Záborská o interrupciách: Treba čas a informácie. Saková: Nech diskutujú najmä ženy

Podľa Anny Záborskej (OĽaNO) ženám, ktoré uvažujú nad interrupciou, chýba dostatok informácií a dostatok času. Denisa Saková (nez.) jej oponovala, že počet interrupcií klesá a legislatíva, ktorá je platná v súčasnosti, je nastavená dobre.

15.07.2020 12:57 , aktualizované: 20:00
debata (83)

VIDEO: Pozrite si debatu Zuzany Martinákovej v relácii Ide o pravdu s Annou Záborskou a Denisou Sakovou.

Video

„Zakrývajú sa podstatnejšie témy, ktoré Slovensko trápia teraz, po prvej vlne koronakrízy. Teda ekonomické opatrenia, sociálne nepokoje a sociálne neistoty,“ povedala Saková v relácii Ide o pravdu. Podľa nej by najskôr mala byť po tejto téme spoločenská požiadavka a prijímaniu zákonov by mala predchádzať aj diskusia. „V ktorej by mali vo väčšej miere diskutovať ženy,“ podotkla Saková s tým, že aj v súčasnom parlamente sedí väčšina mužov.

Záborská sa ohradila, že novela, ktorú predložila skupina poslancov z klubu OĽaNO, neobmedzuje prístup žien k interrupciám. Podľa nej je táto téma aktuálna neustále a počet interrupcií klesol v ostatných rokoch vďaka celospoločenskej diskusii.

Novelu z dielne OĽaNO poslali v utorok poslanci do druhého čítania, opäť sa ňou budú zaoberať v septembri. Podľa návrhu sa už bude hovoriť o umelom ukončení tehotenstva a samotný zákon už nie je cielený na ženu, ale na ochranu dieťaťa. Žena, ktorá bude chcieť podstúpiť interrupciu, musí byť informovaná – namiesto lekára ju však môžu informovať aj cirkevné organizácie. Bude musieť vyplniť dotazník, v ktorom má vysvetliť, prečo sa rozhodla pre potrat. Tzv. čakacia lehota, ktorá je v súčasnosti 48 hodín, má byť predĺžená na 96 hodín – toľko času zákon určuje na akési premýšľanie.

Podľa Záborskej má žene v tehotenstve pomôcť rozdelenie tzv. kočíkovného – od štvrtého mesiaca môže požiadať o polovicu z vyplácanej sumy, teda 400 eur.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu