Čaputová privítala Van der Bellena na káve v Pezinku. Dostala veľkú kyticu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová privítala v stredu na neformálnom stretnutí na zámku Šimák v Pezinku rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena. Hlavy štátu diskutovali o pandémii koronavírusu a jej následkoch, ale aj o spoločnej priorite, ktorou je ochrana životného prostredia. Ako podotkol rakúsky prezident, pravdepodobne sa dočkáme vakcíny proti ochoreniu COVID-19, nie však proti klimatickým zmenám.

15.07.2020 08:00 , aktualizované: 15:49
čaputová, alexander van der bellen Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a rakúsky prezident Alexander Van der Bellen počas stretnutia na zámku v Pezinku 15. júla 2020.
debata (316)

VIDEO: Príchod rakúskeho prezidenta Van der Bellena na stretnutie s prezidentkou Čaputovou. Prijal neformálne pozvanie na kávu a priniesol jej veľkú kyticu.

Video
Prezidentka pripomenula, že ide o prvú zahraničnú návštevu hlavy štátu na Slovensku po pandémii. „Je to vlastne symbol toho, že naše susedné krajiny majú opäť otvorené hranice a ľudia sa môžu opätovne stretávať,“ poznamenala.

Čaputová sa s Van der Bellenom rozprávala o aktuálnej situácii v oboch krajinách i zmenách, ktoré priniesla na Slovensko nová vláda. Témou bolo aj to, ako Slovensko zvládlo pandémiu a aké sú jej ekonomické a sociálne následky. „Určite sa budeme rozprávať aj o tom, aké príležitosti nám ponúka fond obnovy a aké máme naše stanoviská a postoje k nemu, a bezpochyby sa budeme rozprávať aj o spoločnej priorite, ktorou je ochrana klímy,“ načrtla prezidentka.

Rakúsky prezident zablahoželal Slovensku k zvládnutiu koronakrízy. Podotkol však, že ešte nie je vyhraté. Vidno to podľa neho aj v Rakúsku, kde vznikajú nové ohniská nákazy. Zdôraznil dôležitosť spolupráce v rámci Európy, a to nielen v zdravotnej politike, ale aj v prípade hospodárskeho obnovenia a ochrany životného prostredia. Očakáva, že sa vyvinie vakcína proti COVID-19. „Čoho sa však nedočkáme, je očkovacia látka proti klimatickej zmene,“ skonštatoval.

Predošlé stretnutie prezidentka zrušila, pretože sa ocitla v domácej karanténe. Jeden zo zamestnancov prezidentskej kancelárie mal kontakt s osobou s koronavírusom. Testy nakoniec dopadli negatívne, tak prezidentky, ako aj zamestnancov kancelárie.

VIDEO: Pozrite si, ako pripravovali hotel 23. júna, v predvečer schôdzky, rovnako by to tam malo vyzerať aj teraz.

Video
316 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Van der Bellen #Zuzana Čaputová