Opozícia kritizuje výber prednostov okresných úradov

Opozícia kritizuje výber prednostov okresných úradov (OÚ) zo strany vládneho hnutia OĽaNO. Hovorí o netransparentnosti a porušovaní predvolebných sľubov.

16.07.2020 16:55
matovič Foto: ,
Premiér Igor Matovič (OĽaNO).
debata (6)

Nezaradený poslanec Richard Raši, pôsobiaci vo vznikajúcej strane Hlas-SD, namieta, že hoci ľudia posielali hnutiu podnety v tejto súvislosti, neboli zverejnené. Preto vyzval občanov, aby svoje pripomienky poslali aj ich strane a oni ich následne zverejnia. Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár rovnako kritizoval výber prednostov. Poukázal na rozpor v tom, čo vláda sľubovala pred voľbami, a čo robí teraz. Hovorí o flagrantnom porušovaní sľubov.

„Verejnosť ani nevie, aké podnety na prednostov ľudia posielali, ktoré boli akceptované, a ktoré neboli. Chcem vyzvať ľudí, ktorí majú pocit, že ich relevantné podnety boli odignorované, neboli brané do úvahy pri týchto politických nomináciách na prednostov, aby svoje podnety poslali na mailovú adresu prednostovia@strana-hlas.sk,“ uviedol Raši, že všetky podnety skúsia verifikovať a zverejnia ich.

Raši podotkol, že pri nominovaní prednostov postupovalo hnutie čisto politicky a vyberalo členov či sympatizantov hnutia. Odmieta argumenty, že koronakríza ukázala nedostatky vo viacerých samosprávach. Zdôraznil, že práve OĽaNO trvalo na potrebe transparentných výberov a postavilo na tom predvolebný program. Myslí si, že hoci sa pozície aj v minulosti obsadzovali politicky, do budúcna zrejme bude potrebné prehodnotiť a zaviesť otvorené výberové konania. Hovorí, že by sa tak mohlo predísť spochybňovaniu odbornosti prednostov.

Blanár pripomenul, že súčasná vláda v minulosti kritizovala politické nominácie a spochybňovala ich. „Tvrdili, že nebudú žiadne politické nominácie, že nebude žiadne rodinkárstvo, a že všetko sa bude robiť transparentnými výberovými konaniami. Avšak dnes vidíme úplne inú realitu. Majú politické nominácie na prednostov,“ podotkol. Iniciatívu OĽaNO, aby ľudia posielali podnety na vybraných kandidátov cez internet označil za nonsens a zbavovanie sa zodpovednosti.

Mikulec: Ak nastanú pochybnosti, nebude problém prednostu nahradiť

Žiaden z nových prednostov okresných úradov (OÚ) nie je prilepený k svojej stoličke, ak nastane pochybnosť v jeho výkone, nebude problém ho nahradiť. Vyhlásil to minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) na štvrtkovej tlačovej konferencii. Verí, že prednostovia budú garantom očisty štátnej správy od korupcie na úrovni okresov.

Predseda poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš povedal, že zo 70 nominantov neprešlo pripomienkami verejnosti 14 uchádzačov. Vláda v stredu (15. 7.) vymenovala 53 nových prednostov, ďalších troch podľa Mikulca vymenujú v najbližšej dobe. Celkovo sa má obsadiť 72 miest.

„Ani jeden z prednostov okresných úradov nie je prilepený k stoličke a pokiaľ bude akákoľvek pochybnosť, že vo výkone jeho práce nastanú dôvody, keď prídeme k tomu, že sa s ním bude treba rozlúčiť, nebude problém sa rozlúčiť a urobiť opäť výberové konanie tak, aby sme toho prednostu nahradili,“ povedal minister.

Verejnosť mohla cez webovú stránku odoslať podnety na nominantov na prednostov, hnutie ich dostalo 970. Z nich bolo podľa Šipoša 30 percent relevantných, s ktorými nominantov konfrontovali. Vďaka hlasu verejnosti nevymenovali podľa Šipoša 14 kandidátov, pretože podnety nedokázali vyvrátiť. Prednostovia sa podľa ministra vyberali na základe toho, či mali skúsenosti s vedením ľudí, činnosťou vo verejnej správe, ako aj na základe personálnej a charakterovej integrity. Vybrať sa ešte musí 16 prednostov. Tých budú podľa Šipoša vyberať podobným spôsobom, pričom chcú do procesu ešte viac zapojiť verejnosť.

Minister verí, že noví prednostovia si budú svoje povinnosti plniť svedomito, profesionálne a odborne. Šipoš zopakoval, že toto je prvá a posledná politická nominácia na okresných úradoch, pričom na nižšie pozície budú výberové konania.

Progresívne Slovensko: Doba našich ľudí pokračuje

Netransparentný výber predsedov okresných úradov a riadiacich pozícií vo viacerých štátnych podnikoch je dôkazom, že predseda vlády, jeho strana a vláda nielen porušujú svoje sľuby, ale aj toho, že predchádzajúcimi vládami vytvorená kultúra „našich ľudí“ pokračuje, tvrdia predstavitelia mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko. Vyzývajú vládu Igora Matoviča, aby dodržala svoje sľuby a spravila Slovensko transparentnejším.

„Pred voľbami sa Igor Matovič a jeho strana OĽaNO vo svojom programe sťažovali, že ‚sa niektoré inštitúcie stali brlohmi rodinkárstva, korupcie a neschopnosti, ktoré neslúžia ľuďom‘. Igor Matovič a OĽaNO sa zaprisahali, že odpolitizujú verejnú správu, zabezpečia zverejňovanie zápisníc z výberových konaní i životopisy kandidátov na verejné funkcie, ich hodnotenie výberovou komisiou a poradie kandidátov napríklad na predsedov štátnych úradov alebo prednostov okresných úradov, a mnoho iného,“ pripomína predsedníčka PS Irena Bihariová. Nič z toho sa podľa nej nedeje a Matovič pokračuje v tradícii netransparentnosti, ktorú predtým ostro kritizoval.

"Vláda SR vo svojom programovom vyhlásení sľúbila, že zabezpečí profesionálnu a transparentnú štátnu správu, a to aj prostredníctvom spravodlivých, transparentných a na pravidlách založených postupov. Vláda sa zaviazala vyberať do riadiacich pozícií v štátnych podnikoch odborníkov namiesto ‚našich ľudí‘ aj preto, že nekvalifikované rozhodnutia zástupcov štátu v týchto podnikoch spôsobujú štátu obrovské finančné škody. Všetky tieto sľuby však ostali len na papieri, doplnil právnik a člen predsedníctva PS Branislav Vančo.

„Vyzývame Vládu SR, aby do roka a do dňa vykonala naozaj otvorené a transparentné výberové konania na prednostov okresných úradov a ostatných funkcionárov dosadených vládou i ministerstvami. Iba tak posunieme Slovensko skutočne dopredu,“ povedal podpredseda PS a europoslanec Martin Hojsík. Progresívne Slovensko bude podľa neho dôsledne sledovať kroky vlády a na všetky prešľapy upozorňovať. Parlamentná opozícia podľa neho v tomto nemá žiadnu kredibilitu a myslí si, že vláda potrebuje cítiť tlak reálnej opozície aj verejnosti.

„Aj preto spúšťame odpočítavanie spojené s podpisovou výzvou vláde, kde občania Slovenska budú môcť jasne vyjadriť svoj názor. Vláda má rok na to, aby ukázala, že to s transparentnosťou myslí skutočne vážne,“ hovorí. Na stránke dorokaadodna.sk môžu občania SR vyzvať vládu, aby vykonala transparentné výberové konania na prednostov okresných úradov a ostatných funkcionárov dosadených vládou a ministerstvami.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #okresné úrady #Igor Matovič #Progresívne Slovensko #Hlas-SD