Koronavírus potvrdili už u 12 miliónov ľudí

Počet ľudí s pozitívnymi testami na koronavírus vo svete neustále narastá. V súčasnosti prekročil hranicu 12 miliónov ľudí. Celosvetový počet úmrtí v dôsledku choroby COVID-19 dosiahol vo štvrtok 550-tisíc.

09.07.2020 05:55 , aktualizované: 22:09
debata (28)

22:05 Rakúsko zavedie semafórový systém pre mapovanie epidémie na svojom území. Každý okres bude označený jednou zo štyroch farieb – od zelenej po červenú – podľa miestnej epidemickej situácie. Okrem počtu nakazených bude systém zohľadňovať tiež trasovateľnosť prípadov, počty testov a miestne kapacity nemocníc, vysvetlil rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Cieľom rakúskeho systému je uplatňovať jednotný postup, ktorý napriek tomu poskytuje manévrovací priestor pre regióny. „Chceme si pokiaľ možno ušetriť celorakúske opatrenia,“ zdôraznil Kurz. Okrem toho majú byť posilnené skríningové programy napríklad v rizikových prevádzkach alebo v cestovnom ruchu. Na dohľadávanie kontaktov a dohľad nad dodržiavaním karanténnych opatrení chce rakúska vláda vyčleniť 300 vojakov a 500 policajtov. V Rakúsku je teraz 1 150 ľudí s aktívnym COVIDOM-19, najviac v Hornom Rakúsku a vo Viedni. V nemocniciach je 78 pacientov, z toho 12 na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

20:27 Taliansko uzatvorilo hranice pre cestujúcich z 13 krajín, ktoré v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 považuje za rizikové, uviedla podľa TASR agentúra DPA. Podľa talianskeho ministra zdravotníctva Roberta Speranzu platí zákaz pre cestujúcich z Arménska, Bahrajnu, Bangladéša, Brazílie, Bosny a Hercegoviny, Čile, Dominikánskej republiky, Kuvajtu, Severného Macedónska, Moldavska, Ománu, Panamy a Peru. „Globálne je pandémia v najakútnejšej fáze. Nemôžeme len tak riskovať všetko, čo za posledné mesiace obetovali Taliani. Preto sme sa rozhodli vybrať si cestu maximálnej opatrnosti,“ povedal Speranza. Ľudia, ktorí sa v spomínaných krajinách nachádzali alebo cez ne prešli, sa do Talianska nedostanú a budú zastavení na hraniciach, dodal minister.

19:12 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá čelí kritike Spojených štátov za svoj postup v koronavírusovej kríze, zriadila vo štvrtok nezávislú komisiu – jej úlohou je zhodnotiť reakciu samotnej WHO na pandémiu. Nezávislú komisiu pre pripravenosť a reakciu na pandémiu budú riadiť bývalá novozélandská premiérka Helen Clarková a bývalá libérijská prezidentka Ellen Johnsonová Sirleafová.

Uznesenie navrhnuté Európskou úniou žiadalo „nestranné, nezávislé a dôkladné hodnotenie“. Vyšetrovanie by sa podľa Únie malo zaoberať „postupmi WHO a časovým sledom jej krokov týkajúcich sa ochorenia COVID-19“. Spojené štáty v utorok 7. júna začali formálne s vystúpením z WHO. Naplnili sa tak vyhrážky prezidenta Trumpa, že táto agentúra OSN príde o svojho hlavného finančného prispievateľa, lebo nezvládla pandémiu koronavírusu.

18:34 Pandémia koronavírusového ochorenia v Afrike dosahuje „plnú rýchlosť“, uviedlo vo štvrtok africké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a dodalo, že sa treba pripraviť na najhoršie, informovala agentúra AP. Len deň po tom, čo Afrika prekročila hranicu 500 000 prípadov nákazy, sa číslo zvýšilo na 522 000. Doposiaľ tam ochoreniu podľahlo 12 000 ľudí. Nedostatočné testovanie v regióne však znamená, že čísla môžu byť omnoho vyššie. Najvyšší počet infikovaných koronavírusom má Juhoafrická republika (JAR), ktorá eviduje vyše 224 000 potvrdených prípadov a 3 602 úmrtí.

18:30 Ohnisko nákazy sa na africkom kontinente nachádza v provincii Gauteng, kde leží aj najväčšie mesto JAR Johannesburg. Zaznamenali tam až 33 percent celkových prípadov nákazy v krajine. Miestny úradník v stredu uviedol, že Gauteng pripravuje až 1,5 milióna hrobov pre obete ochorenia. Druhá najzasiahnutejšia krajina je Egypt, ktorý hlási vyše 78 000 prípadov a 3 564 úmrtí. Po ňom nasleduje Nigéria (vyše 30 000 prípadov nákazy a 684 úmrtí), Ghana (vyše 22 000 prípadov a 129 úmrtí) a Alžírsko (vyše 17 000 prípadov a 978 úmrtí).

Čerstvo vykopané hroby v rade na Hlavnom... Foto: TASR/AP, Denis Farrell
JAR koronavírus hroby Čerstvo vykopané hroby v rade na Hlavnom cintoríne Westpark v Johannesburgu 9. júla 2020.

17:45 Bulharsko sprísnilo epidemiologické opatrenia po náraste počtu prípadov nákazy koronavírusom. Kluby a bary sa opäť zatvorili, športové zápasy sa budú hrať pred prázdnymi tribúnami, píše agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľov ministerstva zdravotníctva. Bulharsko zaznamenalo vo štvrtok dosiaľ najvyšší počet 240 nových prípadov infekcie. Celkový počet nakazených sa zvýšil na 6 342. Chorobe COVID-19 podľahlo 259 pacientov.

16:30 Celosvetový počet úmrtí v dôsledku choroby COVID-19 dosiahol vo štvrtok 550 000, informovala agentúra AFP. Polovica z celkového počtu obetí zaznamenali Spojené štáty, Brazília, Británia a Taliansko. Spojené štáty hlásia najviac mŕtvych – 132 309, nasleduje Brazília s 67 964 obeťami, Británia s 44 517 a Taliansko, kde v dôsledku pandémie zomrelo 34 914 pacientov. Spomedzi kontinentov potvrdila najviac obetí Európa – 201 124 z celkového počtu 2 782 032 prípadov nákazy.

16:12 Zdravotnícke úrady v Bosne a Hercegovine potvrdili za uplynulých 24 hodín 215 nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19, pričom päť ďalších pacientov chorobe podľahlo. Úrady otestovali 1860 ľudí, z ktorých bolo 110 pozitívnych vo Federácii Bosny a Hercegoviny a 105 v Republike srbskej, informovala vo štvrtok tlačová agentúra HINA. Najvyšší počet infikovaných opäť zaznamenali v hlavnom meste Sarajevo, od stredy tam pribudlo 30 prípadov. V meste Banja Luka – de facto metropole Republiky srbskej – pribudlo 18 nových prípadov a v Zvorniku na východe krajiny 14.

15:40 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu na Ukrajine presiahol vo štvrtok 51 000, informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na tamojšieho ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova. Podľa neho sa počet prípadov nákazy za posledných 24 hodín zvýšil o 810 na celkovo 51 224. Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 21 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1327.

15:28 Koronavírus môže vyvolať vážne a v niektorých prípadoch až smrteľné poruchy mozgu, ktoré sa objavujú u mierne chorých alebo zotavujúcich sa pacientov. V novej štúdii to tvrdia neurológovia, ktorí v stredu zverejnili detaily o viac ako 40 pacientoch s COVID-19 z Veľkej Británie. Viac tu.

14:24 Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) požiadal zariadenia sociálnych služieb, aby vyhodnotili opatrenia a boli pripravené, ak by prišla prípadná druhá vlna pandémie. Majú napríklad za úlohu urobiť si 14-dňovú rezervu ochranných pomôcok. Okrem toho rezort práce vydal usmernenie, v ktorom im odporúča ďalšie opatrenia. Viac v tomto článku.

14:19 Irán za posledných 24 hodín zaznamenal 221 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Oznámila to vo štvrtok hovorkyňa iránskeho ministerstva zdravotníctva Símá Sadatová Láríová, ktorú citovala agentúra DPA. V krajine už na COVID-19 zomrelo minimálne 12 305 ľudí. Za posledný deň tu zaznamenali aj 2 000 nových prípadov nákazy, čím sa celkový počet infikovaných v krajine zvýšil na 250 458.

13:01 Dvadsiatim šiestim írskym pubom hrozí trestné stíhanie a odobratie licencie za možné porušenie epidemiologických opatrení proti šíreniu koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok írska polícia, píše agentúra Reuters. Vládne odporúčania pritom nedodržalo len jedno percento z celkového počtu 2785 pohostinstiev, ktoré sa opäť otvorili minulý týždeň, keď začali fungovať prevádzky ponúkajúce jedlo. Írsky premiér Micheál Martin v pondelok varoval, že vláda môže posunúť termín úplného otvorenia barov stanovený na 20. júla. Dôvodom sú „veľmi znepokojujúce“ víkendové zábery davov ľudí popíjajúcich pred podnikmi.

12:07 Po štyroch dňoch bez úmrtia na COVID-19 pribudli v Maďarsku dve obete. Novým druhom koronavírusu sa nakazilo za uplynulých 24 hodín desať ľudí, celkovo ich je už 4 220, uviedol vo štvrtok vládny informačný server koronavirus.gov­.hu.Ochoreniu podľahli dvaja starší pacienti trpiaci chronickými chorobami. Počet obetí dosiahol 591. V nemocniciach ošetrujú 131 chorých na COVID-19, z nich šiesti sú napojení na pľúcnu ventiláciu. Z ochorenia sa zotavilo dovedna 2 887 ľudí.

11:34 Španielsko v stredu podľa údajov španielskeho ministerstva zdravotníctva zaznamenalo 257 nových prípadov nákazy. Najviac, 60, prípadov hlásili z autonómneho spoločenstva Aragónsko. Katalánsko zaznamenalo 52 nových infekcií, Galícia 35 a hlavné mesto Madrid 35. Rúška sú v Španielsku na verejnosti povinné v prípade, keď nie je možné dodržať 1,5-metrový odstup – napríklad vo verejnej doprave.

11:30 Vláda na španielskych Baleárskych ostrovoch zavedie povinné noseniu rúšok na tvár na verejných priestranstvách i v prípadoch, keď je možné dodržať predpísanú 1,5-metrovú vzdialenosť. Informoval o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke denník El País. Opatrenie podľa tohto zdroja vstúpi do platnosti na konci týždňa. Výnimky z nosenia rúšok sa budú týkať pláží, športových aktivít a terás barov a reštaurácií.

10:23 Hlavné mesto Japonska Tokio zaznamenalo vo štvrtok 224 nových prípadov koronavírusovej infekcie. Ide o najvyšší denný počet prípadov od vypuknutia pandémie, píše agentúra DPA s odvolaním sa na spravodajstvo japonskej televízie NHK. Za ohnisko nákazy v Tokiu sú všeobecne považované zábavné nočné štvrte.

Odkedy bol v Japonsku 25. mája ukončený núdzový stav, začal počet denne registrovaných nových prípadov nákazy opäť stúpať. Doteraz v krajine potvrdili 21 125 prípadov a 995 obetí, približuje stanica NHK. Celková štatistika infikovaných zahŕňa aj 712 nakazených pasažierov z výletnej lode Diamond Princess, ktorá sa začiatkom februára viac ako dva týždne nachádzala v karanténe pri brehoch Tokia.

9:36 V americkom meste Tulsa, kde sa koncom júna konalo predvolebné zhromaždenie amerického prezidenta a nominanta Republikánskej strany na znovuzvolenie Donalda Trumpa, zaznamenali zvýšený počet prípadov nákazy koronavírusom. Vo štvrtok o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

V stredu v druhom najväčšom meste štátu Oklahoma na juhu krajiny zaznamenali rekordných 266 nových prípadov nákazy. Trumpov míting sa tam konal 20. júna. Vedúci tamojšieho zdravotného úradu Bruce Dart sa vyjadril, že zhromaždenie „viac ako pravdepodobne“ prispelo k miestnemu nárastu prípadov nákazy koronavírusom. Napriek tomu, že míting nedosiahol očakávanú návštevnosť, kritici organizátorom vytkli nedostatočné zabezpečenie odstupu medzi ľuďmi. Návštevníkom pri vstupe merali teplotu a rozdávali rúška, mnoho z nich – vrátane Trumpa – si ich však nenasadilo, informuje AFP. Niekoľko členov Trumpovho kampaňového tímu a ochranky bolo po zhromaždení pozitívne testovaných na koronavírus.

9:17 Zatiaľ čo ľudia bojujú s pandémiou koronavírusu, čoraz viac ochranných masiek a rukavíc končí vo svetových oceánoch. Upozorňujú na to environmentalisti na celom svete s tým, že pandémia môže viesť k nárastu znečistenia oceánov. Rukavice alebo maska, ktoré ľudia do mora zahodia, lebo ich už považujú za zbytočné, môžu spôsobiť i úmrtie veľryby. (Viac tu)

9:15 Premiér Igor Matovič na svojom Facebooku informoval, že na Slovensku za stredu pribudlo 53 nových prípadov koronavírusu. Zároveň naznačil možné sprísňovanie opatrení. „53 nových prípadov. Príliš veľa na to, aby sme sa naďalej mohli spoliehať len na zodpovednosť ľudí,“ napísal Matovič. (Viac tu)

9:08 Starosta mesta Houston zrušil v stredu nachádzajúci zjazd Republikánskej strany v americkom štáte Texas. Starosta Sylvester Turner uviedol, že takéto rozhodnutie bolo prijaté s cieľom ochrániť zdravie „zamestnancov, delegátov i verejnosti“. Upozornil pritom, že Houston je momentálne v rámci pandémie tzv. hotspotom, informuje agentúra AFP. Zjazd texaskej pobočky Republikánskej strany sa mal konať 16.-18. júla v houstonskom kongresovom centre s kapacitou až 6000 osôb.

8:33 Nemecko v stredu zaznamenalo 442 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo bolo o 45 viac ako o deň skôr. Komplikáciám súvisiacim s infekciou podľahlo ďalších 12 ľudí, čo je rovnaká bilancia ako za utorok. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnil Inštitút Roberta Kocha.

V Nemecku, kde žije 83 miliónov ľudí, sa doteraz koronavírusom nakazilo 197 783 ľudí, 9048 z nich zomrelo. Uzdravilo sa vyše 183 600 ľudí.

7:02 Americký štát Texas v stredu po piatich mesiacoch obnovil popravy, ktoré pozastavil kvôli pandémii Covidu-19. Informovala o tom v noci na dnes agentúra AP. Texas v stredu najvyšší trest vykonal nad 45-ročným Billym Wardlowom, ktorý v roku 1993 zabil seniora. Odsúdenec bol usmrtený injekciou. Bola to prvá poprava v Texase od 6. februára a druhá v USA od začiatku uvoľňovania karanténnych opatrení.

6:37 USA v stredu zaznamenali vyše 58-tisíc nových prípadov ochorenia Covid-19, čo je doterajší rekord. V noci na dnes o tom informovala agentúra Reuters. Rekordy ohlásilo aj niekoľko štátov USA, napríklad Tennessee, Západná Virgínia a Utah.

5:55 Počet zaznamenaných prípadov nákazy koronavírusom celosvetovo presiahol 12 miliónov. V noci na štvrtok to vo svojej bilancii oznámila agentúra Reuters. Americká univerzita Johnsa Hopkinsa (jk), ktorá si vedie vlastný prehľad, tiež dospela k číslu viac ako 12 miliónov infikovaných (vo štvrtok ráno SELČ). Reuters evidoval viac ako 546 000 ľudí, ktorí komplikáciám súvisiacim s infekciou podľahlo, jk vo štvrtok ráno SELČ uvádzala 548 914 úmrtí.

Najpostihnutejšou krajinou sveta sú dlhodobo Spojené štáty s 330 miliónmi obyvateľov, kde sa podľa jk doteraz nakazilo viac ako tri milióny ľudí, z ktorých 132 000 zomrelo. Druhou najhoršie zasiahnutou krajinou je Brazília. V tomto juhoamerickom štáte s 210 miliónmi obyvateľov sa infekcia preukázala u 1 713 160 ľudí, z ktorých 67 964 zomrelo.

Prvé obete koronavírusovej nákazy sa potvrdili v čínskom Wu-chane 10. januára, následne začali počty infikovaných a mŕtvych narastať v Európe, Spojených štátoch a v Rusku. Svetová zdravotnícka organizácia šírenie ochorenia COVID-19 vyhlásila 11. marca 2020 za pandémiu.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

28 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus