Šéfovia prokuratúr si mali udeliť lukratívne tisícové odmeny

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, generálny prokurátor Jaromír Čižnár a jeho traja námestníci dostali minulý a predminulý rok dvakrát ročne odmeny v celkovej výške 8 500 eur, čo je zákonné maximum.

17.07.2020 12:27 , aktualizované: 16:31
debata (132)

Okrem toho si vyplatili aj 13. a 14. platy. „Naši top prokurátori tak zarábajú výrazne viac ako predseda vlády. Vyplýva to z čísel, ktoré Generálna prokuratúra poskytla Transparency za roky 2018 a 2019,“ uviedla Transparency International Slovensko (TIS) vo svojom profile na sociálnej sieti.

Za posledné dva roky najviac zarobil špeciálny prokurátor Dušan Kováčik s celkovým ročným príjmom takmer 105-tisíc eur, čo je v prepočte 8 700 eur mesačne. Ako uvádza TIS, je to tretia najlepšie platená funkcia v štáte hneď po guvernérovi NBS a prezidentke. „Kováčik má pritom dlhodobo slabé výsledky a minulý rok navyše porušil zákon za kešový vklad 200-tisíc eur na svoj účet. Aj tak však od Čižnára dostal maximálnu ročnú odmenu,“ dodáva mimovládka.

Generálny prokurátor Čižnár zarobil minulý rok s odmenami, paušálnymi náhradami a príplatkami spolu 95-tisíc eur. Odmeny mu schvaľuje Rada prokurátorov na návrh jeho vlastnej námestníčky Viery Kováčikovej. Tá Čižnárove minuloročné odmeny zdôvodňovala prácou „nad rámec služobných povinností”, ako napríklad pracovné stretnutia s predsedom parlamentu, podpredsedami vlády, ministrami či policajným prezidentom, spoluprácu s prezidentkou Eurojustu v trestných veciach, pracovné stretnutia s najvyšším štátnym zástupcom Česka či tamojšími poslancami. Tiež vraj „vyvíjal aktivity pre zlepšenie postavenia prokurátorov.”

TIS zároveň upozorňuje, že odmeny Kováčikovej, ďalším námestníkom aj špeciálnemu prokurátorovi zase udeľuje a zdôvodňuje sám Čižnár. „Odmeny vedenia prokuratúry nie sú nijako naviazané na kľúčové indikátory úspechu, ako napr. znižovanie prieťahov, úspešné žaloby v politicky či finančne veľkých prípadoch, či zvýšenej dôvery verejnosti k prokuratúre. Tak to totiž definuje zákon o prokuratúre, ktorý ich dáva do súvisu v podstate len s formálnymi aktivitami,“ napísal TIS.

GP: Na vyplatenie 13. a 14. platu nemá generálny prokurátor žiadny dosah

Generálna prokuratúra sa v reakcii ohradila voči, podľa nich, zavádzajúcim informáciám, ktoré zverejnila TIS. „Mimovládna organizácia sa snaží navodiť dojem, že generálny a špeciálny prokurátor si svojvoľne vyplatili 13. a 14. plat. Na vyplatenie trinásteho a štrnásteho platu nemá generálny prokurátor žiadny dosah, pretože tento nárok mu po splnení zákonných podmienok vyplýva zo zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry v platnom znení,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

TIS podľa GP tiež tvrdí, že je chybou, keď generálny prokurátor vo svojom majetkovom priznaní za rok 2019 neuviedol paušálne náhrady. „Aj v tomto prípade buď mimovládna organizácia účelovo klame, alebo nerozumie pojmu paušálne náhrady. Paušálne náhrady totiž nie sú príjmom z výkonu funkcie, ale je to príjem, ktorý zabezpečuje výdavky spojené s výkonom funkcie. Plat prokurátora v zmysle zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch tvorí funkčný plat, náhrady funkčného platu, príplatky k funkčnému platu a odmena. Toto všetko uviedol generálny prokurátor Jaromír Čižnár vo svojom majetkovom priznaní,“ zdôraznila Predajňová.

Dodala, že v tejto súvislosti dáva GP SR mimovládnej organizácii do pozornosti, že vo svojich majetkových priznaniach neuviedli výšku paušálnych náhrad aj iní ústavní činitelia.

Prokuratúra pred mesiacom navrhla v novele zákona plat generálneho prokurátora zvýšiť o zhruba 10-tisíc eur, aby sa napravili nerovnosti oproti platu jeho námestníkov, ktorí majú základný plat aktuálne vyšší. Podľa TIS však treba prioritne zmeniť niečo iné – zvýšiť transparentnosť prokuratúry a jej výkonov a len na to naviazať jej odmeny. „Prokuratúra má slúžiť občanom, nie sama sebe,“ dodáva mimovládka.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #prokuratúra #Generálna prokuratúra #Dušan Kováčik #TIS #Transparency International Slovensko