Odvolať premiéra za plagiát? Kollár: Nedáme sa zviklať zástupnými témami

Len 21. marca vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová vládu Igora Matoviča (OĽaNO), a už v najbližších dňoch môže čeliť premiér odvolávaniu.

21.07.2020 07:50
Igor Matovič, Boris Kollár Foto: ,
Igor Matovič (vľavo) a Boris Kollár
debata (235)

„Ak taká požiadavka príde, schôdzu zvolám a otvorím. Je to bežný nástroj opozície, ktorým môže na seba upozorniť alebo vysloviť svoje názory v pléne,“ povedal pre Pravdu predseda Národnej rady Boris Kollár.

„Takéto návrhy na odvolávanie budú počas celých štyroch rokov pokračovať,“ vyhlásil ďalej Kollár s tým, že je to správny nástroj v rukách opozície. V koalícii zatiaľ o najnovšom vývoji nehovorili, keďže od minulého štvrtka je premiér na summite v Bruseli a na Slovensko sa zrejme vráti v utorok.

Podľa Kollára je neprípustné, aby sa nechala vláda „zviklať kvôli zástupným témam“. „Neúspešní politici sa tu snažia o rozbitie vlády a možno predčasné voľby. Či niekto citoval, necitoval, neskoro citoval… Robia tu žalobcu, sudcu až po vykonanie rozsudku,“ dodal líder hnutia Sme rodina.

VIDEO: Pozrite si reláciu Ide o pravdu s Borisom Kollárom, kde sa obšírnejšie venuje téme možného odvolávania premiéra aj ďalším politickým otázkam.

Video

Minulý týždeň ho pre nezvládnutie pandémie a ekonomický prepad vyzval na odstúpenie z funkcie líder Smeru Robert Fico a krátko nato aj Peter Pellegrini zo vznikajúcej strany Hlas. Ten dal Matovičovi ultimátum do pondelka, inak začne zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze, ktorá sa bude zaoberať vyslovením nedôvery Matovičovi. Medzitým však Fico už časť potrebných podpisov zozbieral a v pondelok obe strany ohlásili, že ich majú dosť. Zatiaľ nevedno, kedy podajú žiadosť o zvolanie mimoriadnej schôdze.

Podpredseda ďalšej koaličnej strany Za ľudí Juraj Šeliga už v nedeľu v diskusnej relácii vyhlásil, že nepovalí vládu, hoci by mal aj premiér Matovič vyvodiť osobnú zodpovednosť v kauze plagiátorstva. Viac v článku Šeliga: Ak povalím Matoviča, môže sa vrátiť Fico.

Plagiátorstvo sa už dotklo troch koaličných strán – v Sme rodina diplomovky Borisa Kollára a bakalárky poslankyne Petry Krištúfkovej, v SaS ministra školstva Branislava Gröhlinga a v najsilnešom OĽaNO priamo premiéra Igora Matoviča.

235 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #plagiátorstvo #odvolávanie premiéra