Vládne noviny majú písať hovorcovia. Meno ešte nemajú

Prvé číslo vládnych novín je zatiaľ v nedohľadne. Riaditeľ tlačového a informačného odboru Úradu vlády Richard Pekar hovorí, že verejné obstarávanie dodávateľov môže trvať päťsto dní. Financovanie novín, ktoré by mala dostávať každá domácnosť, bude mať v réžii štát.

16.07.2020 06:48
debata (90)
Richard Pekar
Richard Pekar Richard Pekar

V akej fáze je vydávanie vládnych novín?

Noviny by mali ísť približne do dvoch miliónov domácností na Slovensku, preto bude zákazka zverejnená v Európskom vestníku verejného obstarávania. Zapojiť sa budú môcť aj dodávatelia z iných krajín Európskej únie. Momentálne pripravujeme proces verejného obstarávania, špecifikáciu predmetu zákazky, návrhy zmlúv o tlači a distribúcii. Tie potom pôjdu na pripomienkovanie na právny odbor Úradu vlády, kde sa určí predpokladaná cena, a až potom sa môže spustiť samotný proces verejného obstarávania. Minister financií Eduard Heger nám ozrejmil, že doba verejného obstarávania na Slovensku je až 500 dní. Preto nevieme odhadnúť, kedy sa skončí.

Ako sa budú noviny volať?

To zatiaľ nemáme vymyslené, teraz sa venujeme čisto technickej a logistickej stránke novín.

Ako by mali vyzerať?

Predbežne formát tabloid, teda A4, 32 strán. Rozmer nechceme detailne definovať, aby sme nelimitovali možných dodávateľov a aby nám nemohol nikto vyčítať, že robíme zákazku šitú na mieru konkrétnej tlačiarni.

A periodicita?

Predbežne sme sa dohodli, že pôjde o mesačník.

Kto bude tvoriť obsah?

Cieľom vládnych novín bude informovať občanov o tom, ako funguje štát a čo sa pre nich v rámci zmien pripravuje. Keď napríklad ministerstvo práce prijme balíček sociálnych zákonov, v novinách bude vysvetlené, ako to bude fungovať, kto má aký nárok, ako a čo má žiadať. Noviny nemajú plniť spravodajskú funkciu, nebudú o návštevách ministrov v zahraničí a o akciách premiéra. V prvom rade to budú noviny, ktoré ponúknu občanom servis, čo sa mení v ich živote, ako ich ovplyvňuje fungovanie vlády. Slovenskí občania vo veľkej miere nie sú zorientovaní v tokoch verejných financií, čo koľko stojí. Ľudia majú právo dostávať informáciu, odkiaľ štát berie a kde dáva peniaze.

Budú hovorcovia jednotlivých rezortov pripravovať obsah novín?

Áno, tlačové odbory jednotlivých ministerstiev majú odborníkov vo svojom odbore a vedia občanom zrozumiteľným jazykom povedať, keď sa niečo stane na ich ministerstve. Mali sme prvé stretnutie a nastavili sme všeobecné pravidlá. Na každom tlačovom odbore by mala byť styčná osoba na prípravu informácií do vládnych novín.

Bude v novinách inzercia?

Zatiaľ nepočítame s inzerciou, keďže nechceme vytvoriť konkurenciu pre médiá, ktoré z nej žijú. Nechceme im odoberať z toho chudobného koláča, ktorý majú. Pripúšťam možnosť, že vládne noviny budú úplne bez inzercie.

Kto bude financovať tlač a distribúciu?

Keďže je to zadanie vlády, peniaze pôjdu zo štátneho rozpočtu.

Konkurencia Matovičovým novinám?

Na otázku, koľko budú vládne noviny stáť, pred časom pre Pravdu premiér Igor Matovič (OĽaNO) povedal: „Bude to stáť toľko, koľko to bude stáť.“ V polovici júna Alojz Hlina, ktorý sa vzdal po neúspechu v parlamentných voľbách postu predsedu KDH, avizoval, že by chcel vytvoriť opozičné noviny. Má v ich financovaní jasno. „Budú financované zo súkromných zdrojov a prídu do schránok občanov približne dva týždne po vládnych novinách,“ napísal na sociálnej sieti s tým, že práve Matovičove noviny budú pre jeho projekt dobrou reklamou. Podľa Hlinu majú byť opozičné noviny ochranou demokracie a ľuďom budú poskytovať názor aj z druhej strany. Na týchto novinách by mali participovať aj ďalší politici, napríklad Tomáš Drucker z Dobrej voľby, ktorá tiež zostala pred bránami parlamentu.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #vládne noviny