V Katalánsku chceli 'zavrieť' 200-tisíc ľudí, súd to zrušil

Španielsko, ktoré patrí k európskym krajinám najviac postihnutým koronavírusom, chcelo uzavrieť časť Katalánska. Súd to zrušil.

13.07.2020 05:50 , aktualizované: 20:36
koronavírus, Florida Foto:
Zavretá reštaurácia na Floride. Štát USA patrí medzi oblasti výrazne zasiahnuté pandémiou.
debata (15)

20:36 Pacienti, ktorí prekonali nákazu novým koronavírusom, môžu už po niekoľkých mesiacoch stratiť nadobudnutú imunitu a opätovne sa infikovať, vyplýva z novej štúdie vedcov z britskej univerzity King's College London. V pondelok o tom informovala agentúra AFP. Autori štúdie sa domnievajú, že výsledky ich výskumu, prvého svojho druhu, môžu „výrazne ovplyvniť“ prístup svetových vlád k boju s koronavírusom a k vývoju vakcín. Ich zistenia by mohli naznačovať potrebu opakovaného podávania budúcej vakcíny proti koronavírusu.

Vedci skúmali protilátky na viac ako 90 pacientoch nakazených koronavírusom. Krvné testy ukázali určitú imunitnú reakciu aj u pacientov s miernymi symptómami vírusu. Vysokú mieru protilátok počas prvých týždňoch po nakazení zaznamenali vedci v 60 percentách skúmaných prípadov. Po troch mesiacoch si však len 16,7 percenta testovaných zachovalo približne rovnakú úroveň protilátok, niektorým sa dokonca úplne stratili, informuje AFP.

19:28 V dôsledku pandémie nového koronavírusu nevykonali do polovice júna v Nemecku približne 50-tisíc operačných zákrokov zameraných na liečbu rakoviny. S odvolaním sa na vyhlásenie neziskovej organizácie Deutsche Krebshilfe (Nemecká pomoc onkologickým pacientom) o tom v pondelok informovala agentúra DPA. Podľa riaditeľa Deutsche Krebshilfe Gerda Nettekovena tento počet predstavuje približne štvrtinu operácií, ktoré by sa v krajine vykonali v danom období za normálnych okolností.

18:21 Britský premiér Boris Johnson v pondelok povedal, že ľudia by mali nosiť rúška v uzavretých priestoroch, ako sú obchody, informovala agentúra Reuters. Britská vláda v najbližších dňoch poskytne viac informácií o tom, ako chce toto opatrenie presadiť. Nosenie rúšok má podľa Johnsona veľký zmysel najmä v uzavretých priestoroch. „Myslím si, že je veľmi dôležité nosiť v obchodoch pokrývku tváre,“ povedal premiér.

18:03 Nosenie rúšok vo všetkých verejných zariadeniach bude od utorka povinné v celom okrese Jihlava. V pondelok o tom informoval spravodajský portál Novinky.cz. Opatrenie začne platiť od utorka 15:00 h. Jeho vplyv budú hygienici vyhodnocovať v piatok a rozhodovať budú aj o tom, ako dlho bude nosenie rúšok povinné. Od piatku už platí v regióne povinnosť nosiť rúška v sociálnych a zdravotníckych zariadeniach. „Nosenie rúšok bude platiť do odvolania. Dnes sme sa na tom dohodli s krajskou hygienickou stanicou,“ uviedla primátorka Jihlavy Karolína Koubová.

17:39 Hongkonské úrady od stredy sprísnia viaceré opatrenia týkajúce sa zhromažďovania ľudí a dodržiavania spoločenského odstupu. Dôvodom sú obavy z opätovného šírenia koronavírusu. S odvolaním sa na vyjadrenie najvyššej predstaviteľky Hongkongu Carrie Lamovej o tom v pondelok informovala agentúra Reuters.

14:08 Ak občania počas obdobia letných prázdnin zostanú ostražití, potom môže Nemecko na jeseň zabrániť druhej vlne pandémie koronavírusu. Uviedol to v pondelok nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn, na ktorého sa odvolala agentúra Reuters.

„Aby sme zabránili šíreniu infekcie, musíme sa teraz – v období dovoleniek – snažiť ešte viac. Na jeseň či v zime nemusíme automaticky rátať s druhou vlnou nákazy. Ako spoločnosť tomu môžeme predísť tak, ako sme to urobili predtým: zastavili sme šírenie nákazy a udržali sme pandémiu pod kontrolou,“ dodal minister.

Podľa Spahna si až 15,5 milióna ľudí nainštalovalo nemeckú aplikáciu pre varovania o ochorení Covid-19 a až 500-tisíc občanov Nemecka sa za uplynulý týždeň nechalo otestovať, čo je najvyšší počet od začiatku krízy. Krajina doposiaľ zaznamenala takmer 200-tisíc prípadov nákazy Covid-19, z toho 9135 ľudí tam ochoreniu podľahlo.

13:34 Latinská Amerika prekonala v pondelok v počte úmrtí na nový koronavírus Spojené štáty a Kanadu a stala sa tak druhým najviac postihnutým regiónom sveta, pokiaľ ide o počty obetí choroby Covid-19. Vyplýva to z údajov zhromažďovaných agentúrou AFP.

V Latinskej Amerike zaznamenali do pondelňajšieho rána miestneho času oficiálne 144 758 úmrtí, čo je viac než 144 023 úmrtí v USA a Kanade. Viac úmrtí registruje už len Európa, kde koronavírusu podľahlo 202 505 ľudí.

Takmer polovicu z obetí v latinskoamerickom regióne eviduje Brazília. Tá je so 72 100 úmrtiami súčasne druhou najviac zasiahnutou krajinou na svete, pričom Mexiko, ktoré zaznamenalo 35 006 úmrtí, v nedeľu prevýšilo v tejto štatistike Taliansko a je na štvrtom mieste. Pandémia v tomto regióne zasiahla výrazne aj Peru (11 870 úmrtí) a Čile (6979 úmrtí). V Latinskej Amerike oficiálne dosiaľ nahlásili viac ako 3,37 milióna prípadov nákazy, čo je z regiónov sveta druhý najvyšší údaj po USA a Kanade, ktoré majú spolu vyše 3,4 milióna infikovaných, ako ukazujú štatistiky AFP.

13:18 V poradí už tretí deň po sebe sa v Belgicku počet novoinfikovaných osôb na vírus Sars-Cov-2 mierne zvyšoval. Uviedla to v pondelok tlačová agentúra Belga. V období od 3. do 9. júla bolo hlásených v priemere 90,3 prípadu denne oproti 88 v predchád­zajúcom týždni, upozornila spoločnosť Sciensano, ktorá pôsobí v oblasti verejného zdravia. K nárastu nových prípadov došlo najmä v provincii Antverpy, v Bruseli a na juhozápade Flámska.

„Tieto čísla nie sú znepokojujúce, pretože počet nových hospitalizácií vôbec nestúpa,“ opísal pre médiá situáciu hovorca federálneho krízového centra pre Covid-19 Yves Van Laethem. Od vypuknutia zdravotnej krízy Belgicko eviduje celkovo 62 707 potvrdených prípadov; po nedeli je to o 101 viac než na konci minulého týždňa. Za posledných 14 dní sa v Belgicku miera infikovaných ustálila na pomere 10,9 prípadu na 100-tisíc obyvateľov. Európska únia považuje za epidemiologicky bezpečné tie krajiny, kde je miera nakazených na úrovni 16 prípadov na 100-tisíc obyvateľov.

13:08 Maďarská vláda do 15. augusta neodvolá zákaz masových podujatí s počtom nad 500 návštevníkov. V rozhovore pre spravodajský server Vg.hu to v pondelok povedal minister inovácií a technológií László Palkovics. Zároveň zdôraznil, že ak počet nakazených novým druhom koronavírusu bude opäť stúpať, bude potrebné obnoviť časť epidemiologických opatrení.

12:47 Americká armáda uzavrela dve základne na japonskom ostrove Okinava v dôsledku desiatok nových prípadov nákazy koronavírusom. Miestne úrady reakciu armády kritizujú, informovala v pondelok agentúra AFP.

Armáda zaviedla opatrenia s cieľom spomaliť šírenie nákazy aj na ďalších siedmich základniach v oblasti, potvrdil hovorca americkej námornej pechoty. Na Okinave sa nachádza viac ako polovica z približne 50-tisíc amerických vojakov umiestnených v Japonsku na základe dvojstrannej dohody. Najsilnejšie je postihnutá Letecká základňa námornej pechoty Futenma a základňa Camp Hansen. Základne dosiaľ zaznamenali 95 prípadov infekcie koronavírusom, z ktorých 32 vláda prefektúry Okinava potvrdila v pondelok vo Futenme. V týchto dvoch zariadeniach platia najprísnejšie pravidlá. Nie je do nich dovolené vstúpiť ani z nich odísť.

12:12 Turkménsko odporučilo v pondelok svojim obyvateľom, aby „pre prach“ nosili na verejnosti rúška. Vláda však trvá na tom, že potvrdené prípady ochorenia Covid-19 krajina nemá, informovala agentúra AFP. Odporúčanie sa objavilo po tom, ako do Turkménska na desať dní prišla delegácia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), aby vyšetrila reakciu krajiny na pandémiu nového druhu koronavírusu.

Turkménske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že ľudia by mali nosiť rúška z dôvodu „vysokej koncentrácie prachu“ vo vzduchu. Krajina tiež požiadala občanov, aby dodržiavali od seba najmenej metrovú vzdialenosť, avšak k tomuto kroku vysvetlenie neposkytla.

10:30 Okresný súd zrušil v pondelok sprísnenie opatrení vrátane obmedzenia pohybu v katalánskej provincii Lleida, informovala podľa TASR agentúra AFP (píšeme o tom nižšie). „Okresný súd v meste Lleida sa rozhodol neratifikovať opatrenia vyplývajúce z nariadenia vydaného 12. júla,“ uviedol Najvyšší regionálny súd Katalánska na svojom twitterovom účte. Voči rozhodnutiu je možné sa odvolať. Katalánska vláda oznámila sprísnenie opatrení v meste Lleida a ďalších siedmich obciach v autonómnom spoločenstve Katalánsko v nedeľu v súvislosti s nárastom počtu prípadov ochorenia COVID-19 v tejto oblasti. Opatrenia malo platiť od nedeľnej polnoci. Obyvatelia by podľa nových pravidiel nesmeli opustiť svoje domovy s výnimkou ciest do práce a ďalších nevyhnutných prípadov ako starostlivosť o ďalšie osoby, návštevy zdravotníckych zariadení alebo nákup potravín. Takisto mali byť zakázané zhromaždenia v počte viac ako desať osôb, svadby i pohreby.

9:35 V nedeľu na Slovensku otestovali 279 ľudí na koronavírus, jeden test bol pozitívny. Celkovo krajina doteraz eviduje 1902 pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19. (Viac tu)

8:00 Počet úmrtí v súvislosti s ochorením Covid-19 dosiahol v nedeľu v Brazílii číslo 72 100 po tom, ako za uplynulých 24 hodín v krajine zaznamenali 631 nových obetí. Informovala o tom podľa TASR tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje brazílskeho ministerstva zdravotníctva. Brazília – najväčší a najľudnatejší štát v Južnej Amerike – má aktuálne celkovo 1 864 681 pot­vrdených prípadov nákazy. Brazília je v súvislosti s počtom nakazených i úmrtí druhou najviac postihnutou krajinou na svete po USA. Podľa Reuters sa však odborníci domnievajú, že nedostatočné testovanie v tejto 212-miliónovej krajine znamená, že skutočné počty infikovaných osôb sú pravdepodobne značne vyššie.

6:45 Spojené štáty za nedeľu oznámili 59 747 novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Vyplýva to z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa (jk). V porovnaní s rekordnými prírastkami z predchádzajúcich dní, ktoré presahovali 65 000 infekcií, ide o pokles. Najvyšší zaznamenaný denný prírastok za nedeľu ohlásila Florida. Spojené štáty od začiatku epidémie evidujú 3 301 820 naka­zených, z čoho 135 171 ľudí zomrelo. Za posledných 24 hodín v súvislosti s covidem-19 krajina evidovala 442 úmrtí.

Florida ohlásila viac ako 15 000 prípadov. Ak by bol štát na juhu USA samostatnou krajinou, mal by za 24 hodín štvrtý najvyšší denný prírastok po Spojených štátoch, Brazílii a Indii, uvádza agentúra Reuters. Ide tiež o vyššiu dennú bilanciu, než ktorú na vrchole epidémie evidovala akákoľvek európska krajina, alebo jedno z prvých amerických ohnísk štát New York. Rekordný prírastok 12 847 infekcií New York zaznamenal 10 apríla.

Na Floride žije približne sedem percent z 328-miliónovej populácie Spojených štátov. Štát tiež za uplynulý deň oznámil rekordný počet vykonaných testov – takmer 143 000. V boji proti šíreniu choroby republikánsky guvernér Ron DeSantis nariadil uzavrieť bary, aj naďalej však odmieta nariadiť povinné nosenie rúšok. V sobotu sa tiež na Floride otvoril zábavný park Disney World.

5:50 Španielsko zavedie prvýkrát od uvoľnenia reštrikcií prijatých pre koronavírus nové obmedzenia pohybu v časti Katalánska, ktoré sa budú týkať približne 200 000 ľudí. Ku kroku tamojšie úrady prikročili pre prudký nárast prípadov v regióne, informovala agentúra AFP. Zákaz vychádzania sa bude týkať oblasti okolo mesta Lleida, ktoré leží 100 kilometrov od pobrežia. Miestni obyvatelia musia zostať vo svojich domovoch od polnoci, uviedol miestny činiteľ. Oblasť je už od sobotňajšieho večera izolovaná od zvyšku Katalánska a tamojšie nemocnice majú už takmer naplnené kapacity. Od pondelka budú môcť miestni vychádzať von len do práce, k lekárovi či na nákup potravín. Zakázané budú zhromaždenia viac ako desiatich ľudí.

Španielsko bolo jednou z najhoršie zasiahnutých krajín v Európe, tamojšie úrady zaznamenali viac ako 28 000 úmrtí s COVIDOM-19. Hoci tam denné počty nakazených aj obetí prudko klesli, v poslednej dobe sa v krajine objavilo niekoľko desiatok lokálnych ohnísk nákazy. Oblasť okolo mesta Lleida úrady znepokojuje najviac. Tamojšia rozmach vírusu je podľa expertov spojený s pohybom sezónnych pracovníkov v poľnohospodár­stve, ktorí teraz zierajú ovocie na severe Španielska.

V súčasnej chvíli v regióne vychádza pozitívnych 35 percent zo všetkých vykonaných testov. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pritom považuje za znepokojujúce, keď táto miera prekročí päť percent. Vo zvyšku Katalánska sa koronavírus nachádza v asi piatich až deviatich percentách vzoriek. Ďalšie ohniská sa nachádza napríklad v Galícii na severozápade krajiny alebo v meste Odrizia v Baskicku.

Vzhľadom k nárastu nových prípadov úrady na niektorých miestach znovu prikazujú povinné nosenie rúšok na verejnosti a v uzavretých priestoroch. Vo štvrtok toto rozhodnutie prijalo Katalánsko, podobné pravidlá potom budú od pondelka platiť tiež na Baleárskych ostrovoch. Andalúzia a Aragónsko naznačili, že podobný krok tiež urobia.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

15 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus