Gröhling pre pochybnú diplomovku neodstúpi z postu ministra školstva

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) nateraz zostáva vo funkcii šéfa rezortu. Gröhling na brífingu dnes vyhlásil, že nie je prikovaný k stoličke ministra školstva, dodal však, že sa bude uchádzať o dôveru učiteľskej obce a ostatných kolegov z vlády a parlamentu. Jeho slová prichádzajú potom, čo sa objavili pochybnosti ohľadom jeho diplomovej práce.

14.07.2020 13:15 , aktualizované: 15:12
Branislav Gröhling Foto:
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) počas brífingu k jeho diplomovej práci v Bratislave 14. júla 2020
debata (391)

VIDEO: Minister školstva Gröhling bráni seba i svoju diplomovú prácu. Z postu ministra nemieni odstúpiť.

Video

Gröhling mal získať svoj magisterský titul pochybným spôsobom, keďže jeho diplomová práca má byť kompilátom s prvkami plagiátu. Gröhling mal navyše v čase škandálu diplomovej práce Borisa Kollára (Sme rodina) požiadať Paneurópsku vysokú školu (PEVŠ), na ktorej magisterský titul získal, aby stiahla jeho prácu z webu knižnice.

„Prácu som napísal a obhájil pred 11 rokmi. Je v súlade s vtedajšími pravidlami, ktoré platili na škole. Nedá sa ju posudzovať podľa dnešných pravidiel. Už vôbec nie podľa pravidiel z iných škôl,“ ozrejmil v pondelok minister.

Paneurópska vysoká škola (PEVŠ) nevidí v súvislosti s diplomovou prácou ministra školstva Branislava Gröhlinga žiadne porušenie predpisov a morálne pochybenia autora, ktoré by odôvodňovali výzvy na jeho odstúpenie.

Ako škola informovala v stanovisku, práca bola vypracovaná v súlade s internou smernicou dekana z roku 2007. Tá rieši aj možnosť využitia vlastnej bakalárskej práce. Informovala o tom Zuzana Jančová, z oddelenia marketingu PEVŠ.

Ako ďalej objasňuje PEVŠ, autor nikdy nepožiadal o utajenie záverečnej práce. Diplomová práca bola vždy prístupná v akademickej knižnici školy k prezenčnému zapožičaniu a tiež sprístupnená akademickej obci. „V rozpore so znením licenčnej zmluvy bola práca prístupná aj v knižničnom informačnom systéme. Po upozornení bola táto chyba odstránená a autorovi sme sa ospravedlnili,“ uzavrela vysoká škola.

VIDEO: Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková o zákone proti plagiátorstvu aj o Gröhlingovi.

Video

Pekné politické gesto

Ak by minister školstva Branislav Gröhling odstúpil zo svojej funkcie pre kauzu diplomovej práce, bolo by to pekné politické gesto. Na dnešnej tlačovej konferencii v budove Národnej rady SR (NR SR) to povedal podpredseda parlamentu a líder vznikajúcej strany Hlas – sociálna demokracia Peter Pellegrini.

„Keď už zo svojej funkcie pre kauzu diplomovky neodstúpil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ako druhý najvyšší ústavný činiteľ, tak by sa k veci mal postaviť ako chlap minister školstva. Ten by totiž mal byť vzorom pre všetkých študentov. Ak by odstúpil, bolo by to veľmi pekné politické gesto," uviedol podpredseda NR SR.

Keď tak Gröhling nespraví, tak si ľudia podľa Pellegriniho pomyslia o strane Sloboda a Solidarita (SaS) svoje, vzhľadom k tomu, ako liberáli žiadali odstúpenie Kollára z funkcie predsedu parlamentu.

„Z koalície sa stane banda, čo sa bude podporovať, aby im navzájom neprišli na tieto pofidérne záverečné práce. Šepká sa totiž, že je ich tam takých viac, ktorí nemajú v poriadku svoje záverečné práce," dodal bývalý premiér.

© Autorské práva vyhradené

391 debata chyba
Viac na túto tému: #vysokoškolský titul #Branislav Gröhling