Pod kontrolou budú najmä dovolenkári a ich mobily

Zoznamy ľudí, ktorí sa pohybovali v rizikových krajinách a dostanú varovnú SMS, sa porovnajú so zoznamom ľudí, ktorí sa nahlásia na úrade.

14.07.2020 06:30
debata (67)

VIDEO: Premiér Igor Matovič a epidemiológovia o opatreniach proti koronavírusu.

Video

Sprísnenie pandemických opatrení sľuboval premiér Igor Matovič (OĽaNO) ešte minulý týždeň, keď sa zvýšil počet nových pacientov s koronavírusom. Skôr, ako zasadlo konzílium odborníkov, však vláda schválila novelizáciu zákona o elektronických komunikáciách. Na jeho základe bude Úrad verejného zdravotníctva skúmať, kto bol v tzv. nebezpečnej krajine a či si splnil svoje povinnosti – po návrate sa prihlásil na úrade, zostal v karanténe a podstúpil testovanie na koronavírus.

Novela ide už v utorok do parlamentu a Matovič predpokladá, že bez problémov prejde skráteným legislatívnym konaním.

Novinkou je, že operátori by mali poslať Slovákom, ktorí sa vracajú z krajín, ktoré konzílium označuje za nebezpečné, varovnú SMS. Je to vlastne pripomienka, že sa majú hlásiť na Úrade verejného zdravotníctva, zostať v karanténe a na piaty deň podstúpiť povinne testovanie na koronavírus.

Podľa návrhu však Úrad verejného zdravotníctva môže žiadať od operátorov, aby mu dodali informácie, ktoré telefónne čísla sa pohybovali v tzv. nebezpečnej krajine. Ako vysvetľoval po zasadnutí vlády minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina), porovnaním zoznamu o zaslaní SMS a zoznamu ľudí, ktorí sa prihlásili na Úrade verejného zdravotníctva, zistíme, kto si nesplnil svoje povinnosti.

Podľa návrhu by údaje o telefónnych číslach operátor spracovával bez súhlasu účastníka. Podľa premiéra by mal Úrad verejného zdravotníctva získavať tieto údaje od operátorov na dennej báze.

Podľa Matoviča je to aj odpoveď na výsledok kontrolnej policajnej akcie trvajúcej od piatka do nedele. Podľa výsledkov 24-hodinového monitoringu hraníc sú najvyťaženejšími hraničnými priechodmi Bratislava-Jarovce-Kittsee, Bratislava-Petržalka-Berg, Čunovo-Rajka, Komárno-Komárom a Brodské-Břeclav.

Na územie Slovenska za ten čas vstúpilo 64 444 áut, polícia skontrolovala 15 906 z nich. Podľa informácií polície odišlo zo Slovenska 72 315 áut, skontrolovali 15 939 z nich, čo je 35 759 osôb.

Nebude to jednoduché

Odborník na informačné technológie a počítačovú bezpečnosť Ondrej Macko však upozorňuje, že získanie takýchto údajov môže trvať aj dva či tri dni. „Údaje sa totiž nebudú ukladať u slovenských operátorov, ale u operátorov zo zahraničia,“ hovorí Macko s tým, že zahraniční operátori nie sú viazaní slovenskou legislatívou.

Podľa návrhu zákona musí Úrad verejného zdravotníctva údaje po spracovaní zmazať. „Úrad bude mať povinnosť predložiť parlamentnému ústavnoprávnemu výboru report, ako s údajmi narábal,“ vysvetľoval Doležal. Úrad by mal údaje zbierať, spracúvať a uchovávať najdlhšie šesťdesiat dní.

Podľa Doležala môže úrad pýtať údaje o pohybe telefónneho čísla aj niekoľko týždňov dozadu, preto by sa nemalo stať, že sa bude dať systém oklamať pohybom po viacerých krajinách.

Za nedodržanie pravidiel izolácie a karantény môže byť udelená pokuta päťtisíc eur.

Testovanie zamestnancov domovov

Šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) na margo zvýšeného počtu importovaných, teda dovezených prípadov ochorenia COVID-19 upozornil, že zamestnanci domovov sociálnych služieb, ktorí sa vrátili zo zahraničia, môžu podstúpiť testovanie.

"Ak sa nebudú cítiť dobre a chcú mať istotu, môžu požiadať o covidpas,“ povedal Krajčí s tým, že toto opatrenie je určené na ochranu najzraniteľnejšej skupiny – seniorov. Podľa neho stačí, ak sa zamestnanci domovov sociálnych služieb prihlásia u svojich obvodných lekárov a môžu byť testovaní. Pričom samotné testovanie bude hradené zdravotnými poisťovňami.

Nové opatrenia, ktoré schválila vláda

  • Za nedodržanie izolácie a karantény po návrate na Slovensko z epidemiologicky rizikovej krajiny bude môcť príslušný orgán verejného zdravotníctva udeliť pokutu do výšky 5 000 eur.
  • Operátori budú poskytovať Úradu verejného zdravotníctva
67 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus