V USA sa pandémia ešte zhorší, vakcínu chcú mať rýchlo

Spojené štáty sa musia pripraviť, že počty obetí koronavírusu budú pribúdať rýchlejšie. Na jeseň by ich mohlo byť viac ako 200-tisíc. Epidemiológ Anthony Fauci verí, že USA budú mať vakcínu do konca roka.

16.07.2020 05:55 , aktualizované: 22:35
koronavírus, Disney Foto: ,
Všetky štyri Disneyho parky na Floride sú otvorené, otvorili aj európsky Disneyland pri Paríži.
debata (40)

22:35 Británia si s pandémiou covid-19 neporadila príliš dobre a pri reakcii na rozmach nákazy urobila isté chyby. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásil hlavný vedecký poradca vlády Patrick Vallance. Úrady dnes začali s uvoľňovaním opatrení v meste Leicester, ktoré je nedávnym ohniskom nákazy a stále vykazuje nadpriemerné počty novo nakazených.

„Je veľmi ťažké určiť, kde presne v túto chvíľu stojíme. Je jasné, že výsledok v Spojenom kráľovstve nebol dobrý, to si myslím, že môžem povedať úplne na rovinu,“ vyhlásil Vallance pred zákonodarcami. Dodal však, že si niektoré štáty viedli horšie, nespresnil ale aké. „Budú tu veci, minulé rozhodnutia, u ktorých sa ukáže, že neboli správne, tým som si tiež istý,“ dodal vládny poradca.

21:35 V Rakúsku vstúpil o polnoci zo stredy na štvrtok do platnosti zákaz pristávania pre lietadlá z desiatich ďalších krajín. Cieľom opatrenia je zabrániť, aby sa do Rakúska rozšíril koronavírus z krajín, kde je momentálne zlá epidemiologická situácia. Informovala o tom agentúra APA. Na zoznam, kde bolo doposiaľ osem štátov, tak pribudlo ďalších desať: Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Čierna Hora, Egypt, Kosovo, Moldavsko, Rumunsko, Severné Macedónsko a Srbsko.

Pre všetky spomenuté krajiny však už predtým platilo varovanie pred vycestovaním, a to najvyšší šiesty stupeň. Rakúske ministerstvo zahraničných vecí explicitne varovalo pred cestovaním na západný Balkán alebo do Egypta a vyzývalo Rakúšanov, ktorí sa tam zdržiavali, aby sa vrátili do vlasti. Ak by však ministerstvo muselo zorganizovať ich repatriáciu, turisti by si výraznú časť nákladov spojených s cestou do vlasti museli zaplatiť sami. Už skôr zakázala Viedeň pristávanie letov z Bieloruska, Británie, Číny, Iránu, Portugalska, Ruska, Švédska a Ukrajiny. V týchto ôsmich krajinách je aktuálne zrejme menej než 500 Rakúšanov, ktorí sa zaregistrovali na stránkach ministerstva. Spoločne s menej než 450 Rakúšanmi, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v krajinách, ktoré na zoznam zakázaných pribudli od štvrtka, je ich tak v týchto oblastiach menej než 1000.

20:12 Španielsko zaznamenalo vo štvrtok 580 nových prípadov osôb nakazených koronavírusom, čo je o 190 viac než deň predtým. Ide o najvyšší denný prírastok za posledné dva mesiace. Najviac infikovaných evidovali v regiónoch Aragónsko a Katalánsko, píše agentúra Reuters. Odkedy Španielsko 21. júna zrušilo reštriktívne opatrenia, objavilo sa tam viac ako 170 ohnísk nákazy. Epicentrom aktuálnej pandémie v krajine je Katalánsko, kde za posledných 24 hodín podľa údajov ministerstva zdravotníctva pribudlo 142 nakazených (deň predtým ich bolo 91). V Aragónsku na východe krajiny zase počet infikovaných stúpol zo 160 na 266.

19:52 Holandsko plánuje v septembri spustiť aplikáciu na monitorovanie ľudí nakazených novým koronavírusom. Informovalo o tom vo štvrtok tamojšie ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra DPA. Aplikáciu, ktorá bude slúžiť ako „koronavírusový detektor“, v súčasnosti testujú. Ľudia by jej prostredníctvom mali byť informovaní o tom, či mali za posledných 14 dní kontakt s osobou nakazenou koronavírusom.

18:30 Španielska norková farma zlikviduje 93-tisíc kusov týchto zvierat, z ktorých väčšina je nakazená koronavírusom. Nariadenie vydal vo štvrtok tamojší úrad zdravotníctva v snahe zabrániť rozšíreniu nákazy na človeka, informovala agentúra Reuters. Farma na chov noriek sa nachádza na východe Španielska v obci La Puebla de Valverde v autonómnom spoločenstve Aragónsko, približne 200 kilometrov od Madridu. Úrady situáciu na farme monitorujú od mája, keď sa zistilo, že manželka jedného zo zamestnancov mala pozitívny test na koronavírus. Odvtedy sa infikovalo už sedem pracovníkov farmy, informoval šéf regionálneho úradu poľnohospodárstva v Aragónsku Joaquín Olona.

18:15 Ochorenie COVID-19 bolo priamou príčinou smrti u 89 percent obetí koronavírusovej pandémie v Taliansku. Vyplýva to zo štvrtkovej správy tamojších zdravotníckych orgánov a národného štatistického úradu, píše denník The Guardian. Štúdia vychádzala z úmrtných listov 4942 ľudí pozitívne testovaných na nový koronavírus. Autori štúdie dospeli k záveru, že u 89 percent skúmaných prípadov bola priamou príčinou úmrtia choroba COVID-19. U zvyšných 11 percent boli hlavnou príčinou úmrtia kardiovaskulárne ochorenia (4,6 percenta), nádorové ochorenia (2,4 percenta), respiračné ochorenia (jedno percento), cukrovka (0,6 percenta), demencia (0,6 percenta) a ochorenia tráviaceho systému (0,5 percenta).

17:42 Rakúska lekárska komora (ÖÄK) sa vo štvrtok vyslovila za opätovné zavedenie povinnosti nosiť rúška v uzavretých priestoroch, ako napríklad v obchodoch či v supermarketoch. Dôvodom je rastúci počet nových prípadov ľudí nakazených koronavírusom za uplynulých 24 hodín ich pribudlo opäť viac než 100, píše agentúra APA. „Dobrovoľnosť (pri nosení rúšok) nefunguje. Ak to nejde na dobrovoľnej báze, musí to byť povinné, a to čo najskôr,“ povedal na tlačovej konferencii predseda ÖÄK Thomas Szekeres. Počty nakazených v Rakúsku sú podľa Szekeresa zatiaľ „veľmi dobré“. „Stúpajú pomaly, neexplodujú,“ povedal s tým, že potrebné sa postarať o to, aby to tak aj zostalo.

16:53 Vo Veľkej Británii existujú dva zoznamy rizikových krajín z pohľadu šírenia nového koronavírusu. Jeden zoznam vytvorilo britské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré Slovensko zaradilo medzi zelené, bezpečné krajiny. Druhý vytvorilo ministerstvo dopravy, kde je SR zaradená medzi tzv. červené krajiny. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) na tlačovej konferencii. „Na britskej strane vidíme určitú nekoordinovanosť,“ podotkol.

„Rokujeme o tom každý deň od momentu, keď sme boli informovaní o rozhodnutí Veľkej Británie,“ povedal Korčok s tým, že aj vo štvrtok má hovoriť s britskou ministerkou pre Európu. Bude požadovať koordináciu a zosúladenie oboch britských zoznamov. Slovensko má podľa neho vynikajúce výsledky a to by mal byť dostatočný dôvod na to, aby Veľká Británia na budúci týždeň prehodnotila svoj prístup. „Treba sa pozrieť na to, že rozhodnutie, ktoré prijala Veľká Británia, je predmetom kontroverzie v samotnej Británii,“ poznamenal šéf diplomacie.

16:16 V rámci globálnej reakcie Európskej únie na pandémiu koronavírusu sa vo štvrtok uskutoční letecký humanitárny most do Haiti. Cestovné náklady lietadla, ktoré odletí z belgického letiska v Liege, hradí v plnej výške Európska komisia (EK).

Let s destináciou v haitskej metropole Port-au-Prince zabezpečí 72 ton zdravotného materiálu, ktorý budú môcť využívať aj humanitárni partneri Európskej únie pôsobiaci v tejto krajine. V poradí už druhý humanitárny letecký most do Haiti je súčasťou širšej série podobných operácií, ktoré Únia uskutočňuje s „kritickými oblasťami“ sveta. Leteckú pomoc pre Haiti uľahčila spolupráca Francúzska a EÚ s haitskými orgánmi.

16:05 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu v Bosne a Hercegovine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 267 na vyše 7500, informovala vo štvrtok tlačová agentúra HINA s odvolaním sa na tamojšie zdravotnícke úrady.

Podľa nich ochoreniu Covid-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo v krajine dosiaľ 238 ľudí. Úrady posilnili opatrenia v snahe obmedziť šírenie vírusu, pričom tvárové masky sú povinné napríklad aj na trhoviskách. HINA ešte skôr vo štvrtok informovala, že premiéri Federácie Bosny a Hercegoviny a Republiky Srbskej (RS) – Fadil Novalič a Radovan Viškovič – mali pozitívny test na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2.

15:52 Taliansko zatvorilo vo štvrtok hranice pre cestujúcich zo Srbska, Kosova a Čiernej Hory z dôvodu tamojšieho rastúceho počtu pacientov nakazených novým druhom koronavírusu, informovala agentúra Reuters.

„Ktokoľvek, kto tieto krajiny v posledných 14 dňoch navštívil, má zákaz vstupu do Talianska. Pandémia dosahuje vo svete svoj vrchol. Musíme urobiť čo najviac, aby sme ubránili pokrok, ktorý sme zatiaľ spravili,“ uviedol taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza vo vyhlásení. Rovnaký zákaz už od minulého týždňa platí pre cestujúcich z Arménska, Bahrajnu, Bangladéša, Brazílie, Bosny a Hercegoviny, Čile, Dominikánskej republiky, Kuvajtu, Severného Macedónska, Moldavska, Ománu, Panamy a Peru.

14:05 Malta vo štvrtok zaznamenala týždeň bez nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, po prvý raz odvtedy, ako v tejto stredomorskej ostrovnej krajine 7. marca zaregistrovali prvú infekciu. Malta dosiaľ zaznamenala celkovo 674 prípadov ochorenia COVID-19 a deväť súvisiacich úmrtí, momentálne však eviduje iba štyri aktívne prípady, zvyšní pacienti sa uzdravili.

13:38 Vo Francúzsku bude od budúceho týždňa povinné nosenie rúšok v uzavretých priestoroch prístupných verejnosti. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie francúzskeho premiéra Jeana Castexa. Castexovo vyhlásenie prišlo v čase, keď Francúzsko zaznamenáva nárast v počte nových prípadov ochorenia Covid-19.

Francúzsko do stredy zaznamenalo 172 377 prípadov nákazy novým koronavírusom, 30 029 ľudí, ktorý mali na koronavírus pozitívny test, zomrelo a 78 670 sa z nákazy vyliečilo.

13:23 Maďarská vláda sa v stredu zaoberala hodnotením vývoja koronavírusovej epidémie a preverovala, či bude potrebné korigovať existujúce epidemiologické opatrenia. Šéf úradu vlády Gergely Gulyás následne vo štvrtok informoval, že na základe rozhodnutia kabinetu sa tradičný ohňostroj ani koncerty na Deň sv. Štefana 20. augusta uskutočniť nebudú môcť. Píše o tom na svojej internetovej stránke denník Blikk.hu.

12:40 Izrael zaznamenal vo štvrtok 1758 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu posledných 24 hodín. Ide o vôbec najvyšší denný nárast od začiatku epidémie, informovalo ministerstvo zdravotníctva.

Podľa agentúry DPA izraelská vláda v najbližších dňoch obnoví epidemiologické opatrenia v prípade, že počet prípadov neprestane rásť. Celkovo Izrael potvrdil 44 563 prípadov infekcie. Vyliečilo sa 20 068 nakazených a 377 zomrelo. Počet nakazených v Izraeli začal opäť stúpať v polovici mája po uvoľnení opatrení.

11:01 V Maďarsku v uplynulých 24 hodinách potvrdili 16 prípadov nákazy koronavírusu, čím celkový počet infikovaných osôb stúpol na 4279. Podľa vo štvrtok zverejnených údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu ochoreniu COVID-19 už piaty deň nepodľahol nikto, počet úmrtí tak zostal na hodnote 595. Z ochorenia sa vyliečilo 3 156 pacientov. Aktuálne je nakazených 528 ľudí, z nich 109 je hospitalizovaných. Piati pacienti sú napojení na pľúcnu ventiláciu. Najviac nových prípadov nákazy zaznamenali Čongrádsko-čanádskej a Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe, kde testy boli pozitívne u 12 osôb.

10:51 Väčšina čínskych kín obnoví na budúci týždeň po niekoľkých mesiacoch reštrikcií súvisiacich s pandémiou COVID-19 svoju prevádzku, avšak za zachovania pravidiel spoločenského odstupu. Rozhodnutie prichádza po tom, ako Čína desať dní za sebou nezaznamenala žiadny domáci prípad infekcie koronavírusu. Kinosály v „nízkorizikových“ oblastiach krajiny môžu obnoviť činnosť 20. júla, avšak musia zabezpečiť meranie telesnej teploty divákov, ktorí zároveň budú musieť používať tvárové rúška. Od kín sa taktiež vyžaduje, aby predávali vstupenky na maximálne 30 percent sedadiel pre každé premietanie, pričom musia zachovávať odstup skupín divákov na vzdialenosť najmenej jedného metra.

10:30 V Rusku stúpol počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu za posledných 24 hodín o 6 428 na celkovo 752 797, informovalo vo štvrtok tamojšie protivírusové krízové centrum. Podľa agentúry TASS centrum ďalej uviedlo, že za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, 167 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie stúpol na 11 937.

9:41 V stredu potvrdili 24 prípadov nákazy koronavírusom. Na Slovensku tak bolo od prepuknutia ochorenia Covid-19 pozitívne testovaných už 1 951 osôb. Laboratóriá za uplynulý deň urobili 2 336 testov, celkový počet otestovaných vzoriek je už vyše 236-tisíc. (Viac tu)

9:20 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 848 na celkovo 56 455, informovala vo štvrtok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Podľa nej ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 18 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1445. Z nákazy sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 2 931 ľudí.

8:48 Počet úmrtí v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 v Latinskej Amerike a Karibiku dosiahol 151 022, informovala vo štvrtok agentúra AFP. Takmer polovicu všetkých úmrtí v tejto oblasti zaznamenali v Brazílii. Celkovo je v Latinskej Amerike a Karibiku nakazených 3 540 060 ľudí. Brazília podľa AFP zaznamenala 1,9 milióna infikovaných osôb a 74.000 úmrtí.

8:22 Nemecko potvrdilo za posledných 24 hodín 534 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil na 200 260. Vyplýva to z najnovších údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI) k štvrtkovému ránu, informovala podľa TASR agentúra Reuters. V krajine za uplynulých 24 hodín zaznamenali aj ďalších sedem úmrtí v dôsledku koronavírusovej choroby COVID-19. Celkový počet ľudí, ktorí tomuto ochoreniu v Nemecku podľahli, tým stúpol na 9078.

6:35 V Spojených štátoch pribudlo za posledných 24 hodín 67 600 novo nakazených chorobou COVID-19. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa (jk). Rekordný počet nových prípadov ohlásili za posledných 24 hodín Texas a Oklahoma. Alabama ohlásila rekordný počet úmrtí pre tento štát. Takmer rekordný bol počet novo chorých a úmrtia tiež v Kalifornii.

5:50 Do programu celosvetovej aliancie na distribúciu vakcíny proti koronavírusu sa prihlásilo 165 krajín. Informovala o tom podľa TASR agentúra AP. Cieľom programu COVAX americkej nadácie s názvom Globálna aliancia za očkovanie a imunizáciu (GAVI) je spravodlivé rozdelenie budúcej vakcíny medzi jednotlivé krajiny. Do aliancie sa prihlásilo 75 bohatých krajín, ktoré si vakcíny a ich distribúciu budú financovať z vlastných zdrojov a 90 chudobnejších krajín, ktoré by v tomto smere mohli dostať podporu zo strany z dobrovoľných darcovských príspevkov zmienenej nadácie. Organizácia plánuje na vývoj koronavírusovej vakcíny vyzbierať dva milióny amerických dolárov (zhruba 1,75 milióna eur). „Pre drvivú väčšinu krajín – či už si vakcínu môžu dovoliť, alebo potrebujú (finančnú) podporu – to znamená, že dostanú garantovaný podiel dávok a vyhnú sa tomu, aby boli v rade čakateľov zaradení na koniec,“ povedal Berkley.

5:45 Denné počty úmrtí spájaných s chorobou COVID-19 budú v Spojených štátoch najbližšie tri týždne narastať a v prvej polovici augusta sa budú pohybovať okolo 1 000 denne. Po najnovšej aktualizácii to uvádza ostro sledovaný Inštitút pre meranie a vyhodnocovanie zdravia pri Washingtonskej univerzite. Jeho autori vo svetle nepriaznivého vývoja zvýšili očakávanú súhrnnú bilanciu epidémie, k 1. novembru sa podľa nich vyšplhá na 224 000 mŕtvych. V súčasnosti je to viac ako 136-tisíc úmrtí.

Podľa aktuálneho modelovania inštitútu bude krivka znázorňujúca vývoj bilancie obetí ešte asi tri týždne stúpať a celkový počet úmrtí pripisovaných COVIDU-19 tak do konca mesiaca prekoná hranicu 150 000. O ďalšie tri mesiace má narásť o ďalších viac ako 70 000. Oproti odhadu z minulého týždňa sa predpoveď pre začiatok novembra zvýšila o približne 16 000 mŕtvych.

„Toto zvýšenie našej predpovede je spôsobené veľkým nárastom na Floride, v Texase, v Arizone a v Kalifornii,“ povedal šéf inštitútu Chris Murray. Jeho tím zároveň odhaduje, že keby 95 percent Američanov na verejnosti neustále nosilo rúška, bilancia obetí by mohla byť na začiatku novembra o 40 000 nižšia ako vyššie uvedené číslo.

Model Ihme podľa agentúry Reuters pozorne sledujú americkí zdravotnícki činitelia, pričom na jar sa naň odvolával aj Biely dom. V posledných týždňoch sa ukazuje, že skoršie predpovede akademikov boli skôr optimistické: na začiatku mája predstavoval odhad spojený s dátumom 4. augusta 134 000 mŕtvych.

Americká bilancia epidémie je zďaleka najvyššia na svete a už prekročila všetky odhady, ktoré na jar uvádzal americký prezident Donald Trump. V apríli napríklad povedal, že počet úmrtí spôsobených koronavírusom v USA nebude vyšší ako 100 000. Epide­miológ a člen krízového štábu Bieleho domu Anthony Fauci ale už na konci marca varoval, že bilancia by mohla stúpnuť aj na 200 000 mŕtvych.

Po celých Spojených štátoch budú musieť ľudia od pondelka v predajniach reťazca Walmart nosiť rúška. Najväčšia obchodná sieť na svete novú politiku oznámila pri pokračujúcom rozmachu nákazy v krajine, ktorý prinútil väčšinu amerických štátov prehodnocovať rušenia karanténnych opatrení. Medzi infikovanými je novo aj guvernér štátu Oklahoma Kevin Stitt.

V rozhovore s agentúrou Reuters sa Fauci vyjadril aj k vývoji vakcíny proti koronavírusu. USA sa podľa jeho slov podarí splniť cieľ, ktorý si dali, a vakcína bude hotová do konca tohto roka. Aj keď neexistujú žiadne záruky, „mám z toho plánovaného harmonogramu dobrý pocit,“ uviedol americký epidemiológ.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus