Počet potvrdených prípadov koronavírusu presiahol 15 miliónov

Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 presiahol v stredu vo svete hranicu 15 miliónov, úmrtí evidujú viac ako 617 800. Informovala o tom na svojej webovej stránke Univerzita Johnsa Hopkinsa. Najviac prípadov nákazy zaznamenali v USA, kde sú ich takmer 4 milióny. Druhou najhoršie postihnutou krajinou je Brazília.

22.07.2020 06:00 , aktualizované: 22:49
koronavírus, India Foto: ,
Indický predajca sa preventívne chráni rúškom proti koronavírusu, keď predáva siete proti komárom v Džammú v Indi.
debata (16)

22:49 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch po stretnutí s premiérom Andrejom Babišom v stredu povedal, že ak bude počet nových prípadom nákazy koronavírusom stúpať aj naďalej, bude namieste urobiť niektoré opatrenia, ktoré však nešpecifikoval. Informovala o tom na svojej webovej stránke spravodajská televízia ČT24. Babiš predtým uviedol, že sa mu vývoj okolo ochorenia COVID-19 nepáči.

Počet aktuálne infikovaných po prvý raz od vypuknutia epidémie presiahol 5 000. V prepočte na milión obyvateľov ČR eviduje takmer 20 nových prípadov nákazy koronavírusom denne, čo je najvyšší prírastok v rámci okolitých štátov. V prepočte na milión obyvateľov eviduje Česko takmer 20 nových prípadov (19,8), čo je viac ako dvojnásobok oproti Slovensku (7,5), Rakúsku (9,4) a Nemecku (4,9). Dvakrát menej denných prírastkov eviduje aj Poľsko.

21:54 Starostka americkej metropoly Washington Muriel Bowserová uviedla, že vzhľadom na prudký nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom nariadi povinné nosenie rúšok mimo domova. Informovala o tom agentúra AP. Bowserová na margo chystaného opatrenia uviedla, že bude obsahovať aj údaje o prípadných pokutách za porušenie nariadenia. Vo Washingtone zaznamenali do utorka za uplynulých 24 hodín 121 nových prípadov nákazy COVID-19, čím sa ich počet zvýšil celkovo na 11 529.

19:41 Srbsko hlásilo v stredu večer 426 nových prípadov nákazy koronavírusom, osem úmrtí a 205 pacientov napojených na pľúcny ventilátor, čo je dosiaľ najvyšší počet. Informoval o tom srbský minister zdravotníctva a lekár Zlatibor Lončar, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra HINA. Za posledných 24 hodín otestovali 11 521 ľudí.

Po otázkach novinárov v srbskej metropole Belehrad Lončar povedal, že sa zistilo, že „vyše 300 z infikovaných osôb sa zúčastnilo na (nedávnych protivládnych) protestoch“ v hlavnom meste, a tento počet treba znásobiť počtom ľudí, „ktorí sa dostali do kontaktu s nakazenými“. Podľa oficiálnych údajov, ktoré časť verejnosti spochybňuje ako zámerne podhodnotené, Srbsko zatiaľ otestovalo 580 000 ľudí, zaznamenalo 22 031 ochorení na COVID-19 a 499 úmrtí a má smrtnosť 2,26 percenta.

18:48 Európska únia (EÚ) bude spolufinancovať výzvu Koalície pre inovácie v oblasti epidémie (CEPI), ktorá vyhlásila výzvu na podporu rýchleho vývoja očkovacích látok proti koronavírusu, sumou 100 miliónov eur. Podpora EÚ je súčasťou prísľubu investovať 1 miliardu eur z programu EÚ pre výskum a inováciu Horizont 2020 do naliehavo potrebného výskumu a inovácií na testovanie, liečbu a prevenciu COVID-19. Polovica z tohto financovania, 50 miliónov eur, sa už plánovala v rámci partnerstva medzi Európskou komisiou (EK) a CEPI. Po vypuknutí koronavírusu sa toto množstvo zdvojnásobilo. Informovala o tom Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej Komisie v SR.

17:16 Brazílsky prezident mal znova pozitívny test na koronavírus. Oznámila to brazílska vláda s tým, že Jair Bolsonaro je aj napriek tomu v dobrom zdravotnom stave. Bolsonaro oznámil, že má ochorenie COVID-19, 7. júla. Následne ho testovali 15. júla a v utorok, pričom oba testy boli pozitívne. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že priemerný čas od prepuknutia ochorenia do klinického zotavenia v miernych prípadoch je približne dva týždne.

Brazílska vláda uviedla, že Bolsonaro bude fungovať prostredníctvom videokonferencií namiesto osobných stretnutí. V dôsledku nákazy zrušil cestu do severovýchodnej Brazílie. COVID-19 diagnostikovali prinajmenšom štyrom ďalším členom vlády.

15:50 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Africké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (Africa CDC) rozbehli snahy o preskúmanie roly, ktorú by mohla tradičná medicína zohrať v rámci pandémie koronavírusu. Nový poradný panel podporí krajiny v klinických testoch, výskume a vývoji tradičných liečebných terapií. Iniciatíva prichádza v čase, keď sa pandémia na africkom kontinente už rýchlo šíri. Počet tamojších potvrdených prípadov dosiahol takmer 750-tisíc, pričom viac než polovicu z nich registruje Juhoafrická republika. WHO v stanovisku uviedla, že tradičná medicína „má mnohé benefity“ a kontinent má dlhú históriu jej využívania. Regionálna šéfka WHO pre Afriku Matshidiso Moetiová však upozornila, že výskum „musí vychádzať z vedy“.

13:54 Slovensko vypraví do Kene humanitárnu pomoc pozostávajúcu z respirátorov, dezinfekcie či testovacích sád na Covid-19. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ SR). Pomoc je koordinovaná s ministerstvom vnútra a Koordinačným centrom Európskej únie (EÚ) pre reakcie na núdzové situácie (ERCC), ktoré uhradí časť prepravných nákladov. Spiatočný let z Kene poslúži na repatriáciu Slovákov a občanov iných členských krajín EÚ.

„Poskytnutých bude 50-tisíc kusov diagnostických testov na detekciu SARS-CoV-2 vyvinutých slovenskou spoločnosťou MultiplexDX, PCD termocykler, 1 800 litrov dezinfekčného koncentrátu od firmy Mikrochem, 20-tisíc kusov respirátorov typu FFP2, obuv a šatstvo,“ dodáva rezort diplomacie. (sita)

13:21 Bratislavský kraj zaznamenal tento rok pre pandémiu koronavírusu radikálny pokles počtu návštevníkov. Súvisí s tým aj výrazne nižšia vyťaženosť hotelových zariadení počas letnej sezóny. Pobytové hotely hlásia pokles od 30 do 40 percent, mestské hotely evidujú oproti roku 2019 pokles počtu prenocovaní až o 70 percent. (tas­r)

12:18 Počet doteraz zaznamenaných prípadov koronavírusom vo svete podľa prepočtov agentúry Reuters prekonal 15 miliónov. Agentúra zároveň uviedla, že pandémia choroby COVID-19 zrýchľuje, zatiaľ čo spôsob boja s ňou sa naprieč štátmi naďalej líši. Dohromady bolo doteraz podľa Reuters zaznamenaných 15 009 213 prípadov nákazy koronavírusom, čo je podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) najmenej trojnásobok v porovnaní s každoročne zaznamenanými prípadmi vážneho priebehu chrípky.

