Staronový šéf Smeru Fico: Pôjdeme vláde po krku ako buldog

Staronový predseda, noví podpredsedovia a generálny manažér strany. Robert Fico na sobotňajšom sneme obhájil post predsedu, strana dovolila podpredsedov a začala sa zaoberať aj témami, ktoré dosiaľ obchádzala.

18.07.2020 10:00 , aktualizované: 17:00
debata (1164)

VIDEO: Ficov ostrý odkaz Matovičovi o buldogovi a zahryznutí do krku.

Video

Juraj Blanár bude mať ako podpredseda na starosti zahraničnú a regionálnu politiku, Ladislav Kamenický hospodárske a finančné otázky. Úlohou Erika Kaliňáka – novej tváre strany a najmladšieho podpredsedu, ktorý v septembri oslávi 29. narodeniny, bude lákať mladých, na starosti bude mať aj komunikáciu strany cez sociálne siete. Ďalšou novoru tvárou medzi podpredsedami je Richard Takáč, ktorý sa bude venovať otázkam poľnohospodárstva a životného prostredia. Ľuboš Blaha, ktorý do strany vstúpil pred mesiacom, sa bude venovať školstvu a vzdelávaniu. Novým generálnym manažérom strany je od soboty Marián Saloň.

VIDEO: TB Smeru po rekonštrukčnom sneme.

Video

Fico zopakoval, že Smer bude dôraznou opozičnou stranou. „Budem Smer chrániť spôsobom, ktorý bude možno neobvyklý,“ vyhlásil s tým, že „sa skončilo obdobie urážania Smeru“.

V pondelok alebo utorok chce mať Smer zozbieraných tridsať podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze o vyslovení nedôvery premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO). „V pondelok by sme mali mať našich 26 podpisov, oslovíme aj poslanca, ktorý odišiel z nášho klubu a ďalších nezávislých poslancov, ktorí sa pohybujú po Národnej rade. V pondelok, utorok budeme mať tridsať podpisov a potom zvážime, kedy požiadame o zvolanie parlamentnej schôdze,“ pokračoval Fico. Dôvodom na odvolanie Matoviča nebude jeho škandál s plagiátorstvom pri diplomovej práci, ale jeho správanie, nezvládnutá pandémia a hospodárske výsledky.

„Chceme byť razantnou a dôslednou opozíciou, ktorá bude ako buldog visieť na krku tejto vláde a urobíme všetko preto, aby sme im tú krčnú žilu prehryzli v nejakom okamihu. Ale to už je na nás, v ktorom okamihu sa nám to podarí,“ identifikoval Fico pozíciu Smeru v súčasnosti. Fico priznal, že delegáti sobotňajšieho snemu „predsedníctvu naložili“. Podľa jeho slov padali výčitky o odtrhnutí od regiónov. Preto bude mať každý kraj v predsedníctve dvoch reprezentantov. Uvažuje sa aj na zadaním pre samotných parlamentných poslancov – každý z nich bude mať na starosti svoje regióny.

Zároveň priznal, že pocítili odchod poslancov okolo Petra Pellegriniho. Fico však tvrdí, že najmä posledné tri týždne pracovali a „hlasy bývalého veľkého Smeru sa dajú deliť na takmer polovičku“. Podľa jeho slov vznikajúca Pellegriniho strana Hlas má už iba dvojpercentný náskok. Podľa predprázdninových prieskumov volebných preferencií mala Pellegriniho strana vyše dvadsať percent a Smer sa pohyboval na úrovni desiatich percent.

Potvrdil, že sa chystal generačnú obmenu strany, ktorá mala byť zavŕšená voľbou nového predsedu v tomto roku. Teraz hovorí o reštarte generačnej obmeny. „Moja ponuka platí naďalej. Dosiahol som všetko, čo som mohol dosiahnuť. Nikto nevyhral so stranou štvoro parlamentných volieb ako ja, nikto nebol dlhšie predsedom vlády ako ja,“ podotkol Fico.

Vysvetlil, že v pláne bol vznik nadácie, ktorá by mala napríklad Smer strážiť ideologicky a chrániť aj majetok strany. Tieto plány sa po odchode Pellegriniho len presunuli. „Moja ponuka platí naďalej, ak dôjde ku generačnej zmene až po výmenu lídra, bude ponúkať potom spoluprácu, lebo ja chcem robiť programovú robotu,“ dodal Fico.

VIDEO: Členovia Smeru prichádzajú na „rekonštrukčný“ snem.

Video
1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer