Koronavírus sa môže šíriť aj vzduchom, uznala WHO

Oproti aprílu a máju pribúda vo svete dvojnásobný počet nakazených denne. V USA zaznamenali za deň rekordný počet - 60-tisíc pozitívnych na koronavírus. Počet prípadov v krajinách Latinskej Ameriky a Karibiku v utorok prekročil tri milióny.

08.07.2020 05:55 , aktualizované: 21:10
Bolívia, koronavírus Foto: ,
Dezinfekcia ulíc v El Alto v Bolívii.
debata (31)

21:05 Nemocnica v Bergame na severe Talianska sa prvýkrát od začiatku koronavírusovej krízy ocitla bez jediného pacienta s COVIDOM-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti. Zamestnanci udalosť a výkon zdravotníkov oslávili potleskom, zároveň si však minútou ticha pripomenuli všetkých ľudí, ktorí zomreli, informovala agentúra DPA. Veľké zdravotnícke zariadenie nesúce meno pápeža Jána XXIII. sa stalo symbolom talianskeho boja s koronavírusom; dramatické fotografie pacientov v preplnených čakárňach a na chodbách obleteli celý svet. Severotalianske mesto epidémia zasiahla zrejme najničivejšie z celej krajiny.

18:53 Vyše tri milióny Američanov mali doposiaľ pozitívny výsledok testu na ochorenie COVID-19, oznámil v stredu americký viceprezident Mike Pence. Informovala o tom agentúra AFP. „Doposiaľ sme otestovali viac ako 39 miliónov Američanov,“ povedal Pence novinárom a dodal, že z ochorenia sa v krajine vyliečilo už 1,3 milióna ľudí.

Spojené štáty sú najviac zasiahnutou krajinou na svete, kde ochoreniu podľahlo už vyše 130.000 ľudí. USA v súčasnosti testujú okolo 600 000 ľudí denne, ale aj toto číslo považujú odborníci v súvislosti s vysokým počtom pozitívnych prípadov za nedostatočné. Až 40 z 50 amerických štátov zaznamenáva nárast v počte nových prípadov.

18:25 Taliansko vyzvalo Európsku komisiu (EK), aby zaviedla lepšie a koordinovanejšie opatrenia, ktoré by zabránili pasažierom s koronavírusom pricestovať do Európskej únie. Apel prišiel po tom, čo najmenej 36 z 274 pasažierov letu z Bangladéša malo po prílete do Ríma pozitívne testy.

Taliansko, ktoré bolo prednedávnom európskym epicentrom pandémie, zrušilo v utorok všetky lety z Bangladéša, odkiaľ prileteli najmenej tri desiatky nakazených. Na výsledky testov ďalších asi160 pasažierov sa stále čaká. Ďalšiu koncentráciu nákazy spájanú s bangladéšskym pracovníkom registrujú pri Ríme, kde zaznamenali okolo dvanásť prípadov infekcie.

18:15 Liek Remdesivir, ktorý je účinný v liečbe ochorenia COVID-19, prvýkrát podali pacientovi Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB). Stalo sa tak na Klinike infektológie a cestovateľskej medicíny LF UK, SZU, UNB v Nemocnici akad. L. Dérera.

17:19 Rakúske úrady varovali v stredu pred cestovaním do Bulharska, Rumunska a Moldavska. Dôvodom je rastúci počet ľudí infikovaných koronavírusom, ktorí sa vracajú do Rakúska. Vláda už minulý týždeň vydala varovanie pred vycestovaním do šiestich krajín na západnom Balkáne, ktoré sa týkalo Bosny, Kosova, Severného Macedónska, Albánska, Čiernej Hory a Srbska. Osoby, ktoré pricestujú do Rakúska z krajín, ktorých sa varovanie týka, budú musieť podľa rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza podstúpiť 14-dňovú karanténu.

Kurz v tejto súvislosti tiež povedal, že Rakúsko posilní kontroly na svojich východných hraniciach. Zamerané budú predovšetkým na ľudí prichádzajúcich z Balkánu.

16:22 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine presiahol v stredu 50 000, informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Podľa nej sa počet prípadov nákazy za posledných 24 hodín zvýšil o 807 na celkovo 50 414. Ochoreniu COVID-19 podľahlo za posledných 24 hodín 23 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1 306.

15:30 Iránsky prezident Hasan Rúhání v stredu zakázal svadobné hostiny a kary, keďže počet prípadov nákazy koronavírusom v krajine narastá, informovala agentúra DPA. Nosenie rúšok na verejnosti by malo zostať aj naďalej povinné. Irán tento týždeň zaznamenal prudký nárast nových prípadov nákazy. Za posledných 48 hodín tam ochoreniu podľahlo 350 ľudí a nakazilo sa vyše 5 200.

14:49 Ak by v nasledujúcich mesiacoch nastúpila druhá vlna nákazy koronavírusom, francúzska vláda opätovne nezavedie celoštátne karanténne opatrenia, ale iba obmedzenia platné pre konkrétne zasiahnuté regióny. Uviedol to francúzsky premiér Jean Castex. „Musíme byť pripravení na druhú vlnu,“ povedal Castex v stredu pre televíznu stanicu RTL. Na rozdiel od celoštátneho tzv. lockdownu zavedeného v marci vláda v budúcnosti takéto kroky neplánuje uskutočniť, pretože to má „katastrofálne dôsledky pre ekonomiku a ľudí“.

14:30 Katalánsky premiér Quim Torra oznámil, že v tomto autonómnom regióne bude od štvrtka nosenie rúšok povinné aj v prípadoch, keď bude možné dodržať bezpečnú vzdialenosť medzi ľuďmi. Informoval o tom v stredu na svojej webovej stránke denník El Periódico de Catalunya. Obyvatelia Katalánska budú musieť mať rúška na otvorených i uzavretých verejných priestranstvách s cieľom zabrániť opätovnému šíreniu vírusu.

13:51 Britskú Národnú galériu v Londýne v stredu po vyše troch mesiacoch znovu otvorili pre verejnosť. Návštevníci musia dodržiavať bezpečné odstupy, nosenie ochranných rúšok však nie je povinné, len odporúčané, informovala agentúra AFP. Návštevníci si musia vstupenky vopred zarezervovať. Riaditeľ galérie Gabriele Finaldi vyjadril nádej, že po znovuotvorení bude prichádzať aspoň 3 000 až 4 000 návštevníkov za deň.

13:10 Množia dôkazy o tom, že sa koronavírus môže šíriť aj vzduchom, uznala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). V otvorenom liste zverejnenom v pondelok v časopise Clinical Infectious Diseases 239 vedcov z 32 krajín upozornilo na to, že vznášajúce sa čiastočky vírusu zostávajú vo vzduchu aj niekoľko hodín a môžu nakaziť ľudí, ktorí ich vdýchnu. Takýto prenos nie je podľa WHO možné vylúčiť v „preplnených, uzavretých a zle vetraných“ priestoroch. Ak sa potvrdia dôkazy o šírení vírusu týmto spôsobom, môže to mať dosah na zmenu nariadení WHO pre vnútorné priestory – mohlo by ísť napríklad o rozšírenejšie používanie ochranných rúšok či o prísnejšie dodržiavanie odstupu, a to najmä v baroch, reštauráciách či prostriedkoch verejnej dopravy. Viac TU.

12:40 Izraelský minister obrany Benny Ganc je od stredy v dobrovoľnej izolácii, keďže bol v kontakte s osobou, ktorá je preukázateľne nositeľom koronavírusu SARS-CoV-2. S odvolaním sa na ministerstvo obrany o tom informoval denník The Times of Israel. V režime dobrovoľnej izolácie je aktuálne viacero vysoko postavených členov izraelskej vlády.

12:07 Afrika sa už dostala cez hranicu pol milióna potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom dnes agentúra AP. Počet odhalených prípadov na kontinente vzrástol na 508 000 po tom, čo Juhoafrická republika oznámila, že za posledný deň sa v krajine nakazilo ďalších 10 000 ľudí. Skutočný počet nakazených na čiernom kontinente, ktorý zahŕňa viac ako 1,2 miliardy obyvateľov, však môže byť v skutočnosti vyšší. Jednotlivé africké štáty sa totiž stretávajú s nedostatkom testovacích sád.

11:11 Kolumbijský prezident Iván Duque v utorok večer ohlásil predĺženie celoštátneho lockdownu do 1. augusta. Tzv. lockdown, ktorý v krajine zaviedli koncom marca, bol predĺžený o ďalšie dva týždne. V Kolumbii doposiaľ zaznamenali 124 400 prípadov nákazy a 4359 úmrtí. Prezident Duque zdôvodnil ďalšie predĺženie reštrikcií tým, že vo viacerých kolumbijských mestách stále pribúdajú nové prípady nákazy. V oblastiach s nízkym výskytom vírusu sa však budú môcť otvoriť reštaurácie, divadlá a fitness centrá – avšak len za zachovania bezpečnostných opatrení, ako sú nosenie rúšok a dodržiavanie požadovaného odstupu.

10:38 V Maďarsku už štyri dni po sebe nezaznamenali žiadne úmrtie na ochorenie COVID-19, informoval v stredu vládny server koronavirus.gov.hu. Nakazených novým druhom koronavírusu pribudlo za uplynulý deň päť, čím sa ich celkový počet zvýšil na 4 210. Počet obetí zostáva neznemený – 589. Aktuálne je chorých 736 pacientov, z ktorých 132 je hospitalizovaných. Na pľúcnu ventiláciu je napojených šesť osôb. Z ochorenia sa vyliečilo už 2 885 ľudí.

9:57 Americký prezident Donald Trump v utorok vyjadril nesúhlas s vyjadreniami imunológa Anthonyho Fauciho, ktorý označil súčasnú situáciu ohľadne šírenia koronavírusu v USA za vážnu. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

V posledných dňoch zaznamenalo rekordné denné prírastky nakazených približne 14 amerických štátov, pričom len v prvých dňoch júla pribudlo v USA podľa výpočtu denníka The New York Times asi 250-tisíc prípadov nákazy. „Je to vážna situácia, ktorú musíme okamžite riešiť,“ povedal v pondelok popredný americký odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu Fauci. USA sú podľa jeho slov pritom stále v prvej vlne nákazy. Trump v utorkovom rozhovore v televízii povedal, že s Faucim nesúhlasí. „Myslím že, že sme na dobrom mieste,“ povedal prezident. „Nesúhlasím s ním,“ dodal. „Robíme dobrú prácu,“ zdôraznil Trump a vyjadril presvedčenie, že epidemiologická situácia v USA bude už za dva, tri alebo štyri týždne opäť priaznivá.

9:35 Na Slovensku pribudlo 31 nových prípadov nákazy. Celkovo tak evidujeme 1 798 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 225 testov. (Viac tu)

9:19 Počet nakazených koronavírusom v krajinách Latinskej Ameriky a Karibiku v utorok prekročil tri milióny. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. Latinská Amerika je momentálne hlavným epicentrom pandémie koronavírusu. Doposiaľ tam podľa AFP zaznamenali už vyše tri milióny prípadov nákazy a približne 140-tisíc úmrtí.

Viac ako polovicu z uvedeného počtu nakazených zaznamenali v Brazílii, ktorá je po Spojených štátoch druhou najviac zasiahnutou krajinou svete. Brazília doposiaľ zaevidovala 66 000 úmrtí. Druhou najhoršie postihnutou krajinou v Latinskej Amerike je Mexiko s najmenej 31 000 úmrtiami a viac ako 261 000 infiko­vanými. V Peru na následky koronavírusu zomrelo už vyše 10 950 a nakazilo sa približne 310 000 ľudí. V Čile počet prípadov nákazy taktiež presiahol číslo 300 000. V po­rovnaní so susedným Peru je však počet obetí výrazne nižší, len zhruba 6 400.

7:40 Spojené štáty v utorok oznámili, že ponúkajú bezplatné testovanie na ochorenie Covid-19 pre bezpríznakových ľudí v troch mestách v južnej časti krajiny, ktoré sú považované za ohniská nákazy. Týmto krokom chcú zabrániť nárastu nových prípadov, informovala agentúra AFP.

Až 5000 testov sa bude denne ponúkať obyvateľom mesta Jacksonville v štáte Florida, v louisianskom Baton Rougei a texaskom Edinburgu. Ľudia sa tam budú môcť prísť otestovať v rozpätí piatich až 12 dní od zavedenia tejto možnosti.

6:00 V USA zaznamenali úrady doteraz najvyššiu dennú bilanciu nových prípadov nákazy koronavírusom. Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa (jk) sa za 24 hodín infekcia potvrdila u viac ako 60 000 ľudí. Bol tak prekonaný smutný, ani nie týždeň starý rekord, keď sa v USA 3. júla potvrdila nákaza u takmer 57 000 ľudí. Celkovo už podľa údajov denníka The New York Times počet infikovaných vírusom SARS-CoV-2 v Spojených štátoch prekročil tri milióny. Veľmi znepokojujúce správy prišli aj zo štátov, kde sa teraz epidemická situácia najrýchlejšie zhoršuje. Texas aj Kalifornia nahlásili viac ako 10 000 nakazených za jediný deň, čo je doteraz najvyšší počet, uviedla agentúra Reuters.

Texas sa stal len tretím amerických štátom, ktorý za deň zaznamenal viac ako 10 000 nových prípadov nákazy. Predtým túto hranicu prekročil v apríli štát New York a minulý týždeň potom Florida. Viac ako 10 000 prípadov nákazy za deň prvýkrát napočítali aj v Kalifornii, kde sa počas júna počet infikovaných zdvojnásobil, a guvernér Gavin Newsom preto minulý týždeň nariadil opäť uzavrieť vnútorné priestory reštaurácií, barov či kín, a to najmenej na tri týždne.

Epidémia choroby Covid-19 v posledných týždňoch v USA naberá na sile. Od 26. júna pribudlo pol milióna nových nakazených a počty prípadov rastú v 37 štátoch. V priemere sa bilancia nakazených v celej krajine zvyšuje o 50 000 osôb denne, čo je dvojnásobok oproti číslam z polovice júna. Obetí koronavírusu už majú podľa jk Spojené štáty viac ako 131 000, čo je najviac na svete. Za posledný deň pribudlo 1100 úmrtí.

Podľa agentúry AP je Texas ďalším smutným dokladom toho, aké dôsledky má príliš rýchle uvoľňovanie ochranných opatrení. Texaský republikánsky guvernér Greg Abbott začal s uvoľňovaním už v máji, v posledných týždňoch však bol nútený zmeniť kurz a okrem iného nariadil opätovné uzavretie reštaurácií či povinné nosenie rúšok.

5:55 Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre mimoriadne situácie Michael Ryan v utorok vyhlásil, že šírenie koronavírusu naďalej celosvetovo naberá tempo. Poukázal na výrazné zvýšenie v počte potvrdených prípadov nákazy nahlásených za posledných päť či šesť týždňov. Zároveň varoval, že čoskoro môže nasledovať aj prudký nárast počtu úmrtí. „V apríli a máji sme mali 100 000 prípadov nákazy denne. Dnes máme 200 000 prípadov denne,“ vysvetlil doktor Ryan na online tlačovom brífingu.

Ryan povedal, že počet úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom sa v týchto chvíľach zdá ustálený. Upozornil však, že často nastáva oneskorenie medzi časom, keď sa zvýši počet potvrdených prípadov infekcie, a časom, keď sú nahlásené úmrtia. Trvá totiž určité obdobie, kým sa koronavírus u pacientov naplno rozvinie a infekcia vyústi do tragického konca. Ryan tiež odmietol myšlienku, že výrazný nárast v počte prípadov spôsobuje rozsiahlejšie testovanie. Zdôraznil: „Táto epidémia sa zrýchľuje.“ Dodal, že dúfa, že kolektívne dosiahnuté poznatky o účinnej liečbe pacientov s ochorením COVID-19 pomôžu udržať mieru úmrtí na pomerne nízkej úrovni, ale nedá sa to zaručiť. „Posledných päť, šesť týždňov naozaj zažívame iba rýchle zvyšovanie v počte prípadov nákazy. Takže si nemyslím, že bude prekvapením, ak začne znovu stúpať počet úmrtí,“ vyhlásil Ryan.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

31 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus