Kto nahradí Kisku? Záujem by mali traja

Strana Za ľudí prešla do parlamentu s odretými ušami. Keď jej líder Andrej Kiska ešte v úrade prezidenta ohlasoval, že založí stranu, podľa prieskumov by budúci politický subjekt získal dvojciferné čísla. Realita po založení už nebola taká ružová.

11.07.2020 09:25
andrej kiska, za ľudí Foto: ,
Zástupcovia strany Za ľudí pri odovzdávaní podpisových hárkov na registráciu strany.
debata (57)

Nakoniec Za ľudí získala vo februárových parlamentných voľbách 5,77 percenta, čo znamenalo dvanásť poslancov. Najnovšie prieskumy vôle voličov ju však nechávajú pred bránami Národnej rady. Kiska ohlásil, že už stranu nechce viesť. Nahradiť ho môže jeden z troch záujemcov, ktorí pripustili, že budú kandidovať za predsedu.

Kiska sa po voľbách zúčastnil na prvých rokovaniach štyroch strán, ktoré neskôr uzavreli koaličnú zmluvu. Vysvetľoval, že zo zdravotných dôvodov sa musí stiahnuť a jeho zástupkyňou pri dolaďovaní koaličnej dohody sa stala Veronika Remišová. Je schopnou vyjednávačkou, lebo najslabšia strana vládneho zoskupenia získala ministerstvo spravodlivosti, ktoré patrí ku kľúčovým rezortom, a pre seba úrad vicepremiérky a práve sa formujúce ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Polohu najslabšieho v koalícii dokazujú aj povolebné prieskumy verejnej mienky, Za ľudí totiž neprekročilo povinnú hranicu piatich parlamentných percent. Politológovia sa zhodli, že strane chýba líder, keďže Kiska sa na verejnosti v podstate vôbec neukazoval.

Jeho spolustraníci vystavali okolo svojho šéfa múr mlčanlivosti, otázky o jeho ďalšom politickom osude odbíjali vetami, že hovoriť bude on sám. Ozval sa až koncom júna, keď oznámil, že má zdravotné ťažkosti a nebude sa už uchádzať o miesto predsedu strany. Na sneme, ktorý je naplánovaný na 8. augusta, sa budú o túto stoličku uchádzať zrejme traja kandidáti.

O Remišovej, ktorá je v súčasnosti podpredsedníčkou strany, sa už dlho v kuloároch hovorilo ako o možnej Kiskovej nástupkyni. Ďalší podpredseda Juraj Šeliga tiež pripustil, že by mal záujem o toto miesto a už týždne hovorí, že sa ešte nerozhodol. Aj Miroslav Kollár, člen predsedníctva strany, pre TV Pravda pripustil, že by mohol mať vážny záujem o post šéfa strany.

VIDEO: Kollár (Za ľudí) zvažuje kandidatúru na predsedu strany.

Video

Kiska zatiaľ v médiách protežuje Remišovú ako svoju nástupkyňu. „Veľmi si to vážim. Pred snemom, ktorý je naplánovaný na 8. augusta, sa budem rozprávať s našimi členmi a priaznivcami v regiónoch. Chcem s nimi hovoriť o vízii strany Za ľudí do budúcnosti, o vízii, ktorú máme pre Slovensko. Naša strana má v regiónoch množstvo kvalitných ľudí, a preto je mojím cieľom, aby bol hlas regiónov v strane silný a akceptovaný,“ povedala Remišová.

Podľa Kisku Remišová a Šeliga patria k najväčším politickým talentom na Slovensku a dokázali by vytvoriť silný tandem. Podľa Kollára však Za ľudí má skôr mestského voliča, „viac liberálneho ako konzervatívneho“. „Veronika Remišová je autentická v sociálno-konzervatívnom priestore,“ povedal. „Nechcem, aby Za ľudí tu bolo iba na jedno volebné obdobie, musíme zabojovať o dlhodobú existenciu,“ pokračoval s tým, že strana sa musí vyprofilovať. „Bez Andreja Kisku už nevieme uhrať hru, že mierime na všetkých a nevieme uhrať nikoho,“ dodal v TV Pravda.

VIDEO: Z koalície neodídeme, hovorí Veronika Remišová. (8. 7. 2020).

Video
57 debata chyba
Viac na túto tému: #Za ľudí