Čižnár končí vo funkcii. Nevie sa, kedy presne

Po siedmich rokoch v jednej z najvyšších ústavných funkcií končí Jaromír Čižnár a parlament začne v septembri hľadať nového generálneho prokurátora.

18.07.2020 05:00
Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár Foto: ,
Jaromír Čižnár
debata (8)

Aj keď najmä súčasná vládna koalícia v súvislosti s Čižnárom hovorí o premárnených rokoch, odborníci pripomínajú, že oproti svojmu predchodcovi Dobroslavovi Trnkovi bol výrazným zlepšením. Jeho nástupca bude zvolený novým spôsobom a čaká ho aj verejné vypočutie.

Generálny prokurátor dohliada na dodržiavanie zákonnosti, základných ľudských práv. Jeho povinnosťou je stíhať všetky trestné činy, má ich vyhľadávať, objasňovať a podávať žaloby na súd. Až do podania obžaloby je pánom predsúdneho trestného konania. Preto aj prezidentka Zuzana Čaputová označila voľbu nového generálneho prokurátora za kľúčovú udalosť tohto roka.

Aj keď sedemročné funkčné obdobie Čižnárovi vypršalo v piatok, podľa zákona generálny prokurátor pokračuje až do vymenovania nového. Čižnár teda môže počkať na svojho nástupcu alebo odstúpiť sám. „Svoje rozhodnutie o ďalšom pôsobení vo funkcii oznámi v blízkej budúcnosti prezidentke Zuzane Čaputovej,“ povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. „Bolo by minimálne neslušné, aby sa hlava štátu o tomto rozhodnutí dozvedela z médií,“ dodala.

Všetko zmenila vražda

Čižnára do funkcie vymenoval v júli 2013 vtedajší prezident Ivan Gašparovič. Nový šéf prokuratúry vyhlásil, že medzi jeho priority bude patriť boj proti daňovým únikom, ale aj boj proti domácemu násiliu. Čižnár preto pripomína, že aj vďaka spolupráci s prokuratúrou sa pri odhaľovaní daňovej trestnej činnosti zachránili štátu milióny eur a zároveň klesol počet podvodných žiadostí o vratky DPH. Naplniť svoje priority sa mu podarilo aj v prípade utýranej maloletej Lucky Luknárovej z Bratislavy. Po Čižnárovom zásahu niesla trestnú zodpovednosť po prvý raz aj sociálna pracovníčka.

Rezonovala aj kauza sexuálneho zneužívania mladistvých v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante. Pri nej sa Čižnár postavil aj proti ministerstvu práce, čoho výsledkom bolo aj právoplatné odsúdenie niektorých páchateľov.

Prelom znamenala vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo februári 2018. Okrem toho, že zmenila aj politické pomery na Slovensku, prehĺbila aj nedôveru verejnosti v niektoré základné inštitúcie štátu vrátane prokuratúry. Čižnárovi v tejto súvislosti pripomínajú vyhlásenie, keď na tlačovej besede povedal: „Keby sa preukázalo, že tento skutok bol spáchaný v súvislosti s prácou nebohého novinára a jeho družky, tak ja tu rozpútam peklo. Peklo také, že sa urobí všetko preto, aby sa to objasnilo.“

„Bolo to niečo, s čím som sa počas svojej tridsaťročnej praxe prokurátora nestretol – úkladná vražda novinára a jeho snúbenice. Hneď ako som sa túto správu dozvedel, zvolal som rýchlu operatívnu poradu, na miesto činu boli vyslaní prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry. Bol som zhrozený, šokovaný. Tlačová beseda, ktorú som v ten deň mal, sa, samozrejme, neobišla ani bez emócií. Slová ,o rozpútaní pekla‘, ktoré som vtedy povedal, s odstupom času zľudoveli a mrzí ma, že sa pre niektorých stali symbolom výsmechu, cynizmu či nenávisti voči mojej osobe,“ vysvetlil vlani vo februári pri príležitosti výročia vraždy pre Pravdu.

Polícia do roka zadržala a obvinila, prokuratúra obžalovala vykonávateľov a pravdepodobného objednávateľa vraždy Mariana Kočnera. Úspechy pokračovali aj pri pridružených prípadoch korupcie značného množstva sudcov, advokátov, stíhaní bývalého generálneho prokurátora Trnku, objavení nahrávky Gorily či v prípade úplatkov pri dotáciách na Pôdohospodárskej platobnej agentúre.

Politici nie sú spokojní

Politici hodnotia Čižnára skôr kriticky. Najmä súčasná vládna koalícia mu pripomína, že bol spolužiakom Roberta Fica, niekoľkonásobného predsedu vlády a šéfa strany Smer.

„Generálna prokuratúra v tomto ťažkom období pre spravodlivosť urobila menej, ako sa očakávalo, a ako inštitúcia ukázala obrovské problémy navonok aj dovnútra,“ tvrdí vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). Fico sa Čižnára zastáva. „Nikto nemôže spochybniť jeho profesionalitu a odbornosť. Ťahal túto inštitúciu vo veľmi ťažkých časoch, kedy na prokuratúru a súdy vytvára obrovský politický a mediálny tlak. Je škoda, že práve v tomto období dochádza k zmene generálneho prokurátora, pretože ak bol niekto schopný tomuto tlaku odolávať, bol to práve pán Čižnár,“ prízvukuje Fico.

Odborníci najmä na trestnú oblasť si všímajú aj Čižnárove zásluhy. „Mne sa na ňom páčilo, že reflektoval na veci, ktoré odzneli v médiách. Je veľa známych káuz, kde nariadil konať. Napríklad prípad utýranej Lucky spred pár rokov, bitka v nitrianskom bare Mariatchi, väzba pre aktivistov Greenpeace a viaceré ďalšie veci, o ktorých som hovorila aj študentom na prednáškach,“ zhodnotila pre Pravdu profesorka trestného práva a rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská.

Pripomenula, že prokurátor má stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel akýmkoľvek spôsobom. „Čižnár bol výrazným zlepšením na čele Generálnej prokuratúry,“ zdôraznila. Naopak, veľmi negatívne vnímala jeho kritiku polície vo výročných správach generálneho prokurátora. „Nepočúvalo sa mi to dobre a nebolo to ani celkom oprávnené a objektívne,“ dodala Kurilovská.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Generálna prokuratúra #reforma prokuratúry