Zároveň už zomrelo približne 616 000 ľudí, čo je zhruba porovnateľné s hornou hranicou počtu ročne zaznamenaných úmrtí u chrípky. Globálny počet prípadov prekonal ďalší smutný míľnik, keď India, ktorá má tretí najvyšší počet infikovaných po USA a Brazílii, zaznamenala denný prírastok 40 000 infiko­vaných. Spojené štáty medzitým zaznamenali už ôsmy deň po sebe viac ako 60 000 nakazených, zatiaľ čo Brazília viac ako 41 000.

11:53 Austrália zaznamenala v stredu najvyšší denný prírastok prípadov nákazy novým druhom koronavírusu od začiatku pandémie v marci. Spomedzi 502 nových prípadov až 484 hlásili zo štátu Viktória, metropolou ktorého je druhé najľudnatejšie austrálske mesto Melbourne, informovala agentúra DPA. Aktuálna celková bilancia epidémie v Austrálii je 12 896 nakazených a 128 úmrtí.

11:19 Americký prezident Donald Trump varoval, že pandémia v Spojených štátoch sa môže „zhoršiť predtým, ako sa zlepší“. Vyjadril sa tak počas utorkového brífingu, počas ktorého koronavírus opätovne niekoľkokrát označil ako „čínsky vírus“. Požiadal tiež všetkých Američanov, aby nosili ochranné rúška, pretože „budú mať efekt“ a ukazujú „patriotizmus“. Trump, ktorý sám počas brífingu rúško nemal, pritom ich nosenie donedávna spochybňoval a označoval ich za nehygienické. Jeho poradcovia však údajne na neho tlačili, aby v čase rekordných prírastkov nakazených v USA zaujal rozvážnejší postoj. Spojené štáty dosiaľ podľa štatistík Johns Hopkins University zaregistrovali už vyše 3,9 milióna nakazených a viac ako 142-tisíc úmrtí.

10:59 Thajsko plánuje predĺžiť stav núdze súvisiaci s pandémiou nového druhu koronavírusu do konca augusta. Uviedol to v stredu tamojší predstaviteľ, píše agentúra Reuters. Oznámenie o plánovanom predĺžení platnosti núdzového stavu prišlo v čase, keď už takmer dva mesiace nebol v krajine zaznamenaný nijaký lokálny prenos nákazy. Mnohí ľudia v krajine preto spochybňujú, či je tento krok skutočne nevyhnutný.

Dekrét o stave núdze dáva thajskej vláde možnosť obmedzovať právo občanov na zhromažďovanie, nariaďovať firmám zákaz prevádzky a zavádzať zákaz vychádzania a cenzúru.

10:27 Počet aktuálne nakazených novým druhom koronavírusu v Maďarsku naďalej klesá, v stredu ich evidovali 437. Za uplynulých 24 hodín potvrdili nákazu 19-tim osobám, čím celkový počet infikovaných dosiahol 4 366. Z aktuálnych údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu ďalej vyplýva, že počet obetí ochorenia COVID-19, ktoré je spôsobované uvedeným koronavírusom SARS-CoV-2, zostáva 596. Za posledný deň nikto z infikovaných nezomrel. Z ochorenia sa zotavilo 3 283 pacientov. V nemocniciach ošetrujú 76 chorých, z nich sú štyria napojení na pľúcnu ventiláciu.

10:14 V Čiernej Hore vyhlásili stav epidémie v reakcii na opätovný nárast počtu prípadov koronavírusu. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra HINA. Príslušné rozhodnutie prijal v utorok čiernohorský krízový tím, ktorý monitoruje šírenie koronavírusu v krajine. Okrem vyhlásenia stavu epidémie zaviedol aj povinnosť nosiť rúška vo všetkých vonkajších i vnútorných verejných priestoroch.

Čierna Hora zaznamenáva od polovice júna opätovný nárast počtu nakazených koronavírusom. V krajine odvtedy pribudlo 2045 potvrdených prípadov infekcie a 26 súvisiacich úmrtí. V rámci prvej vlny koronavírusovej epidémie, ktorá prebiehala od začiatku marca až do polovice mája, zaznamenala Čierna Hora len 324 prípadov nákazy a deväť úmrtí.

8:37 V Česku pribudlo za utorok 212 prípadov nákazy koronavírusom. Ide o najvyšší denný prírastok od 28. júna. Informovalo o tom v stredu české ministerstvo zdravotníctva. Počet aktívnych prípadov po prvýkrát od začiatku pandémie presiahol 5 000 momentálne ich je 5 046. V minulom týždni sa denný nárast pohyboval v rozmedzí 64 – 137 prípadov. V ČR sa dosiaľ novým koronavírusom celkovo nakazilo 14 324 ľudí, z nich 360 nákaze podľahlo. Uzdravilo sa viac ako 8 900 ľudí.

8:12 Americká Národná únia sestier (NNU) v utorok umiestnila pred budovu amerického Kongresu vo Washingtone 164 párov bielych topánok, aby takto vzdala poctu svojim kolegom, ktorí sa v službe nakazili koronavírusom a podľahli mu. Únia sestier súčasne vyzvala Senát, aby prijal balík pomoci na boj proti pandémii. Stephanie Simmsová, vo Washingtone pôsobiaca zdravotná sestra, pre agentúru AFP uviedla, že pred dvoma mesiacmi NNU rozmiestnila pred Bielym domom 88 párov topánok, z ktorých každý bol symbolom obete epidémie choroby COVID-19 z radov zdravotníkov. „Dnes máme 164 párov obuvi. To jasne dokazuje, ako táto administratíva a tento Kongres zlyhali v prípade zdravotníkov, ktorí naďalej zomierajú,“ vyhlásila Simmsová z NNU so 150-tisíc členmi.

6:26 Mexiko v utorok prekročilo hranicu 40.000 úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom, čím sa v celosvetovom rebríčku v počte úmrtí zaradilo na štvrté miesto. Prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 bol v Mexiku zistený 28. februára. Odvtedy mu podľa najnovšej správy podľahlo 40.400 nakazených ľudí. Do tejto bilancie je zahrnutých aj 915 nových úmrtí zaznamenaných za uplynulých 24 hodín.

6:00 Írska vláda uviedla, že zruší povinnú 14-dennú karanténu pre cestujúcich z 15 európskych krajín, ktoré považuje za bezpečné z hľadiska koronavírusovej nákazy. Informovala o tom agentúra Reuters. Česko, Británia či Spojené štáty medzi nimi nie sú. Írsko v rámci Európskej únie momentálne patrí ku krajinám menej zasiahnutým koronavírusovou pandémiou, na 100 000 obyvateľov tu v posledných dvoch týždňoch mali približne päť nakazených. Írska vláda uviedla, že na svoj takzvaný zelený zoznam krajín, ktorých občania môžu do krajiny vstupovať bez nutnosti absolvovať 14-dennú karanténu, zaradí štáty s podobným či menším rozšírením nákazy.

Neobmedzený vstup do Írska budú mať odteraz ľudia z Malty, Fínska, Nórska, Talianska, Maďarska, Estónska, Lotyšska, Litvy, Cypru, Slovenska, Grécka, Grónska, Gibraltáru, Monaka a San Marína. Pre občanov Írskej republiky opatrenie zároveň znamená, že po návrate z týchto krajín nebudú musieť do izolácie. Pre pasažierov z ďalších krajín vrátane Česka, Spojených štátov či susednej Británie bude obmedzenie pohybu po príchode do Írska naďalej povinné.

Írske ministerstvo zahraničných vecí zároveň nabáda svojich občanov, aby do krajín nefigurujících na zelenom zozname cestovali len v najnutnejších prípadoch. Íri sa tak zatiaľ nepozrú ani do Portugalska, Španielska alebo Francúzska, ktoré patria k ich najobľúbenejším dovolenkovým destináciám. Súpis bezpečných krajín bude na základe odporúčania írskych úradov revidovaný každé dva týždne.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus