Pesticídy v studniach v okolí Istrochemu prekračujú limity, tvrdí Spolu

Prítomnosť pesticídov mnohonásobne prekračuje limity v studniach v okolí areálu bratislavskej spoločnosti Istrochem. Mimoparlamentná strana Spolu tak v tejto súvislosti podáva trestné oznámenie. Strana o tom informovala vo štvrtok na tlačovej konferencii. Vodu zo studní neodporúča obyvateľom mestských častí Nové Mesto a Ružinov používať.

09.07.2020 12:10
debata (5)

Strana si dala vypracovať rozbor vody, ktorú odobrala zo studne v obytnej zóne v Mierovej kolónii v Bratislave. Rozbor potvrdil prekročenie úrovne pesticídov až 199-násobne. Vo vode bolo spolu identifikovaných 32 druhov pesticídov. Pri štrnástich z nich bol prekročený zákonom povolený limit, tvrdí odborníčka pre životné prostredie strany Spolu Tamara Stohlová, s tým že ide o pesticídy, ktoré je už v súčasnosti zakázané používať.

„Kontaminácia preukázateľne opustila areál Istrochemu a je možné, že už roky ohrozuje zdravie obyvateľov okolia, najmä Nového Mesta a Ružinova,“ skonštatovala Stohlová.

Spolu podáva aj trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z trestného činu ohrozenia a poškodenia životného prostredia, uviedol predseda strany Juraj Hipš. Zároveň podávajú aj sťažnosť na nečinnosť orgánov, ktoré mali vo veci konať.

Poslanec bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Pavol Troiak neodporúča ľuďom v tejto oblasti používať vodu zo studní, piť ju, polievať ňou záhradky, sprchovať sa ňou či napúšťať bazény. Dôvodom je, že pesticídy nájdené vo vode sa ľahko vstrebávajú cez pokožku do tela, vysvetlil Troiak.

Poslanec zároveň inicioval pracovné stretnutie s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom, starostami dotknutých bratislavských mestských častí, predsedom Bratislavského samosprávneho kraja Jurajom Drobom a kompetentných ľudí z envirorezortu. „Na tomto stretnutí budeme iniciovať vytvorenie lepších podmienok pre obyvateľov, aby mohli túto vodu používať na zavlažovanie. Navrhujeme nádrže na zber dažďovej vody,“ priblížil Troiak.

Strana prednedávnom zverejnila výsledky utajovaného prieskumu o kontaminácii vody a pôdy organickými aj anorganickými látkami v areáli spoločnosti Istrochem v Bratislave.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) so šéfom Slovenskej inšpekcie životného prostredia Jánom Jenčom v lokalite Istrochemu začali kontrolu dodržiavania odpadovej legislatívy, ktorej cieľom je odhaliť, či nedochádza k ďalšiemu zhoršeniu už existujúcich ekologických záťaží.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pesticídy #Spolu - občianska demokracia #Istrochem