Čižnár požiadal Čaputovú o uvoľnenie z funkcie Generálneho prokurátora

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorému sa 17. júla skončilo sedemročné funkčné obdobie, požiadal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú o uvoľnenie z funkcie. Potvrdila to Čižnárova hovorkyňa Andrea Predajňová.

21.07.2020 12:03 , aktualizované: 14:41
Jaromír Čižnár Foto:
debata (19)

„Termín vzdania sa funkcie bude oznámený v najbližších dňoch po doručení písomného vyhotovenia do rúk pani prezidentky,“ doplnila Predajňová po tom, ako sa Čižnár stretol s hlavou štátu.

Čižnárovho nástupcu parlament zatiaľ nevolil. Podľa zákona mohol Čižnár stáť na čele generálnej prokuratúry, kým nepríde nový šéf prokurátorov. Parlament aktuálne schválil zmeny vo výbere generálneho prokurátora. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) hovoril, že by voľbu mohol vyhlásiť na jeseň.

Kollár by však bol podľa vlastných slov veľmi rád, keby Čižnár neodišiel zo svojej funkcie a počkal do vymenovania nového generálneho prokurátora. Toho by mohla NR SR voliť v septembri.

Generálny prokurátor plní podľa neho aj určité ústavné a právne funkcie, ktoré sa ťažko dajú v čase jeho absencie zastúpiť. Z jeho pohľadu by tak bolo dobré, keby Čižnár nadsluhoval vo funkcii do nástupu nového generálneho prokurátora.

„Rátam, že v septembri budeme voliť generálneho prokurátora,“ myslí si Kollár. Vypočutie kandidátov v ústavnoprávnom výbore by tak chcel Kollár absolvovať týždeň pred septembrovou schôdzou.

Čižnára do funkcie vymenoval v júli 2013 vtedajší prezident Ivan Gašparovič. Nový šéf prokuratúry vyhlásil, že medzi jeho priority bude patriť boj proti daňovým únikom, ale aj boj proti domácemu násiliu.

Čižnár preto pripomína, že aj vďaka spolupráci s prokuratúrou sa pri odhaľovaní daňovej trestnej činnosti zachránili štátu milióny eur a zároveň klesol počet podvodných žiadostí o vratky DPH. Naplniť svoje priority sa mu podarilo aj v prípade utýranej maloletej Lucky Luknárovej z Bratislavy. Po Čižnárovom zásahu niesla trestnú zodpovednosť po prvý raz aj sociálna pracovníčka.

Rezonovala aj kauza sexuálneho zneužívania mladistvých v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante. Pri nej sa Čižnár postavil aj proti ministerstvu práce, čoho výsledkom bolo aj právoplatné odsúdenie niektorých páchateľov.

Prelom znamenala vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo februári 2018. Okrem toho, že zmenila aj politické pomery na Slovensku, prehĺbila aj nedôveru verejnosti v niektoré základné inštitúcie štátu vrátane prokuratúry. Čižnárovi v tejto súvislosti pripomínajú vyhlásenie, keď na tlačovej besede povedal: „Keby sa preukázalo, že tento skutok bol spáchaný v súvislosti s prácou nebohého novinára a jeho družky, tak ja tu rozpútam peklo. Peklo také, že sa urobí všetko preto, aby sa to objasnilo.“

„Bolo to niečo, s čím som sa počas svojej tridsaťročnej praxe prokurátora nestretol – úkladná vražda novinára a jeho snúbenice. Hneď ako som sa túto správu dozvedel, zvolal som rýchlu operatívnu poradu, na miesto činu boli vyslaní prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry. Bol som zhrozený, šokovaný. Tlačová beseda, ktorú som v ten deň mal, sa, samozrejme, neobišla ani bez emócií. Slová ,o rozpútaní pekla‘, ktoré som vtedy povedal, s odstupom času zľudoveli a mrzí ma, že sa pre niektorých stali symbolom výsmechu, cynizmu či nenávisti voči mojej osobe,“ vysvetlil vlani vo februári pri príležitosti výročia vraždy pre Pravdu.

Polícia do roka zadržala a obvinila, prokuratúra obžalovala vykonávateľov a pravdepodobného objednávateľa vraždy Mariana Kočnera. Úspechy pokračovali aj pri pridružených prípadoch korupcie značného množstva sudcov, advokátov, stíhaní bývalého generálneho prokurátora Trnku, objavení nahrávky Gorily či v prípade úplatkov pri dotáciách na Pôdohospodárskej platobnej agentúre.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #generálny prokurátor #Zuzana Čaputová #reforma prokuratúry