie podal Kollár sám. Chcel, aby o jeho zotrvaní vo funkcii v súvislosti s medializovanými informáciami o jeho diplomovej práci a výzvami niektorých koaličných partnerov rozhodlo plénum hlasovaním.

Šéf parlamentu o svojom postupe informoval koaličných partnerov v pondelok večer na koaličnej rade. Podľa vlastných slov na ňu išiel s tým, že mu klub Sme rodina vyjadril plnú podporu. Partnerom oznámil, že v úvode schôdze sám podá návrh na svoje odvolanie.

Pellegrini: Výsledok odvolávania robí z Kollára jedného z najslabších šéfov NR SR

To, že v hlasovaní o odvolaní Borisa Kollára z funkcie predsedu parlamentu ho podporilo len 46 poslancov znamená, že je jedným z najslabších šéfov parlamentu. V reakcii to uviedol podpredseda parlamentu Peter Pellegrini. Skupina opozičných poslancov okolo Pellegriniho sa nezúčastnila na hlasovaní, aby nezvyšovala kvórum vzhľadom na to, že poslanci SaS a Za ľudí avizovali, že sa takisto nezúčastnia na voľbe.

VIDEO: Reakcia Petra Pellegriniho na aktuálnu situáciu.

Pellegrini na utorkovej tlačovej konferencii povedal, že podpora 46 poslancov je pre predsedu parlamentu „žalostne málo“. Dodal, že je to konečné zametenie kauzy diplomovej práce Kollára pod koberec.

Neúčasť na hlasovaní bola podľa Pellegriniho parlamentnou obštrukciou. „Chceli sme v priamom prenose nasvietiť reflektor na SaS a Za ľudí, ktorí napriek silným rečiam nakoniec stiahli chvost, ako im to odkázal Igor Matovič, a neprišli ani do miestnosti, kde sa hlasuje,“ povedal Pellegrini s tým, že ich účasť na hlasovaní by spôsobila, že by voľba hladko prešla. „Boli by sme len použití na celé toto teatro,“ dodal.

VIDEO: Tajné hlasovanie o Kollárovi.

Video

Žitňanská: Ešte stále sa môže zachovať ako chlap a môže odstúpiť

Poslankyňa Jana Cigániková (SaS) vyzvala premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), aby zakročil a nastavil rovnováhu vo vlastnej vláde. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová pripomenula, že SaS a Za ľudí vyzvali Kollára na odstúpenie z funkcie. „On zvolil túto formu a poslanecký klub sa nechce na tomto zúčastňovať,“ poznamenala. Dodala, že SaS pokračuje ako pevná súčasť koalície.

Predsedníčka klubu Za ľudí Jana Žitňanská dodala, že „loptička“ je na strane Kollára. „Ešte stále sa môže zachovať ako chlap a môže odstúpiť,“ povedala. To, že hodil zodpovednosť na nich nepovažujú podľa jej slov za férové. Doplnila, že na koaličnej rade chce hovoriť aj o spôsobe komunikácie koaličného partnera.

Cigániková podotkla, že kauza pre ňu uzavretá nie je. Rovnako kritizovala vyjadrenia Kollára. Podľa nej sa takto koaličný partner nemôže správať. Vyzvala Matoviča, aby zakročil, a aby prestali s Kollárom hrať žabomyšie hry a hádzať zodpovednosť na koaličných partnerov.

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga si myslí, že sú okamihy, keď si pre Slovensko treba zahryznúť do jazyka z dôvodu reforiem v krajine. Diplomovka je podľa neho Kollárovo osobné zlyhanie a neschopnosť vyvodiť zodpovednosť. Tvrdí, že SaS a Za ľudí nestiahli chvost, ale nechceli, aby padla vláda, pretože koalícia má prednosť.

Matovič na postoj SaS a Za ľudí reagoval na sociálnej sieti. „Po dvoch týždňoch hry na zásadových zdrhnúť z hlasovania, kde môžete svoje slová skutkami naplniť … je také divadelné,“ napísal premiér.

VIDEO: Kollár podal návrh na svoje odvolanie v NR SR + rozprava poslancov.

Kollárove slová v utorok dopoludnia potvrdil aj poslanec za hnutie Sme rodina Peter Pčolinský. „Boris Kollár sám navrhne zaradenie bodu o odvolaní predsedu Národnej rady, chceme, aby prebehla k tomuto bodu rozprava v pléne a tajné hlasovanie,“ povedal Pčolinský.

Tvrdí, že koaličných partnerov požiadali o zahlasovanie, aby sa tento bod na rokovaní parlamentu otvoril. Kluby SaS a Za ľudí však najskôr svoj postup ešte prerokujú.

Šeliga vyzval Kollára, aby stiahol návrh na svoje odvolanie z funkcie

Podpredseda Národnej rady (NR) SR a strany Za ľudí Juraj Šeliga vyzval predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby stiahol svoj návrh na vlastné odvolanie. Žiada ho, aby nestaval koaličných poslancov pred dilemu medzi kauzou jeho diplomovej práce a rozpadom vládnej koalície.

Pčolinský reagoval, že ich postupu nerozumie. „Požadovali vyvodenie osobnej zodpovednosti. Boris Kollár osobnú zodpovednosť vyvodí tým, že navrhne svoje vlastné odvolanie,“ skonštatoval Pčolinský.

VIDEO: Pčolinský: Ak odvolajú Kollára, ideme preč z koalície.
Video

Ak by parlament vyslovil Kollárovi nedôveru, je hnutie Sme rodina, ktoré má 17 poslancov, rozhodnuté odísť z vládnej koalície, potvrdil Pčolinský.

Šéf Smeru hovorí o cirkuse a hanbe v súvislosti s návrhom Borisa Kollára na jeho vlastné odvolanie z funkcie predsedu Národnej rady (NR) SR. Smer sa podľa jeho slov do toho nebude zapájať, nevystúpi v diskusii. Hlasovanie poslancov označil za slobodné. Hovorí tiež o rozklade právneho štátu v súvislosti s novelou zákona o generálnej prokuratúre a s navrhovanými zmenami vo voľbe generálneho prokurátora.

Fico: Smer sa nebude zúčastňovať na cirkuse pri odvolávaní Kollára

„Nebudeme sa na tom cirkuse zúčastňovať, nevidíme dôvod, prečo by sme mali vystupovať v diskusii,“ povedal Fico s tým, že kauza diplomovej práce šéfa parlamentu je to posledné, čo ich trápi. Kollára označil za mafiána, hovoril o jeho vzťahu k obžalovanej z vraždy novinára či o neprimeraných vzťahoch s mladistvými dievčatami. Fico dodal, že ak sa poslanci rozhodnú hlasovať, majú voľnú ruku. Ak by sa on rozhodol hlasovať, určite by bol podľa vlastných slov za odvolanie Kollára.

Podotkol tiež, že je škoda, ak zmeny v legislatíve upravujúcej potraty či týranie psov prekrývajú hlboké problémy, ako je finančná a ekonomická kríza. „Zabávame sa nezmyslami, ktoré nám tu predstavitelia vládnej koalície predstavujú,“ podotkol.

Fico pripustil, že možno bude potrebné opäť otvoriť otázku prijatia etického kódexu poslanca. „Či je etický kódex odpoveďou na toto, neviem,“ poznamenal s tým, že ak príde rozumný návrh pravidiel, Smer je pripravený ho podporiť.

Jana Cigániková z klubu SaS vyhlásila, že jej strana nechce ohroziť koalíciu. „Ak by sme mali kvôli pajcnutej diplomovke riskovať koalíciu, to asi nie je úplne to, čo ľudia od nás očakávajú,“ povedala v utorok dopoludnia.

VIDEO: Cigániková: Nebudeme riskovať koalíciu.
Video

Uznala však, že ani premiér Igor Matovič (OĽaNO), aby Kollár so svojimi koaličnými partnermi SaS a Za ľudí nekomunikujú celkom korektne.

Podľa nej by Sme rodina z koalície neodišla a nerozumie, prečo Kollár nemôže prijať osobnú zodpovednosť. „Nie je jediný v tej strane, post by Sme rodina zostal,“ dodala.

Kristián Čekovský z klubu OĽaNO pred začatím schôdze nechcel konkretizovať, koľko poslancov z klubu najsilnejšieho vládneho hnutia by bolo ochotných hlasovať za nedôveru Kollárovi. Pripustil však, že medzi 53 poslancami môžu byť aj takí, ktorí budú posielať Kollára preč zo stoličky šéfa Národnej rady.

VIDEO: Čekovský z OĽaNO: Naši poslanci budú hlasovať slobodne.
Video

Poslanci z klubu Za ľudí zrejme nepodporia otvorenie bodu o vyslovení nedôvery Kollárovi. Ako uviedol Miroslav Kollár zo strany Za ľudí, nechcú takto predsedovi hnutia Sme rodina pomáhať pri vyviňovaní sa z kauzy plagiátorstva.

VIDEO: Kollár (Za ľudí): Boris Kollár uteká pred problémom.
Video

Kollár čelí podozreniu z plagiátorstva pre svoju diplomovú prácu. OĽaNO jeho odchod nežiadalo. Navrhlo, aby minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) pripravili zákon, ktorý by umožňoval spätné preverovanie záverečných prác. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) zároveň cez víkend povedal, že SaS a Za ľudí v prípade odvolávania Kollára „stiahnu chvost“.

Kollár vyhlásil, že svoj magisterský titul získal legálne. V politike ho nemieni viac používať. V prípade odchodu z funkcie predsedu parlamentu nevylúčil ani odchod hnutia z koalície.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #odvolávanie #Boris Kollár #predseda parlamentu