Matovičov fond pomôže tisíckou. Ľudia vyberú, kto ju dostane

Maximálna pomoc z fondu vzájomnej pomoci má byť 1000 eur. Dostanú ich ľudia, ktorých osobné príbehy najviac zaujmú verejnosť.

10.07.2020 07:00
debata (35)

Vyše troch mesiacov funguje transparentný účet vládneho Fondu vzájomnej pomoci. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) pri jeho zriadení vyhlásil, že bude posielať celý svoj plat, kým Slovensko boj s koronavírusom nevyhrá. Peniaze však poslal len v apríli. Ministri a poslanci tiež poľavili a už neposielajú financie s takým veľkým nadšením.

K 8. júlu je vo fonde 666 145,88 eura, pričom pol milióna poslal podnikateľ v papierenskom priemysle Milan Fiľo.

Richard Pekar, riaditeľ tlačového odboru úradu vlády, pre Pravdu potvrdil, že projekt pomoci by sa mal čoskoro spustiť a adeptov na finančný príspevok budú vyberať ľudia. „Na spoluprácu sme oslovili neziskový fond a občianske združenie Ľudia ľuďom. Momentálne sa dokončujú práce na dizajne internetovej stránky fondu a v krátkom čase sa začne možnosť registrácie,“ uviedol Pekar.

Koncept je založený na príbehoch ľudí, ktorí žiadajú o pomoc. Verejnosť bude môcť finančne prispieť aktérom týchto príbehov. Ten, kto dostane najväčší príspevok od verejnosti, dostane pomoc aj z Fondu vzájomnej pomoci.

„Určili sme limit tisíc eur na jeden príbeh. To je najvyššia finančná pomoc z fondu,“ vysvetľuje Pekar. Dodáva, že hodnotiacou komisiou má byť verejnosť, tá určí, či si žiadateľ pomoc zaslúži.

Fond zriadila vláda 1. apríla a jeho cieľom je pomáhať ľuďom, ktorých zasiahla koronakríza. „Vzdávam sa celého môjho premiérskeho platu a budem ho odvzdávať do tohto fondu, dokedy boj s koronou nevyhráme,“ prisľúbil premiér, na účet fondu však prispel len dvakrát. Z účtu jeho manželky prišlo v apríli 1 491,20 eura s poznámkou, že ide o prvú premiérsku výplatu za marec, a druhýkrát v tom istom mesiaci prišlo od jeho rodiny aj tritisíc eur.

K 8. júlu predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) prispel do fondu dvakrát – v apríli a máji po tisícke, v júni už neposlal nič. Ministri sa k tomu nepostavili o nič lepšie.

Šéf rezortu práce Milan Krajniak (Sme rodina) poslal v apríli a máji po tisícke, minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v apríli poslal 1 349,30 eura a v máji 2 349,30 eura.

Len v apríli prispeli do fondu sumou tisíc eur vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí), minister financií Eduard Heger (OĽaNO) a minister zahraničných vecí Ivan Korčok (SaS).

„Trošku to bolo celé zabrzdené, keď sa projekt rozbehne, príspevky budú znova nabiehať,“ myslí si Pekar.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Fond vzájomnej pomoci