Aktivisti dostali za protest na ťažobnej veži v Novákoch pokutu

Aktivisti, ktorí ešte v novembri 2018 vyliezli na ťažobnú vežu v Novákoch, dostali od Hlavného banského úradu (HBÚ) pokutu vo výške 1 650 eur. Greenpeace Slovensko považuje rozhodnutie za nespravodlivé, aktivisti sa preto voči pokute odvolali. Mimovládna organizácia o tom informovala v stredu večer na sociálnej sieti.

16.07.2020 11:57
aktivisti Foto: ,
Aktivisti z Greenpeace v Novákoch na archívnej snímke.
debata (15)

Mimovládka ďalej uviedla, že pokutu dostali aktivisti v maximálnej možnej výške, pričom HBÚ mal podľa ich tvrdenia aktivistov prirovnať k extrémistom a teroristickým skupinám.

„Je neprijateľné, že ľudia verejne vystupujúci proti tým, ktorí škodia našej planéte, sú stíhaní, zatiaľ čo životné prostredie a zdravie ľudí je neustále napádané a poškodzované toxickým priemyslom, ktorý sa v mnohých prípadoch teší veľkej podpore od štátu,“ skonštatovalo Greenpeace Slovensko na sociálnej sieti.

Aktivisti podľa mimovládky podali voči rozhodnutiu HBÚ odvolanie. „Pokúsia sa dokázať, že to, čo urobili, bol legitímny a nevyhnutný spôsob, ako upozorniť na stupňujúce sa dopady klimatickej krízy a znečisťujúce odvetvia, ktoré ubližujú našej planéte a ľuďom,“ dodala organizácia.

Dvanásti aktivisti a aktivistky zo Slovenska, Českej republiky, Fínska, Nemecka a Belgicka vyvesili ešte 28. novembra 2018 na ťažobnú vežu uhoľnej spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) transparent s odkazom Skončite dobu uhoľnú. Protestovali tak proti ťažbe uhlia. Spáchať mali trestný čin všeobecného ohrozenia. Za svoj skutok boli najskôr stíhaní väzobne, na príkaz generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára sa po niekoľkých dňoch dostali na slobodu.

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru vlani rozhodlo, že aktivisti nespáchali trestný čin a skutok posunulo Obvodnému banskému úradu v Prievidzi, ktorý ho posudzoval v priestupkovom konaní. HBP v reakcii trvajú na tom, že konaním aktivistov bola ohrozená bezpečnosť pracovníkov a spoločnosti vznikla škoda.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Nováky #Greenpeace Slovensko #ťažba uhlia #aktivisti Greenpeace