Pribudol jeden nový prípad nákazy. Urobili iba 24 testov

Na Slovensku pribudol jeden nový prípad nákazy. Celkovo tak evidujeme 1 980 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili 24 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

20.07.2020 09:38 , aktualizované: 14:39
debata (38)

Pribudlo osem nových vyliečených, spolu ich je 1 538. Nový prípad nákazy je z Banskej Bystrice.

Preventívne opatrenia

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zavádza vo svojich 14 Domovoch sociálnych služieb (DSS) preventívne opatrenia, ktorými chce predísť prípadnej druhej vlne pandémie. Odporučil preto sprísnenie hygienických a protiepidemio­logických opatrení, návštevy klientov zatiaľ nezakazuje, ale odporúča ich realizovať v exteriéri. Predseda BSK Juraj Droba zároveň vyzýva všetkých na individuálnu zodpovednosť.

„Chcem vyzvať všetkých, aby nepoľavili a správali sa zodpovedne. Ak sa prestaneme správať zodpovedne, tak nám hrozí opäť problém veľkých rozmerov a veľkého rozsahu,“ uviedol v pondelok na tlačovej konferencii Droba, ktorý apel smeruje na zamestnancov zariadení, klientov, ako aj ich rodinných príslušníkov.

Kraj zdôrazňuje, že návštevy klientov v zariadeniach zatiaľ nezakazuje, podľa Drobu by to bolo „neľudské a kruté“. Apeluje však na zdravý rozum a odporúča, aby sa návštevy konali vo vonkajšom prostredí. Rodinným príslušníkom sa pri návšteve zariadenia zároveň odporúča dodržiavať hygienické predpisy a nosiť rúško po celý čas.

Riaditeľka odboru sociálnych vecí Úradu BSK Marica Šiková upozorňuje taktiež na návštevy miest s vysokou koncentráciou návštevníkov. Klientom preto neodporúča nákupy v zahraničí alebo v nákupných centrách na Slovensku, klienti by mali v prípade potreby poprosiť o pomoc s nákupom radšej zamestnanca zariadenia.

Výzvu zároveň smeruje aj na zamestnancov DSS s cestovateľskou anamnézou, čo považuje za ďalšie riziko. „Ak sa vrátite z dovolenky zo zahraničia, skúste so svojím nadriadeným urobiť také opatrenie, že si prehodíte služby, aby ste nejaký čas boli doma a nehrozili nejaké nebezpečenstvo,“ zdôraznila Šiková.

Riaditeľ odboru zdravotníctva Úradu BSK Tomáš Szalay v tejto súvislosti apeluje na DSS, aby nezabúdali na pravidelné meranie základných vitálnych funkcií klientov, teda teploty, tlaku, pulzu či dychovej frekvencie. Doplnil, že kraj bude žiadať Správu štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR o ochranné pomôcky pre krajské zariadenia, ale aj pre neverejných poskytovateľov.

Rešpektovanie karanténnych pravidiel

Takmer tri štvrtiny respondentov v projekte „Ako sa máte, Slovensko?“ po odznení hlavnej vlny pandémie ochorenia Covid-19 na konci mája súhlasili s tvrdením, že väčšina ľudí v krajine sa prispôsobila pravidlám, ktoré stanovili úrady. Až 59,1 percenta respondentov vyjadrilo presvedčenie, že väčšina ľudí v krajine počas pandémie konala v záujme celej spoločnosti, a nie len vo svojom vlastnom. Informoval o tom Juraj Caránek zo spoločnosti Seesame.

Pri tvrdení „Som presvedčený/á, že väčšina ľudí na Slovensku sa prispôsobila pravidlám, ktoré stanovili úrady,“ označilo možnosti „skôr súhlasím“ alebo „úplne súhlasím“ 74,2 percenta respondentov. S tvrdením „Ak ja osobne budem dodržiavať pravidlá, pomôže to celej spoločnosti úspešne bojovať s pandémiou,“ súhlasilo 70,6 percenta respondentov. „Poslušnosť a nasledovanie lídrov súvisí s dôverou voči verejným autoritám,“ komentuje psychologička Barbara Lášticová z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied (SAV).

V porovnaní s aprílovým prieskumom sa v máji menej respondentov úplne alebo čiastočne stotožnilo s tým, že „vláda má právo obmedziť slobodu pohybu ľudí, aby zastavila šírenie koronavírusu“.

V apríli s týmto výrokom úplne alebo čiastočne súhlasilo 60,3 percenta respondentov, v máji to bolo 51,1 percenta. Takisto, kým v apríli s výrokom, že „je vo verejnom záujme, aby politici počas pandémie viac sledovali a kontrolovali občanov,“ úplne alebo čiastočne súhlasilo 51,7 percenta opýtaných, v máji to bolo 43,5 percenta.

S klesajúcim počtom potvrdených prípadov ochorenia v máji podľa prieskumu klesol aj počet tých, ktorí boli ochotní obmedziť svoje osobné slobody. Ako hlavný dôvod, prečo dodržiavali karanténne opatrenia, 87,1 percenta respondentov súhlasilo s tvrdením, že chceli chrániť seba a svoju rodinu.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19