Minister školstva Gröhling mal pochybne získať vysokoškolský titul

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) mal získať titul Magister za diplomovú prácu, ktorá je kompilátom s prvkami plagiátu, nakoľko do nej mal skopírovať takmer celú svoju bakalársku prácu.

13.07.2020 16:31 , aktualizované: 20:10
Branislav Gröhling Foto:
Minister školstva Branislav Gröhling
debata (811)

Informoval o tom Denník N. Gröhling mal navyše požiadať Paneurópsku vysokú školu, kde magisterský titul získal, aby stiahla jeho práce z webu knižnice. Dialo sa tak v čase, keď sa prevalil škandál predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý nadobudol magisterský titul za prácu, ktorá je plagiátom.

Branislav Gröhling na sociálnej sieti označil podozrenia ohľadom jeho diplomovej práce za bulvárnu politizáciu tejto témy. Ako uvádza v statuse, jeho diplomová práca tematicky aj obsahovo nadväzovala na bakalárku, pričom bola napísaná pred 11 rokmi.

„V danom čase smernica dekana povoľovala, aby maximálne 50 % diplomovej práce tvorila bakalárska práca toho istého autora. Túto hranicu som dodržal. Využíval som v nej aj iné zdroje, ktoré uvádzam pod čiarou alebo priamo v texte. Škola vtedy nemala konkrétnu hranicu, ktorá by určovala, aká časť práce môžu byť iné zdroje a aká nový text. Napríklad dnes je niekde určených 40 %, niekde 30 %, niekde nič. My sme nemali žiadnu hranicu,“ uviedol Gröhling v statuse.

Gröhling zastáva názor, že všetky podmienky splnil a prácu obhájil. „Dnes po 11 rokoch sa to nedá hodnotiť podľa iných pravidiel z iných škôl. Možno Paneurópska medzičasom zmenila pravidlá, ale pred 11 rokmi ich mala jasne dané a ja som ich štandardne splnil," objasnil šéf rezortu školstva. Doplnil, že v licenčnej zmluve neumožnil zverejnenie práce. „Napriek tomu práca 11 rokov visela na webe a stále je možné vidieť ju v knižnici. Školu som upozornil a prácu z webu stiahli," uzavrel Gröhling.

Matovič: Dovolím si pomlčať

Premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) by bolo ľúto, ak by vláda prišla o Branislava Gröhlinga (SaS) ako ministra školstva. Vyhlásil to v pondelok s tým, že to povedal bez akéhokoľvek kontextu. Predseda vlády sa nechcel vyjadriť k tomu, či by mal Gröhling uvoľniť post ministra pre pochybnosti o jeho diplomovej práci. „Poučený kauzou Borisa Kollára si dovolím pomlčať,“ povedal Matovič.

Premiér podotkol, že necháva na novinároch, nech si robia svoju prácu a nech sa k tomu vyjadrí koaličná SaS a samotný Gröhling. Vyzval na stanovisko aj koaličnú stranu Za ľudí, ktorá sa podľa Matoviča „ohnivo“ vyjadrovala v prípade kauzy diplomovej práce predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina).

Matovič sa k medializovaným podozreniam o Gröhlingovej diplomovke nechcel vyjadrovať s tým, že si zatiaľ prečítal len nadpis a perex článku. „Keď som si to prečítal, najprv som sa usmial, potom mi bolo smutno. Potom som si niečo pomyslel o karme, a potom som to radšej sám so sebou uzavrel,“ skonštatoval s tým, že bude fér, ak si článok dočíta do konca.

Zároveň poznamenal, že minister školstva a ministerka spravodlivosti dostali „domácu úlohu“, aby vypracovali zákon, podľa ktorého sa budú posudzovať prípadné plagiáty. Premiér tvrdí, že je aj na Gröhlingovi, či zákon bude riešiť aj minulosť alebo len budúcnosť. „Možno minister napíše zákon a na základe neho stratí svoj titul,“ poznamenal Matovič.

Opäť téma záverečných prác

Podpredsedu Národnej rady (NR) SR Juraja Šeligu (Za ľudí) mrzí, že sa na slovenskej politickej scéne opäť rieši téma záverečných prác. Myslí si, že občania už toho majú „plné zuby“. Napísal to na sociálnej sieti v reakcii na medializované pochybnosti o diplomovej práci ministra školstva Branislava Gröhlinga.

„Teraz je na pánovi ministrovi, aby odpovedal na všetky otázky, nejasnosti a pochybnosti. Podľa mňa je fér, aby mal možnosť veci vysvetliť,“ skonštatoval. Rovnakú možnosť veci vysvetliť mali podľa Šeligu doteraz všetci politici, u ktorých boli podozrenia na problémy so záverečnými prácami. „V ostatnej dobe napríklad aj pán Boris Kollár, ktorý sa tiež snažil veci vysvetliť,“ poznamenal podpredseda parlamentu.

Akékoľvek otázky treba podľa neho aktuálne adresovať ministrovi, aby ich mohol zodpovedať, a tak vyvrátiť akékoľvek pochybnosti, ktoré sa medializovali. „Z toho, ako ja vnímam pána ministra Gröhlinga, určite otázkam uhýbať nebude,“ uviedol Šeliga.

Mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko (PS) v reakcii na podozrenia ohľadom diplomovej práce Branislava Gröhlinga uviedla, že „plagiátor na čele ministerstva školstva nemôže byť vzorom pre slovenských študentov.“ Ako ďalej uviedla, Gröhling opísal podľa českého anti-plagiátorského systému takmer 60% svojej diplomovej práce.

„Podvodného chovania si bol evidentne vedomý – podobne ako Andrej Danko, aj Gröhling sa snažil dôkazy zamiesť pod koberec a požiadal univerzitu, aby jeho prácu stiahla z internetu. Vo vyspelých demokraciách by to znamenalo jediné – okamžité odstúpenie z funkcie. Obzvlášť u ministra školstva, ktorý by mal ísť študentom aj učiteľom v rezorte príkladom“, uvádza sa v statuse strany. Podľa PS i tento prípad ukázal, že slovenské (nielen vysoké) školstvo potrebuje zásadnú reformu, ktorá krajinu posunie od plagiátov k modernému progresívnemu vzdelávaniu 21. storočia.

811 debata chyba
Viac na túto tému: #vysokoškolský titul #Branislav Gröhling