V USA sa vírus raketovo šíri, študenti z Európy môžu prísť

Spojené štáty zaznamenali rekordný denný počet nakazených koronavírusom. Pre študentov z Európy má platiť výnimka, aby mohli prísť na zimný semester.

17.07.2020 06:15 , aktualizované: 22:28
koronavírus, Socha slobody, Las Vegas Foto: ,
Socha slobody s rúškom. Nie tá v New Yorku, ale jej replika, ktorá stojí v hoteli New York v Las Vegas. Má ľuďom pripomenúť, aby sa prostredníctvom rúška chránili pred pandémiou.
debata (25)

22:28 V brazílskom meste Rio de Janiero začali otvárať miestne pláže i turistické atrakcie. Deje sa tak napriek pokračujúcemu šíreniu nového koronavírusu, ktorým sa už v Brazílii nakazili viac ako dva milióny ľudí, informovala agentúra DPA. Na plážach v Riu de Janeiro, ako sú Copacabana či Ipanema, bude možné vykonávať kolektívne športy. Nie však cez víkend, aby sa zabránilo zhromažďovaniu väčšieho množstva ľudí, ktorí tam zvyknú hrávať volejbal.

22:19 Popredný belgický virológ Mark Van Ranst varoval, že jeho krajina je možno na začiatku druhej vlny epidémie covid-19. Počet nových prípadov za týždeň tam totiž vzrástol o 32 percent. Belgicko pritom má v pomere k počtu obyvateľov po San Maríne najtragickejšiu bilanciu pandémie v Európe, 9 795 mŕtvych. Výraznejší nárast počtu nových prípadov hlási tiež turistami hojne navštevovaný región Bretónsko na severozápade Francúzska.

18:34 Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 628 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je o 48 viac než deň predtým, ako aj štyri úmrtia. Ide o najvyšší denný prírastok od 8. mája. Najviac infikovaných evidovali v regióne Aragónsko, uviedol v piatok denník El País s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva. V Španielsku doteraz zaregistrovali najmenej 260.255 prípadov nákazy, z toho viac ako polovicu v Aragónsku a Katalánsku, a 28 420 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Odkedy Španielsko 21. júna zrušilo reštriktívne opatrenia, objavilo sa tam viac ako 170 ohnísk nákazy. Epicentrom aktuálnej pandémie je Katalánsko.

18:16 Dve tretiny Maďarov strávia toto leto dovolenku v Maďarsku, iba 16 percent plánuje aj napriek hrozbe koronavírusu cestovať do zahraničia. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu poisťovní OTP Mobil a Groupama Biztosító, ktorého výsledky v piatok zverejnil spravodajský server Blikk.hu. Pôvodné dovolenkové plány, zostavené ešte pred vypuknutím koronakrízy, zrealizuje podľa prieskumu iba 24 percent opýtaných. Takmer tretina respondentov uviedla, že objednané zahraničné zájazdy zmenila na domáce.

Z domácich destinácií medzi Maďarmi figuruje na prvom mieste jazero Balaton, kde chce dovolenkovať polovica účastníkov prieskumu. Na ďalších miestach, kam smerujú dovolenkári, sú mestá Debrecín, Segedín či Nyíregyháza a nasledujú brehy menších jazier a riek.

17:37 Organizácia Spojených národov (OSN) vyzvala v piatok svetové spoločenstvo, aby zvýšilo sumu na financovanie medzinárodnej humanitárnej pomoci, ktorá má pomôcť zvládnuť následky koronavírusovej pandémie, na 10,3 miliardy dolárov. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa hovorcu Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Jensa Laerkeho sa počet ľudí, ktorí v dôsledku koronavírusovej pandémie a následných opatrení potrebujú humanitárnu pomoc, viac ako zdvojnásobil. Na začiatku tohto roka humanitárne organizácie podľa Laerkeho poskytovali pomoc približne 110 miliónom ľudí. Teraz ju však potrebuje 250 miliónov ľudí v 63 krajinách.

OSN v koncom marca pôvodne požiadala o finančnú pomoc v boji s nákazou vo výške dvoch miliárd dolárov. V máji ju zvýšila na 6,7 miliardy dolárov. OSN vtedy varovala, že pandémia by mohla spôsobiť hladomor na mnohých miestach a že najhoršie následky krízy sa prejavia v najchudobnejších krajinách sveta.

17:00 Iránske ministerstvo zdravotníctva v piatok ohlásilo obnovenie bezpečnostných opatrení v hlavnom meste Teherán po prudkom náraste prípadov koronavírusovej nákazy. Nariadenia začnú platiť tento víkend, informovala agentúra DPA. Od soboty bude platiť zákaz organizovať podujatia a zhromaždenia a zatvorené musia zostať kaviarne i čajovne, povedal podľa iránskej tlačovej agentúry ISNA hovorca ministerstva.

Okrem prvej futbalovej ligy sú všetky športové podujatia zrušené. Tretina vládnych zamestnancov bude pracovať z domu. Po májovom uvoľnení bezpečnostných nariadení v krajine momentálne prichádza k nárastu prípadov nákazy aj úmrtí na koronavírus SARS-CoV-2. Za posledných 24 hodín v Iráne hlásia takmer 2400 nových prípadov nákazy a 180 úmrtí. Celkový počet infikovaných sa tak zvýšil na 260 440 a doteraz na ochorenie Covid-19 zomrelo 13 791 ľudí, približuje DPA.

15:45 Hlavné mesto Čiernej Hory Podgorica zaviedlo povinnosť nosiť rúška pre osoby staršie ako sedem rokov v uzavretých priestoroch i vonku. Informovala o tom v piatok agentúra HINA. V Podgorici dosiaľ evidovali 619 potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu. V celej Čiernej Hore sa koronavírusom nakazilo celkovo už 1582 ľudí.

Čiernohorské úrady zaviedli v boji proti koronavírusu nové reštriktívne opatrenia. Zakázali zhromažďovanie viac 40 osôb vo vonkajších priestoroch a do 20 osôb v uzavretých priestoroch. V pohostinstvách môžu pri jednom stole sedieť najviac dvaja ľudia a na vonkajších terasách maximálne štyri osoby. Hostia nebudú mať prístup k baru. Maximálny počet osôb v telocvičniach obmedzili na 20 osôb.

15:06 Katalánska regionálna vláda nariadila v piatok zatvorenie kín, divadiel a nočných klubov v Barcelone. Obyvateľov katalánskej metropoly vyzvala, aby nevychádzali z domu, ak to nie je absolútne nevyhnutné, informovala hovorkyňa katalánskej vlády Meritxell Budová, ktorú citovala agentúra AFP.

Verejné podujatia nad desať ľudí sú po novom opäť zakázané. Vláda takisto obmedzila maximálny počet ľudí v reštauráciách a baroch. Rovnaké opatrenia platia od stredy v oblasti okolo katalánskeho mesta Lleida a v niekoľkých štvrtiach v meste L'Hospitalet de Llobregat neďaleko Barcelony, v ktorom takisto rastie počet prípadov nákazy koronavírusom.

14:34 Britský premiér Boris Johnson v piatok na tlačovej konferencii uviedol, že život v Británii sa vráti do normálu najskôr až v novembri. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Johnson upozornil, že dovtedy budú musieť zostať zatvorené nočné kluby i detské kútiky a svadobné hostiny môžu mať len obmedzený počet hostí. Športové udalosti budú môcť Briti navštevovať až od októbra. Koncom mesiaca však vláda začne sériu skúšobných podujatí, aby sa na návrat fanúšikov pripravila, spresnil Johnson.

Od soboty budú mať miestne úrady väčšie právomoci, aby v snahe zastaviť šírenie koronavírusu mohli podľa uváženia zaviesť karanténne opatrenia či obmedziť pohyb obyvateľov. Podľa Johnsona budú môcť mestské rady uzavrieť konkrétne priestory a podujatia zrušiť. Premiér tiež dodal, že britská vláda bude od novembra hľadať výraznejší spôsob, akým sa život v krajine opäť vráti do normálu.

13:44 Epidemiologické opatrenia platné v okrese Karviná v ČR miestne úrady v piatok rozšíria na územie celého Moravskosliezskeho kraja, informoval na Twitteri český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Oblastná hygienická stanica rozšírenie opatrení oznámi neskôr v piatok na tlačovej konferencii. V celej oblasti bude platiť povinnosť nosenia rúšok vo vnútorných priestoroch aj vo verejnej doprave. Pri návšteve nemocníc a sociálnych zariadení budú návštevníci musieť nosiť rúško s respirátorom. Vojtěch takisto spomína uzatvorenie priestorov reštaurácií a barov od 23.00 h večer do 8.00 h ráno a zákaz hromadných podujatí nad 100 osôb. Cezhraniční pracovníci sa raz za 14 dní preukážu negatívnym testom na koronavírus.

12:06 Lídri Európskej únie sa v piatok zídu v Bruseli, kde budú na dvojdňovom samite rokovať o novom rozpočtovom rámci a fonde obnovy po koronakríze. Nemecká kancelárka Angela Merkelová očakáva pre názorové nezhody ťažké rokovania. Predseda Európskej rady Charles Michel verí, že dohoda je možná.

„Všetci ideme na samit s veľkou energiou, ale musím priznať, že rozdiely sú stále veľmi, veľmi veľké, a preto teraz nemôžem povedať, že už teraz dospejeme k riešeniu,“ povedala Merkelová po príjazde na samit. „Očakávam veľmi, veľmi ťažké rokovania,“ dodala.

11:49 Niektorým americkým štátom dochádza remdezivir – jediný liek schválený na liečbu pacientov nakazených koronavírusom -, zatiaľ čo iné štáty ho majú dostatok. Lekári sú nútení rozhodnúť sa, ktorým pacientom liek podať, píše spravodajská stanica CBS News.

„V ťažko zasiahnutých oblastiach ako Florida, Arizona, Texas dochádza niektorým nemocniciam remdezivir,“ uviedla Helen Boucherová, šéfka oddelenia infekčných chorôb v Tuftsovom zdravotnom stredisku v Bostone. „Nie je jasné, či je tento problém otázkou distribúcie, alebo ho (remdeziviru) nie je dostatok,“ dodala. „Bolo pre nás ťažké dostať sa k remdeziviru,“ uviedol Eliot Godofsky, špecialista na infekčné choroby v meste Bradenton na Floride. „Remdeziviru je veľa na miestach, ktoré ho nepotrebujú, a nedostatok na miestach, ktoré ho potrebujú“. „Je srdcervúce, že lekári sa musia rozhodovať, komu ho podať,“ dodal.

Hlavným dôvodom nedostatku lieku je podľa Godofského komplikovaný a „chaotický“ systém, akým remdezivir nemocnice získavajú. Spočiatku mal distribúciu na starosti Federálny úrad pre mimoriadne situácie (FEMA), neskôr štátne ministerstvá zdravotníctva a napokon federálne ministerstvo zdravotníctva.

10:52 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom v Rusku stúpol v piatok za posledných 24 hodín o 6406 na celkový počet 759 203, informovalo tamojšie protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS. Počet obetí pandémie v Rusku sa zvýšil o 186 na 12 123. Z celkového počtu pacientov chorobe COVID-19 podľahlo 1,59 percenta nakazených. Vyliečilo sa už 539 373 infiko­vaných. Najviac nových prípadov nákazy (575) zaznamenala Moskva.

10:20 Takmer každý štvrtý nakazený a takmer každá druhá obeť ochorenia COVID-19 v Maďarsku sa infikovala koronavírusom v nemocniciach, informoval v piatok spravodajský server Index.hu s odvolaním sa na list šéfky Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecílie Müllerovej. V liste adresovanom starostovi Budapešti Gergelyovi Karácsonyovi sa uvádza, že do 14. júla bolo 4258 potvrdených nakazených, z ktorých v podstate každý štvrtý pacient bol infikovaný v zdravotníckom zariadení. K uvedenému dňu dosiahol počet obetí 595, pričom každá druhá bola nakazená takisto v nemocnici.

9:50 V Maďarsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 14 nakazených koronavírusom, čím celkový počet potvrdených prípadov infekcie dosiahol 4293. Na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, už šiesty deň nikto nezomrel, vyplýva z údajov zverejnených v piatok na informačnej stránke vlády koroonavirus.gov­.hu. Doterajší počet obetí je 595. Z ochorenia sa vyliečilo 3220 pacientov. Aktuálne je nakazených 478 osôb, z nich 83 je hospitalizovaných a štyria sú na umelej pľúcnej ventilácii.

9:08 Ochorenie COVID-19 môže vo vážnych prípadoch spôsobiť abnormality na srdci, ktoré narušujú jeho schopnosť pumpovať krv a môžu viesť až k zlyhaniu orgánu. Poukazuje na to štúdia lekárov z Edinburskej univerzity, ktorí skúmali ultrazvukové snímky srdca viac ako 1 200 pacientov zo 69 krajín sveta s vážnym priebehom ochorenia a u 55 percent z nich zistili problémy so srdcom. Viac v tomto článku.

8:42 Česko zaznamenalo zvýšený počet ľudí s pozitívnym testom na koronavírus. Vo štvrtok to bolo 137, čo je najviac za šesť dní. Česko má celkový počet nakazených 13 612, ale 8 640 sa už podľa českého ministerstva zdravotníctva vyliečilo. Väčšina nakazených podľa serveru idnes.cz prekoná nemoc bez vážnejších príznakov. V Česku od marca vykonali viac ako 610-tisíc testov. Na chorobu COVID-19 zomrelo v krajine celkovo 355 ľudí, dvaja utorok.

8:20 Izraelská vláda sa rozhodla počas nadchádzajúceho víkendu obnoviť množstvo epidemiologických opatrení zameraných na potlačenie šírenia nákazy koronavírusom. S odvolaním sa na správy izraelských médií o tom podľa TASR informovala agentúra DPA. Opatrenia majú platiť od piatka 17.00 h miestneho času do nedele 5.00 h rána, informuje denník The Times of Israel.

V uzavretých verejných priestoroch budú v tomto čase zakázané zhromaždenia viac ako desiatich ľudí a vonku sa nebude môcť na jednom mieste stretnúť viac ako 20 osôb. Či sa tieto opatrenia budú vzťahovať aj na náboženské zhromaždenia nebolo bezprostredne zrejmé, píše DPA. Reštaurácie budú jedlo vydávať len cez osobný odber či prostredníctvom donášok. Od piatkového popoludnia až do nedeľného rána budú tiež zatvorené obchody, predávajúce iný než základný tovar a tiež kaderníctva, nákupné centrá a bazény pre verejnosť. Otvorené môžu ostať lekárne a supermarkety. Izrael v súčasnosti zažíva výrazný nárast v počte nových prípadov infekcie. Vo štvrtok hlásil rekordný denný prírastok – 1758 nových prípadov nákazy.

7:08 Počet nakazených koronavírusom v Indii presiahol jeden milión. Ázijská krajina je po Spojených štátoch a Brazílii tretím štátom, ktorý túto hranicu prekonal. Za posledných 24 hodín sa počet odhalených prípadov infekcie v Indii zvýšil o 34 956 na celkových 1 003 832. V dôsled­ku komplikácií spojených s chorobou COVID-19 tu zomrelo už 25 602 ľudí. Len za posledný deň bolo zaznamenaných 687 úmrtí, čo je podľa agentúry AP rekordné množstvo. Smutný míľnik prekonala krajina v čase, keď niekoľko indických štátov zavádza karanténu lokálnych ohnísk nákazy. Miestne samosprávy sa často snažia za každú cenu brániť uzatváraniu ekonomiky. Mnohé nemocnice po celej krajine sú na hranici svojich kapacít.

6:25 Zahraniční študenti z Európy dostanú výnimku zo zákazu vstupu do Spojených štátov, ktorý úrady zaviedli v snahe zabrániť šíreniu nákazy. Informoval o tom denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí, podľa ktorého bude študentom týmto opatrením umožnené nastúpiť na zimný semester. Obmedzenia budú uvoľnené aj pre európske au pair pracovníčky a pracovníkov a rodinných príslušníkov majiteľov víz s pobytom v USA, uvádza sa vo štvrtkovom liste amerického ministerstva zahraničných vecí adresovanom Kongresu. Administratíva prezidenta Donalda Trumpa od januára postupne zaviedla viacero obmedzení týkajúcich sa cestovania z Číny, Európy a Brazílie. Argumentovala pri tom snahou zabrániť šíreniu pandémie aj vytvorením pracovných miest nezamestnaným Američanom. Podľa dokumentu študenti z európskych krajín, ktorí mali študijné víza, ale do USA nemohli vstúpiť pre marcový zákaz, budú môcť nastúpiť na štúdium na jeseň. Naopak, na študentov, ktorí víza doteraz nemajú, sa výnimka nevzťahuje.

6:20 Spojené štáty zaznamenali v posledných 24 hodinách 75 255 prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyššia denná bilancia od začiatku pandémie. S odvolaním sa na vlastné štatistiky to uviedla agentúra Reuters. Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa sa v USA celkovo nakazilo už 3 560 364 osôb a 138 267 ľudí po komplikáciách sprevádzajúcich chorobu COVID-19 zomrelo.

Viac ako polovica – 30 z 50 – amerických štátov registrovala tento mesiac rekordné prírastky nakazených počas jediného dňa. Kým v júni predstavoval priemerný denný nárast infikovaných v USA približne 28 000, v júli je to už 57 625.

Rekordný denný prírastok viac ako 15 000 nakazených oznámila Florida, ktorá je v posledných týždňoch epicentrom nákazy v krajine. Ak by sa stala samostatnou krajinou, umiestnila by sa z hľadiska novo zistených prípadov nákazy na štvrtom mieste na svete za USA, Brazílii a Indiou.

Američania sú hlboko rozdelení v témach, ako je opätovné otváranie škôl či nosenie rúšok na verejnosti, uvádza Reuters. V jednotlivých štátoch sa pritom pri používaní tejto ochrannej pomôcky líšia. Medzi zdravotníckymi expertmi pritom panuje takmer úplný konsenzus v tom, že nosenie rúšok je jedno z najúčinnejších opatrení potrebných na zastavenie šírenia nákazy. Popredný americký epidemiológ Anthony Fauci koncom júna varoval, že ak bude v USA pokračovať súčasný trend pandémie COVIDU-19, mohla by krajina čoskoro registrovať až 100 000 novo infikovaných ľudí za deň. Američanov vyzval, aby spoločne dodržiavali opatrenia potrebné na zastavenie šírenia vírusu.

6:15 Počet ľudí, ktorí sa v Brazílii nakazili koronavírusom, prekročil dva milióny. Za posledný deň tu pribudlo 45 403 infikovaných a 1 322 obetí s chorobou COVID-19, informovala s odvolaním sa na zdravotnícke úrady agentúra Reuters.

Celkový počet infikovaných v tejto juhoamerickej krajine s 210 miliónmi obyvateľov vzrástol na 2 012 151, približne 76 688 pacientov po komplikáciách súvisiacich s COVIDOM-19 zomrelo.

Brazília je čo do počtu infikovaných aj mŕtvych po USA druhou najhoršie zasiahnutou krajinou na svete. Skutočný počet infekcií aj úmrtí v krajine je pritom pravdepodobne ešte oveľa vyšší než hovoria oficiálne štatistiky, domnievajú sa odborníci, a to pre nedostatočné testovanie. Medzi nakazenými je aj prezident krajiny Jair Bolsonaro. V stredu novinárom potvrdil, že mal znovu pozitívny test na koronavírus. Nákaza u neho bola prvýkrát preukázaná už minulý týždeň. V minulosti pritom závažnosť epidémie opakovane zľahčoval.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus