Fico má parlamentnému výboru vysvetliť využívanie kaštieľa vo Vinosadoch

Predseda Smeru a poslanec Národnej rady (NR) SR Robert Fico má parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií doručiť stanovisko s vysvetlením, ako prebehla odplata za využívanie kaštieľa vo Vinosadoch. Členovia výboru tiež v stredu rozhodli o tom, že stanovisko má poskytnúť aj subjekt, ktorý Ficovi služby poskytoval. Šéf Smeru má stanovisko doručiť do desiatich dní. Podľa predsedu výboru Richarda Rašiho hrozí Ficovi sankcia vo výške dvanástich platov, pričom neexistuje možnosť zníženia sankcie.

08.07.2020 15:30 , aktualizované: 16:56
debata (231)

Vetrák: Aj kaštieľ vo Vinosadoch môžeme pokutovať

Video

Podnet týkajúci sa využívania kaštieľa Ficom podala Nadácia Zastavme korupciu. Domnieva sa, že pobyt mohol byť neoprávneným darom. Fico má podľa Rašiho predložiť všetky argumenty a dôkazy, aby podanie nadácie vyvrátil.

Šéf Smeru mal podľa svojich slov využívať rehabilitačnú časť objektu vo Vinosadoch, ktorú mu ponúkli známi. Nadácia tvrdí, že z Ficových vyjadrení nie je jasné, či a ako presne prebehla odplata za pobyt v kaštieli. „Využitie rehabilitačnej časti kaštieľa sa tak javí ako dar, ktorý poslanec Robert Fico mohol prijať neoprávnene,“ upozorňuje nadácia a pripomína, že podľa zákona verejný funkcionár nesmie prijímať dary, navádzať iného na poskytovanie darov alebo získavať iné výhody v súvislosti s výkonom svojej funkcie. Preto požiadala výbor o prešetrenie daru vo forme využitia služieb súkromného kaštieľa vo Vinosadoch.

Stanovisko má výboru doručiť aj poslanec parlamentu Ľudovít Goga (Sme rodina) na základe podnetu od nadácie Zastavme korupciu. Goga podľa nadácie uviedol v majetkovom priznaní, že nevykonáva podnikateľskú činnosť. Nadácia tvrdí, že podľa rakúskeho obchodného registra bol jediným majiteľom aj konateľom firmy so sídlom vo Viedni.

Výbor tiež začal konanie napríklad voči exšéfke Súdnej rady SR Lenke Praženkovej, ktoré sa týka nesúladu medzi jej príjmami a majetkami. Pokiaľ by výbor dostal informácie, ktoré presahujú kompetencie výboru, posunú ich podľa Rašiho ďalej.

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) má zase vysvetliť, prečo poberal odmenu za výkon funkcie v orgánoch spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) ako poslanec hlavného mesta Bratislavy. Ako poslanec parlamentu totiž za výkon tejto funkcie odmenu prijímať nemal.

231 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico