Briti sa obávajú druhej vlny pandémie, môže mať 120-tisíc obetí

Druhá vlna pandémie by v Británii mohla zabiť až 120-tisíc ľudí v priebehu jedného roka, hovorí správa Akadémie lekárskych vied.

14.07.2020 06:00 , aktualizované: 17:31
koronavírus, Manchester United Foto: ,
V zápase anglickej ligy Manchester United - Southampton boli na štadióne Old Trafford v Manchestri na tribúnach vystavené fotografie podporovateľov klubu.
debata (18)

17:30 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok vyhlásil, že sa prikláňa k tomu, aby v najbližších týždňoch platila povinnosť nosiť tvárové rúška vo vnútorných verejných priestoroch. Dôvodom je aktuálne narastajúci počet prípadov nového druhu koronavírusu vo Francúzsku. Informovala o tom agentúra AFP.

Toto opatrenie by podľa jeho slov mohlo začať platiť od 1. augusta. Koronavírusová nákaza si vo Francúzsku vyžiadala už viac ako 30-tisíc obetí, pripomína agentúra Reuters. V dôsledku zlepšenia situácie sa v krajine znova otvorili pláže, bary i reštaurácie.

15:04 Nový koronavírus si od vlaňajšieho decembra vyžiadal na celom svete už najmenej 573 091 obetí na životoch. Vyplýva to z bilancie agentúry AFP vychádzajúcej z oficiálnych údajov. V 196 krajinách a teritóriách bolo doposiaľ zaznamenaných 13 124 130 prípadov ochorenia Covid-19. Z tohto počtu sa už najmenej 7 063 900 ľudí vyliečilo.

13:50 Detský tábor v Letinách na Plzeňsku museli predčasne ukončiť po tom, ako mal jeden z účastníkov pozitívny test na nový koronavírus. Všetkých zhruba 80 detí a tiež dospelí, sú v karanténe. Všetci už podstúpili testy a odborníci plánujú aj kontrolné kolo. Informácie pre portál TN.cz podľa agentúry SITA potvrdil šéf krajských hygienikov Michal Bartoš. „Všetci účastníci, vrátane dospelých, sú v karanténe. Všetci podstúpili testy a výsledky boli negatívne,“ uviedol. Infikovaného účastníka odhalili vo štvrtok 9. júla. „Pred ukončením karantény sa bude konať ešte kontrolné testovanie, ale zatiaľ je to naozaj jediný pozitívny prípad,“ dodal. Prípad potvrdila aj správkyňa strediska Iva Páleníčková, ktorá však s ohľadom na to, že nakazený už areál opustil, nechcela zverejniť žiadne bližšie informácie. „Tento tábor sa už skončil,“ uzavrela.

12:55 Indické mesto Bangalúr obnovilo v utorok v dôsledku nárastu počtu prípadov nákazy koronavírusom epidemiologické opatrenia vrátane obmedzenia pohybu, informovala agentúra AFP.

India koncom marca zaviedla jeden z najprísnejších balíkov opatrení na svete. Postupne ich však uvoľnila, aby pomohla trpiacej ekonomike. Počet nakazených v krajine naďalej rastie. V pondelok India prekonala 900-tisíc infikovaných. Chorobe Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo takmer 24-tisíc ľudí, uvádzajú údaje ministerstva zdravotníctva.

12:22 Hygieničky z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici analyzovali prípady ochorenia Covid-19, bezpríznakových bolo takmer 70 % pacientov. Do analýzy zahrnuli 363 prípadov ochorení pozitívnych osôb, u ktorých bolo vykonané epidemiologické šetrenie a spracované všetky epidemiologické charakteristiky. (Viac tu)

12:16 Počet prípadov nákazy novým typom koronavírusu v Afrike dosiahol už vyše 600-tisíc. Informovala o tom v utorok agentúra AP s tým, že šírenie koronavírusu sa na kontinente naďalej zrýchľuje.

Afrika prekročila hranicu 500-tisíc prípadov nákazy pred menej ako týždňom. Potvrdených prípadov choroby Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, je v 54 afrických krajinách už viac ako 610 000. Najvyšší počet infikovaných koronavírusom má Juhoafrická republika (JAR), ktorá eviduje vyše 287-tisíc potvrdených prípadov.

11:48 Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu Covid-19 spôsobovanému novým koronavírusom 175 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie v krajine stúpol na 11 614. V utorok to oznámilo protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra Reuters.

Za posledný deň v Rusku pribudlo aj 6248 nových prípadov nákazy, čím ich celkový počet stúpol na 739 947. Liečbu na koronavírus v súčasnosti v Rusku podstupuje 273 905 ľudí, informovala agentúra TASS. Rusko v utorok oznámilo, že od 15. júla ruší povinnú 14-dňovú karanténu, ktorú museli absolvovať cudzinci po príchode do krajiny. Všetci ruskí občania si budú musieť do troch dní od návratu do domovskej krajiny urobiť tzv. PCR test (na báze polymérovej reťazovej reakcie), píše TASS. Všetci prichádzajúci zahraniční návštevníci budú povinní predložiť negatívny test na koronavírus alebo sa budú musieť do troch dní po svojom príchode nechať otestovať v Rusku.

10:35 Bolívijská ministerka zahraničných vecí Karen Longaricová Rodríguezová oznámila, že sa u nej potvrdila nákaza koronavírusom. Ide už o šiestu infikovanú osobu na ministerskom poste vo vláde dočasnej prezidentky Jeanine Áňezovej, ktorá sa takisto nakazila koronavírusom. Informovala o tom podľa TASR agentúra DPA.Na koronavírus SARS-CoV-2 boli okrem nej pozitívne testovaní aj ministri zdravotníctva, hospodárstva, spravodlivosti a baníctva, ako i námestníci a niekoľkí ďalší zákonodarcovia. Jeden z nich – poslanec opozičného Hnutia za socializmus (MAS) – ochoreniu COVID-19 podľahol. Väčšina z nakazených bolívijských politikov sa má údajne dobre a pracujú z domu. Bolívia zaznamenala do nedele 48 187 prípadov ochorenia COVID-19 a 1 807 úmrtí. Podľa ministerstva zdravotníctva by mal vrchol epidémie v Bolívii nastať v polovici septembra.

9:45 Francúzsko si v utorok pripomína Deň dobytia Bastily. Tradičnú vojenskú prehliadku na parížskej ulici Champs-Élysées (Elyzejské polia) tento rok v dôsledku koronavírusovej pandémie nahradí menšia slávnosť na námestí Place de la Concorde, píše podľa TASR agentúra DPA. Minulý rok sa na dvojhodinovej vojenskej prehliadke zúčastnilo 4000 vojakov. Tento rok sa ich počet znížil na 2195, pričom slávnosť by mala trvať hodinu. Nezabudne sa pritom ani na pandémiu, pri ktorej prišlo vo Francúzsku o život 30.000 ľudí. Hosťami francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona budú ministri zdravotníctva Rakúska, Nemecka, Luxemburska a Švajčiarska – krajín, ktoré počas vrcholu pandémie prijali dokopy 161 pacientov z preplnených nemocníc na východe Francúzska. Koniec slávnosti bude venovaný lekárom a zdravotníckemu personálu.

8:45 V pondelok na Slovensku pribudlo šesť prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo krajina doteraz eviduje 1908 pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19. (Viac tu)

8:11 Viaceré austrálske štáty v utorok sprísnili reštriktívne opatrenia v boji proti koronavírusu po tom, čo sa pandémia COVID-19 začala z juhovýchodu krajiny šíriť i do iných oblastí. Informovala o tom podľa TASR agentúra Reuters. Južná Austrália a Nový Južný Wales zrušili plány týkajúce sa opätovného otvorenia spoločnej hranice, ku ktorému malo dôjsť 20. júla. Najľudnatejší štát Austrálie – Nový Južný Wales – zaviedol limity na počet ľudí v baroch – naraz tam bude môcť byť po novom najviac 300 hostí. V štáte Queensland zase zaviedli povinnú dvojtýždňovú karanténu pre ľudí, ktorí v nedávnej dobe navštívili dve oblasti na západnom predmestí Sydney. Zmeny boli ohlásené po tom, čo v štáte Viktória zaznamenali nové prípady nákazy napriek tomu, že v jej hlavnom meste Melbourne bol minulý týždeň pre takmer päť miliónov obyvateľov zavedený takzvaný lockdown. V Austrálii tak celkovo evidujú približne 10 000 nakazených a 107 úmrtí.

7:00 Počet ľudí nakazených novým koronavírusom presiahol v pondelok 13 miliónov, pričom len za posledných päť dní pribudol milión infikovaných. Informovala o tom podľa TASR agentúra Reuters. Za šesť a pol mesiaca zomrelo v dôsledku pandémie COVID-19 viac ako pol milióna ľudí. Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v tejto súvislosti uviedol, že v dohľadnej budúcnosti nemôžeme očakávať návrat k „starému normálu“, a to najmä v tom prípade, že sa budú zanedbávať preventívne opatrenia. „Priveľa krajín sa vydalo zlým smerom, vírus zostáva nepriateľom číslo jeden,“ povedal generálny tajomník WHO na virtuálnom tlačovom brífingu v Ženeve. Mnohé štáty totiž podľa jeho slov narušili dôveru verejnosti, keď vysielali zmiešané informácie o koronavíruse a neprijali dostatočné opatrenia. Ich zlyhanie v boji proti koronavírusu spôsobí, že návrat k normálu nebude možný.

„Ak sa nebudú dodržiavať základné opatrenia, jediný spôsob, akým sa táto pandémia bude vyvíjať, je, že bude horšia a horšia. Nemusí to však byť takto,“ povedal Ghebreyesus. Vlády jednotlivých krajín by sa mali podľa WHO pri uvoľňovaní opatrení riadiť tým, či v daných oblastiach došlo k prenosu vírusu v komunitách.

6:40 Spojené štáty, najtvrdšie zasiahnuté pandémiou choroby COVID-19 na svete, za pondelok oznámili 59 222 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Vyplýva to z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa (jk). V porovnaní s nedeľou je to mierny pokles. Celkový počet úmrtí je 135 582 ľudí. Spojené štáty od začiatku epidémie evidujú 3,36 milióna nakazených. Za posledných 24 hodín krajina evidovala 411 úmrtí. V predchádzajúcom dni to bolo 442 úmrtí a 59 747 nakazených. Nové ohniská nákazy sa objavujú na juhu a západe USA. Guvernér Kalifornie Gavin Newsom v pondelok nariadil uzavrieť všetky bary, vnútorné priestory reštaurácií či obchodné centrá. V niektorých okresoch budú musieť zatvoriť tiež kostoly, posilňovne či kaderníctva. Opatrenie prichádza viac ako mesiac po tom, čo mohli podniky otvoriť po prvej vlne epidémie. „Ten vírus hneď tak neodíde,“ povedal guvernér. „Dúfam, že sme si toho všetci vedomí, aj tí, ktorí si mysleli, že s horúčavami zmizne,“ dodal.

6:00 Druhá vlna koronavírusovej pandémie by si v období od septembra 2020 do júna 2021 mohla v Británii vyžiadať podľa najhoršieho scenára až 120 000 úmrtí, varovali v utorok tamojší vedci. Informovala o tom podľa TASR agentúra AFP. Správa Akadémie lekárskych vied, ktorú si objednal hlavný poradca britskej vlády v oblasti vedy Patrick Vallance, vyzýva na okamžité kroky, ktoré zabránia druhej vlne nákazy a varuje pred „vážnym nebezpečenstvom“ v oblasti zdravia.

Aktuálne predpovede sú založené na predpoklade, že reprodukčné číslo, udávajúce koľko ďalších osôb nakazený človek infikuje, sa od septembra zvýši na 1,7. Ak by sa hodnota reprodukčného čísla zvýšila len na 1,5, znamenalo by to podľa výpočtov vedcov 74 800 úmrtí. V súčasnosti sa toto číslo pohybuje v rozmedzí 0,7 – 0,9, ako vyplýva z údajov britskej vlády z minulého piatka. Tento model však nezahŕňa úmrtia v zariadeniach starostlivosti či v širších komunitách a nepočíta ani so žiadnymi krokmi vlády v boji proti aktuálnemu nárastu nových prípadov.

Británia počas prvej vlny pandémie zaznamenala takmer 45.000 úmrtí na ochorenie COVID-19, čo je najviac v Európe. Stephen Holgate, ktorý túto štúdiu, na ktorej sa podieľalo 37 výskumníkov, viedol, povedal, že 120 000 úmrtí „nepredstavuje predpoveď, ale možnosť“. Ak sa však s okamžitou platnosťou prijmú potrebné kroky, riziko nárastu úmrtí počas druhej vlny pandémie je možné znížiť. Druhá vlna v zimných mesiacoch by podľa jedného z autorov štúdie mohla byť horšia preto, že ľudia v zime trávia viac času vo vnútri, kde sa vírus šíri ľahšie. Akademici očakávajú, že najviac ľudí by mohlo skončiť s ochorením COVID-19 v nemocnici či v jeho dôsledku zomrieť počas januára a februára 2021.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

18 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus